– Nærmer oss løsning de nærmeste dagene

STORTINGET (NRK.no): Den ellevte dagen med sonderingssamtaler mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre er i gang igjen på Stortinget. – Vi nærmer oss en løsning de nærmeste dagene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

hareide i heisen stortinget

PÅ VEI TIL MØTET: I over en uke har partilederne forsøkt å si så lite som mulig til pressen. Knut Arild Hareide håper de snart kan fortelle hva de har bestemt seg for.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

På vei inn i heisen opp i femte etasje i komitéhuset på Stortinget sier Hareide til NRK at han er forberedt på en lang dag med sonderinger.

Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF, kan ikke utelukke at sonderingene varer inn i helgen.

– Men vi skal prøve å unngå kirketiden, sier han med et smil.

Sandberg tar helgefri

De borgerlige partilederne har flyttet seg fra Nydalen til Stortinget. Men målet er det samme: Finne ut om det er grunnlag for å sitte i regjering sammen alle fire.

Nestleder i Frp, Per Sandberg, håper også på en rask avklaring, men sier at han ikke kommer til å delta i noen forhandlinger i helgen. Da skal han hjem og ordne med vinterveden, sier han på vei opp til sonderingssamtalene i Stortinget.

Den andre nestlederen i Fremskrittspartiet, Ketil Solvik-Olsen, vil ikke si noe som helst om forhandlingene, det eneste han vil si er at han er glad i bilen sin. Så spørs det om det kan tolkes i den retning at bilavgifter og veibygging vil være gjenstand for diskusjon i dag.

Artikkelen fortsetter:

– Tror på en løsning innen få dager

VIDEO: – Tror på en løsning innen få dager

Krever mer gjennomslag

Både KrF og Venstre krever etter det NRK forstår mer gjennomslag enn det de har fått så langt.

Som NRK.no fortalte tidligere i dag er det særlig det økonomiske handlingsrommet som byr på utfordringer. Partiene har mange hjertesaker og dyre valgløfter det kan bli vanskelig å gjennomføre.

Samtidig står sentrumspartiene og Frp langt fra hverandre i blant annet klimasaken og innvandringspolitikken.

Når partiene bestemmer seg for om de vil gå i regjering sammen eller ikke går sonderingene over til forhandlinger om en felles erklæring om hvordan Norge skal styres de neste fire årene.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.