De unge på Stortinget

Stortingets gjennomsnittsalder i 2009 var 46,2 år. Til høsten kommer disse til å dra snittalderen ned på tinget. De yngste er 23 år.

Sivert Bjørnstad

Sivert Bjørnstad (23) fra Frp i Sør-Trøndelag er yngst på Stortinget sammen med Fredric Holen Bjørdal.

Foto: Morten Karlsen

I morgentimene tirsdag ble det klart at Fremskrittspartiet sikret seg det andre mandatet fra Sør-Trøndelag også den kommende stortingsperioden. Det betyr at Sivert Bjørnstad (23) blir Stortingets yngstemann.

– I dag føler jeg meg som jeg er atten år, før de siste to prosentene av stemmene er talt opp. Om en time eller to er jeg sikkert 30 eller 40 år, sier Bjørnstad.

Bjørnstad har vært bystyrerepresentant i Trondheim og fylkestingsrepresentant siden 2011. Han har vært formann i Sør-Trøndelag Fpu, og studerer økonomi og ledelse ved Handelshøyskolen BI.

Han forsikrer at han vil jobbe like hardt på Stortinget som de som er 30 år eldre.

Fredric Holen Bjørdal

Fredric Holen Bjørdal (23) fra Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal er yngst på tinget sammen med Sivert Bjørnstad fra Sør-Trøndelag.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Fredric Holen Bjørdal (23) fra Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal kan også pakke kofferte og sette kursen mot Stortinget.

Han synes det blir en stor ære å få representere fylket.

– Dette tillitsvervet ser jeg på med skrekkblandet fryd, sier Bjørdal.

Samtidig frykter han at læringskurven vil bli bratt.

– Når du er så ung som jeg er, så har du mye å bevise. Du kan ikke surfe på hverken rutine eller erfaringer. Du må rett og slett bevise noe hver dag, sier han.

Peter Christian Frølich

Peter Christian Frølich fra Høyre i Hordaland.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Peter Christian Frølich (25) fra Høyre i Hordaland. Frølich bor i Bergen og arbeider som advokatfullmektig. På tross av sin unge alder har han allerede vært rådgiver for byrådet, bystyrerepresentant og nestleder i Oppvekstkomiteen. Frølich var nominert på tredjeplassen for Hordaland Høyre i stortingsvalget, som var en temmelig sikker plass.

Stortingsrepresentant Lene Vågslid, Ap

Lene Vågslid fra Arbeiderpartiet i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Lene Vågslid (27) fra Arbeiderpartiet i Telemark har allerede vært på Stortinget som første vara for Gunn Olsen siden 2009. Der er hun medlem i familie- og kulturkomiteen. Vågslid er leder av Kvinnenettverket i Telemark Arbeiderparti og utdannet lærer. Nominasjonskomiteen i Telemark innstilte 27-åringen fra Tokke på andreplass til årets stortingsvalg.

Torstein Tvedt Solberg

Torstein Tvedt Solberg fra Rogaland Arbeiderparti.

Foto: Regjeringen

Torstein Tvedt Solberg (28) fra Rogaland Arbeiderparti ble nominert som 2.-kandidat til stortingsvalget. 28-åringen er allerede på Stortinget, men det er som næringsministerTrond Giskes rådgiver. Han har sittet i formannskapet i Stavanger, og var femtekandidat. Rogaland hadde et ekstra mandag i årets stortingsvalg på grunn av befolkningsveksten.

Laster Twitter-innhold
Stefan Heggelund

Stefan Heggelund fra Høyre i Oslo.

Foto: Thomas Moss / ICU

Stefan Magnus B. Heggelund (28) i Oslo Høyre kan se fram til å møte kjæreste og partimotstander Hadia Tajik (Ap) på jobb framover. Han ble nominert av Oslo Høyre på 6. plass til årets stortingsvalg. Heggelund var 2. nestleder i Unge Høyre fra 2007-2010, og har vært medlem av Oslo bystyre siden 2011. Han har arbeidet som kommunikasjonsrådgiver i næringslivet.

Stine Renate Håheim

Stine Renate Håheim Arbeiderpartiet i Oppland.

Foto: Arbeiderpartiet

Stine Renate Håheim (29) i Oppland Arbeiderparti ble nominert til 3. plass til årets stortingsvalg. 29-åringen kommer fra Valdres, og har siden 2009 møtt fast for Rigmor Aasrud på Stortinget. 29-åringen har vært kommunestyremedlem i Nord-Aurdal, og medlem av Oppland fylkesting. Håheim var sentralstyremedlem i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) fra 2006 til 2010.

Åsmund Grøver Aukrust

Åsmund Grøver Aukrust fra Arbeiderpartiet i Akershus.

