Solberg anklages for sitatfusk i landsmøtetale

GARDERMOEN (NRK.no): Næringsminister Trond Giske anklager Erna Solberg for «simpelt sitatfusk». – Han angrer nok på at han har vært så tilbakelent, svarer Høyre-lederen.

Trond Giske på Twitter

Trond Giske beskylder Erna Solberg for bevisst sitatfusk under landsmøtetalen.

Foto: Printscreen

Ifølge Erna Solberg kan det gå ille med Norge på forskningsfronten dersom Trond Giske og den rødgrønne regjeringas politikk fortsetter.

I sin tale til Høyres landsmøte sa hun at forskning og innovasjon må styrkes dersom norske arbeidsplasser skal trygges.

Mente ikke å kalle Giske «Griske»

– Ikke alle er enige i det. Trond Griske sa senest i år til Adresseavisen: «Det er ikke så alvorlig at vi scorer lavt på forskning og innovasjon». Jo, det er alvorlig, sa Solberg før hun raskt rettet opp «Griske» til Giske.

– Jeg sa en feil. Det er fort gjort at du snubler i et ord når du holder en tale, og det var ikke noen mening bak det, sier hun til NRK.no.

Men det var ikke forsnakkelsen Trond Giske bet seg merke i.

Allerede før landsmøtetalen tvitret han: «Gjentar @erna_solberg bløffen om at jeg mener det ikke er farlig om Norge er lite innovative?»

Da Solberg gjentok sitatet i sin tale, tok debatten av på Twitter.

Giske hevder tittelen i Adresseavisen, der han i januar sitert på at det «ikke er så alvorlig at vi scorer lavt på forskning og innovasjon,» er en feilsitering.

I selve artikkelen er han derimot sitert på følgende når han blir konfrontert med tall som viser at Norge er langt bak OECD-snittet på forskningens andel av BNP:

– Samtidig er det ikke så sikkert at situasjonen er så alvorlig som det ser ut. Næringslivet vårt ser annerledes ut. Vi har ikke sterk fly-, bil- og elektronikkindustri, industrier som er veldig forskningsintensive. Vi har mer råvarebasert næringsliv. Olje og gass, aluminium, vannkraft – store inntekter, men ikke så stor forskningsandel. De voldsomme inntektene fra olje- og gass gjør det vanskelig for Norge å nå opp i klassen.

Solberg: Giske har misforstått

Ifølge Giske er det smålig av Solberg å bruke Adresseavisens tittel mot ham i dag.

«Tror Erna Solberg at noen mener innovasjon ikke er viktig? Simpelt sitatfusk. Og hun vet det,» skriver næringsministeren på Twitter.

Overfor NRK.no utdyper han:

– Jeg syns dette blir politikk på sitt verste. Jeg tror alle politikere, uansett parti, ønsker at Norge skal være innovative når det gjelder forskjellige løsninger. Så når Erna gjentar dette når jeg flere ganger har sagt at det ikke står for mitt syn, bør hun istedenfor finne bedre argumenter.

– Men er du feilsitert i Adresseavisen?

– Mitt poeng er at det at vi er innovative i praksis og har høyest BNP per innbygger er det avgjørende, ikke hvordan vi gjør det på en undersøkelse som mener at oljeindustrien ikke er innovativ. Så å dra det til at det ikke er viktig at vi er innovative, blir å strekke strikken litt vel langt.

Men det går ikke Erna Solberg med på. Hun sier at hun kun siterer han på det han er sitert på i Adresseavisen, og at hun også har vært i debatt med han om temaet.

– Han synes ikke det er så farlig at vi scorer lavt på innovasjon og nyskapning, han mener vi har andre måter å innovere på. Jeg har sagt det før: Jeg tror ikke på det. Jeg tror at problemet er at vi scorer lavt når vi sammenligner oss med andre land, sier Solberg.

Ifølge Solberg skyldes Giskes angrep på henne at han trolig angrer seg på det han har sagt.

– Poenget er jo at vi ikke bare kan ha det råvarebaserte næringslivet i årene framover, vi må ha flere ben å stå på. Hvis vi skal være like oljeavhengige som vi er i dag, ja da har kanskje Giske rett. Men vi mener at vi skal forske på nye veier å leve av i dette landet, sier Solberg.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget