Hopp til innhold

– Tilhengerne må finne oljekompromisset

FOLKETS HUS (NRK.no): Eskil Pedersen har ett hovedmål for Arbeiderpartiets landsmøte: Vinne mot ledelsen i kampen mot utredning av oljeboring i nord. Han leter ikke etter kompromisser i partiets største stridstema.

AUF-leder Eskil Pedersen holdt sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte 2013.

Eskil Pedersens tale til landsmøtet

AUF-lederen startet sin tale til landsmøtet med å male fram sitt drømmescenario:

eskil pedersen

SLAGORD: Det var ingen tvil om hva som var Eskil Pedersen sitt viktigste budskap.

Foto: David Krekling / NRK

«I dag er det 144 dager igjen til Jens Stoltenberg gjenvelges som statsminister, Erna Solberg trekker seg som Høyre-leder etter å ha tapt sitt tredje valg på rad og vi begynner på vår tredje periode med å gjøre Norge til et mer rettferdig samfunn.»

Men hovedfokuset i hans tale var ikke å overbevise tilhørerne om at Ap kunne og måtte vinne valget.

Han skulle overbevise partiledelsen og de til sammen 300 landsmøtedelegatene om å stemme mot oljeboring.

T-skjorta hans sa alt: «Ap ♥ LoVe»

For mange av delegatene dreier kjærligheten til Lofoten og Vesterålen seg om å åpne havområdene for oljeutvinning for slik å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst.

Mot partiledelsen

Men for AUF er risikoen for miljøet for stor.

– Det er verdt å ta vare på de vakreste naturperlene vi har i vårt langstrakte land. At et nei til olje i Lofoten, Vesterålen og Senja kan forenes med vekst og andre arbeidsplasser.

Mens partiledelsen ønsker å åpne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for konsekvensutredning, kjemper AUF innbitt imot.

De mener konsekvensutredning er det første skrittet mot oljeboring, og tror ikke på dem som sier det kun dreier seg om hente inn kunnskap.

Går mot jevn avstemning

Takket være intens lobbyvirksomhet fra AUF og andre oljeskeptikere i Ap vokser den interne motstanden mot ledelsens syn.

Søndag skal landsmøtedelegatene stemme for eller mot konsekvensutredning. Ingen tør foreløpig spå utfallet.

I sin tale til landsmøtet torsdag ettermiddag gjorde AUF-lederen sitt ytterste for å overbevise flertallet om å stemme nei.

– Vi trenger ikke hente opp alt i dag. Noe kan vente på bedre teknologi. Noe kan vente til kommende generasjoner. Nå er det vår tur til å si det som står på T-skjorta mi: At Arbeiderpartiet elsker Lofoten, Vesterålen og Senja.

Klarer ikke å finne kompromiss

Etter talen sa Pedersen til NRK at han ennå ikke har sett noe kompromissforslag han eller AUF kan tenke seg å støtte.

– Det er flertallet i programkomiteen som må legge frem et kompromissforslag, men jeg har verken sett eller hørt et alternativ som er veldig godt.

Han forsikret om at AUF fortsatt har fokus på og forsøker å sette press på landsmøtet for å hindre konsekvensutredning.

– Men det er for tidlig ennå å si hvilken vei landsmøtet beveger seg. Vi kan ikke si at vi har et flertall, men det kan ikke partiledelsen heller. Det hadde vært utenkelig for bare noen år siden, sa Pedersen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.