Bondevik: – Best for KrF å ha partileder i regjering

TRONDHEIM (NRK.no): Kjell Magne Bondevik anbefaler etterkommeren å bli statsråd i en eventuell borgerlig regjering. – For KrF vil det være en fordel om han er statsråd, sier han til NRK.

Kjell Magne Bondevik under KRF-landsmøtet

Æresmedlem Kjell Magne Bondevik på talerstolen under KrF-landsmøtet fredag.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Men Knut Arild, du må i alle fall sørge for å komme seg inn i regjering før du får barnebarn, sa gammelsjefen da han gjestet KrFs landsmøte i Trondheim fredag.

Salen lo, men ikke alle synes det er like morsomt at partileder Knut Arild Hareide kan ende opp utenfor regjeringskontorene dersom KrF blir med å danne regjering etter valget.

– Ja, det er helt klart en ulempe dersom han står utenfor. Det svekker autoriteten som partiet trenger. Vi vil uansett være et av de minste partiene i en slik regjering, og da er det viktig at vi har mest mulig tyngde bak synspunktene som KrF fremmer, sier Geirmund Lykke fra Trondheim KrF til NRK.

Knut Arild Hareide under KrF-landsmøtet

KrF-leder Knut Arild Hareide har varslet at han vurderer å si nei til jobb som statsråd dersom partiet havner i regjering for å prioritere papparollen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Tar familieverdier på alvor

Også Bondevik er klar på at det er best for partiet om partilederen har en statsrådspost.

– Men vi må respektere at han selv har et personlig valg her. Og han tar i hvert fall KrFs familieverdier på alvor når han reiser denne tvilen, sier Bondevik til NRK.

– Er det uheldig for partiet?

– Nei, det vil jeg ikke si noe om. Vi ser at vi har en regjering nå, der den ene partilederen sitter utenfor, så det er klart det går an, svarer Bondevik.

– Helt sentralt

Men da det ble klart at SV-leder Audun Lysbakken måtte trekke seg som statsråd, gikk Bondevik høyt ut og sa at Jens Stoltenberg ville få problemer.

– For meg var det så viktig at partilederne satt i regjering, at jeg insisterte på at det skulle være sånn, sa Bondevik til Dagens Næringsliv i mars i fjor.

Bondevik sa også at det var «helt sentralt» at partilederne skulle lede et departement og dermed også møte i underutvalget.

– Det kommer til å være mer tungvint når vedkommende ikke er en del av det daglige regjeringsmiljøet, uttalte Bondevik.

Også Høyre-leder Erna Solberg, som er de borgerliges statsministerkandidat, ønsker at KrF-leder Hareide blir statsråd i en eventuell ny regjering.

– Det kan bli litt mindre effektivt når partilederen sitter på utsiden, sa hun til NRK.no tidligere denne uka.

Ikke overrasket

Men Hareide, som fikk sitt første barn for tre uker siden, sier at hans førsteprioritet er å vinne valget. Hvem som skal representere KrF i regjering er mindre viktig, sier han.

– Hva tenker du om at Bondevik sier det er best for partiet at partilederen er i regjering?

– Jeg er ikke så overrasket over at Kjell Magne Bondevik sier det. Vi må selvfølgelig sette sammen det laget som gjør at vi kan lykkes aller best, men nå har vi fokus på at vi skal vinne valget.

– Vil det være best for KrF om du sitter i regjering?

– Det spørsmålet har vi ikke tatt stilling til, svarer Hareide.

Kjell Magne Bondevik på KrFs landsmøte.

VIDEO: Kjell Magne Bondevik på KrFs landsmøte.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget