– Vi må ut av håndveska til Ap

LOEN (NRK.no): Senterungdommens leder, Sandra Borch, vil ikke bæres rundt av Ap i regjering. – Vi må bort fra inntrykket om at vi er fanget i håndveska til Ap.

sandra borch tale

TALE: Senterungdommen vil at landsmøtet skal gå med på folkeavstemning om EØS, og at de tydelig skal programfeste at Norge skal ut av Schengen.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

«Ølkassa er klar!» skrev 142 cm høye Sandra Borch før hun gikk på talerstolen på Senterpartiets landsmøte i Sogn og Fjordane.

Lederen for Senterungdommen er liten av vekst, men hun brukte store ord da hun forsøkte å overbevise landsmøte om å støtte ungdomspartiets krav om folkeavstemning om EØS.

Vil ha et tydeligere parti

– Jeg hører enkelte si at om Senterpartiet går inn for ei folkeavstemning om EØS-avtalen, så vil det true det rødgrønne samarbeidet, fordi Ap ikke vil gå med på dette, sier Borch.

– Men igjen, dette stortingsprogrammet skriver vi ikke for å gjøre Ap fornøyd. Dette gjør vi fordi vi ønsker å nå fram med politikken vår. Kompromissene gjør vi i regjeringsforhandlingene.

  • Direktesenter: Du får siste nytt fra landsmøtet til Sp her

Hun understreker at hun ikke vil ut av det rødgrønne samarbeidet.

Likevel mener hun at Senterpartiet har alt å tjene på å bli hardere i klypa.

– Vi må fortsatt være Senterpartiet. Det partiet som tør å stå for egne standpunkt, og som skal være tøffere og tydeligere, sa hun til applaus fra salen.

Støtte fra Klinge

Senterungdommen krever også at Senterpartiet må bli tydeligere på at Norge må ut av Schengen-samarbeidet.

I forslaget til partiprogram, som skal vedtas søndag, går flertallet inn for at Norge skal utrede en britisk løsning. Ungdommene vil at det skal stå svart på hvitt at Norge skal ut av samarbeidet som gjør at EU og EØS-borgere kan reise passfritt mellom grensene.

Stortingspolitiker Jenny Klinge benyttet sin taletid til gi sin støtte til ungdomspartiet.

– Det er ikke snakk om å stenge grensene, alle vet at det ikke er verdens undergang å vise fram et pass når man er ute og reiser, sa Klinge.

Både hun og Senterungdommen mener strengere grensekontroll må til for å hindre at utenlandske kriminelle kommer til Norge.

– EØS er en vinnersak

Men langt fra alle i Senterpartiet er enige med Borch og Klinge.

Ifølge parlamentarisk leder Lars Peder Brekk er EØS en vinnersak for Sp.

– Prosenttoll og veto mot postdirektivet har vist at vi kan tale Brüssel midt i mot. Også når vi er i regjering, sa han under sitt innlegg.

Dersom Sp går inn for Senterungdommens krav, vil det trolig skape problemer for samarbeidet med Ap. Da Senterpartiet og SV prøvde seg på å lansere en tøffere EØS-debatt i fjor, slo Ap hardt tilbake og presset regjeringspartnerne til å roe ned retorikken.

– Vi står ved inngåtte avtaler, understreket Brekk og viste til at regjeringssamarbeidet er tuftet på at Norge skal stå utenfor EU, men innenfor EØS.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget