Hopp til innhold

LO ber Erna overkjøre Frp om pensjon

LO-leder Gerd Kristiansen ber Erna Solberg om at Høyre-lederen garanterer for pensjonsforliket og handlingsregelen.

LO-leder Gerd Kristiansen

I et brev til Erna Solberg uttrykker LO-leder Gerd Kristiansen bekymring for den økonomiske styringen og for AFP. Arkivbilde.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Kristiansen har torsdag sendt et brev til Solberg der hun ber om at den påtroppende statsministeren garanterer for pensjonsforliket og handlingsregelen.

LO-lederen uttrykker sin bekymring for den økonomiske styringen og for avtalefestet pensjon (AFP.)

– Når partene nå skal forhandle om regjeringsplattformen, vil jeg særlig framheve hensynet til trygghet for arbeid og inntekt. Derfor oppfordrer jeg Erna Solberg til å ta disse to områdene på fullt alvor, skriver Kristiansen i brevet.

Frp vil gjøre endringer

– Vi har kanskje 70.000 arbeidstakere i 2014 som skal leve av AFP. På sikt er det snakk om pensjonsrettigheter for halvannen million arbeidstakere, heter det videre i brevet.

Fremskrittspartiet sto utenfor forliket om pensjonsreformen, som det beskriver som tidenes ran av nåværende og framtidige pensjonister.

Partiet vil blant annet fjerne underreguleringen ved det årlige trygdeoppgjøret og avkortingen på 15 prosent som rammer gifte eller samboende pensjonister.

– Må ikke uthules gjennom nye grep i beregningsopplegget

Frp er også kritisk til AFP-ordningen, fordi tidligpensjon i all hovedsak er en rettighet som er begrenset til fagorganiserte.

I brevet fra LO bes Solberg også sørge for at handlingsregelen ikke uthules gjennom nye grep i beregningsopplegget.

– Vi oppfordrer innstendig om at det ikke skapes usikkerhet om disse hovedspørsmålene, som både Høyre og KrF i valgkampen har stilt seg som garantister for, skriver hun videre.

Utsagnet er nok myntet mest på Fremskrittspartiet, som har lagt fram en alternativ handlingsregel for oljepengebruk.

Kristiansen uttrykker også at LO er beredt på et konstruktivt samarbeid med en ny regjering.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.