Foto: Arbeiderpartiet

Åsmund Grøver Aukrust (27) ble av Akershus Arbeiderparti nominert på fjerdeplass foran stortingsvalget. Han er nestleder i AUF, og har vært varamedlem til Stortinget for forrige periode. Bærum-mannen har også vært medlem av kommunestyret og Fylkestinget i Akershus.

Gruppeleder Erlend Wiborg på fylkestinget (Frp)

Erlend Wiborg fra Frp i Østfold.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Erlend Wiborg (29) har vært første vara til Stortinget for Frp, og ble nominert av Østfold Frp som 2.-kandidat foran stortingsvalget. Han var varaordfører i Moss og gruppeleder i fylkestinget i Østfold. – Dette er den lykkeligste dagen i mitt liv, uttalte Wiborg til NRK valgnatta.

Laster Twitter-innhold
Karianne Tung

Karianne Tung fra Rissa på Fosen blir ny på Stortinget etter valget.

Foto: Ole Jørgen Finnes/NRK

Karianne Tung (29) er fjerdekandidat for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag. Hun har vært fungerende styreleder for Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST), og har sittet i fylkets opplæringskomité.

Snorre Valen

Snorre Valen berget stortingsplassen med et nødskrik.

Foto: Åsmund Holien Mo

Snorre Serigstad Valen (28) hadde fast plass på Stortinget fra forrige periode for Sør-Trøndelag SV. Han var parlamentarisk 2. nestleder for Sosialistisk Venstreparti og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget i perioden. Fylkeslaget nominerte ham som førstekandidat foran stortingsvalget 2013. Valgnatta ble en triller for Valen, som vippet inn og ut av stortinget i løpet av kvelden og natten.

SE OVERSIKT OVER ALLE SOM TAPTE KAMPEN OM STORTINGSPLASS!

Laster Twitter-innhold
Sivert Bjørnstad

Sivert Bjørnstad skal samarbeide tett med Per Sandberg når han tar plass på Stortinget i høst.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Sivert Bjørnstad (23) blir yngstemann på Stortinget etter å ha sikret Frp to plasser fra Sør-Trøndelag. Han har vært bystyrerepresentant i Trondheim og fylkestingsrepresentant siden 2011. I Fpu har han vart formann for Sør-Trøndelag og studerer økonomi og ledelse ved Handelshøyskolen BI.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (28) fra KrF i Aust-Agder.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Kjell Ingolf Ropstad (28) fra KrF fikk utjevningsmandatet i Aust-Agder, og fortsetter derfor på Stortinget de neste fire åra. Han fikk også utjevningsmandatet ved forrige stortingsvalg. Han satt i komunestyret i i evje og Hornes som 18-åring, og ble kjent som tidendes yngste Krf-er som har møtt på Stortinget da han var vara for Åse Gunhild Woie Duesund i 2006 som 20-åring.

Partileder Knut Arild Hareide har utropt Ropstad som KrFs kronprins og nye framtidige leder.

Christian Tynning Bjørnø jublet for tredjeplassen på nominasjonslisten

Christian T. Bjørnø (28) sikret seg det siste distriktsmandatet fra Telemark.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

Christian T. Bjørnø (28) fra Arbeiderpartiet sikret seg det femte og siste distriktsmandatet fra Telemark. Bjørnø var en av landets yngste folkevalgte da han ble valgt inn i bystyret og formannskapet i Porsgrunn kommune i 2003. Adjunkten er også fylkesvaraordfører i Telemark.

Sveinung Rotevatn

Sveinung Rotevatn (26) fra Venstre i Sogn og Fjordane.

Foto: Alf Vidar Snæland

Sveinung Rotevatn (26) fra Venstre sikret seg etter mye usikkerhet utjevningsmandatet fra Sogn og Fjordane. Rotevatn ble valgt som leder av Unge Venstre i 2010, og sitter som kommunestyremedlem i Eid. Han har samtidig studert rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Tina Bru

Tina Bru (27)fra Rogaland Høyre er overlykkelig over å bli stemt inn.

Tina Bru (27) fra Høyre er den yngste av representantene fra Rogaland. Hun har rukket å være leder for Rogaland Høyre i to år, har representert partiet i Stavanger bystyre siden 2011, og har møtt på Stortinget som vararepresentant for Arve Kambe.

– Det er helt fantastisk. Jeg har ventet på denne kvelden i åtte år. Jeg ble med i Høyre for åtte år siden. Endelig kom den kvelden da jeg fikk se at det ble borgerlig valgseier, Erna blir statsminister. Det er helt enormt. Jeg er overlykkelig, sier Bru til NRK.

Anna-Kristin Ljunggren (Ap) medlem i justiskomiteen

Anna-Kristin Ljunggren (29) har vært på tinget siden 2005 for Ap.

Anna-Kristin Ljunggren (29) fra Arbeiderpartiet har vært innvalgt på Stortinget fra Nordland siden 2005. Hun var i sin første periode den yngste av stortingsrepresentantene.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.