– Hagen-utspill kan være bra for Siv Jensen

Carl I. Hagen lover offentlig skittentøyvask dersom Siv Jensen ikke oppfyller kravlisten hans. – Forundrer meg om dette ikke er avklart mellom Siv og Carl I, sier politisk redaktør.

Siv Jensen og Carl I. Hagen

Siv Jensen og Carl I. Hagen under et valgkamparrangement i Spikersuppa i Oslo.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I dagens VG setter Carl I. Hagen frem en kravliste på 10 punkter som må oppfylles for at Frp etter hans mening skal kunne gå i regjering.

Ellers ...

Kronikken signert partiets tidligere partiformann og nåværende leder for partiets bystyregruppe i Oslo avsluttes med:

«Dersom resultatet blir for dårlig, slik jeg vurderer det, vil jeg ikke nøle med å knuse min egen drøm om regjeringsdeltagelse ved sterkt å argumentere mot slik deltagelse i det offentlige rom.»

– Gamle Hagen-triks

Hege Ulstein, kommentator, Dagsavisen,

Hege Ulstein

Foto: NRK

Det har fått oppmerksomhet både i VG og i andre medier.

Politisk kommentator Hege Ulstein i Dagsavisen sier til NRK Ukeslutt at utspillet kan virke positivt for Siv Jensen og Frp to dager før valget.

– Frp har vært et parti i 40 år og har endelig en reell mulighet til å komme i regjering. Å skulle reise seg å gå fra en forhandling ville være et fantastisk stort nederlag for Siv Jensen både politisk og personlig, sier Ulstein.

Det vet forhandlingspartnerne i de andre borgerlige partiene, og det vil de forsøke å utnytte for å presse Frp i eventuelle regjeringsforhandlinger.

– Slik sett er ikke utspillet til Carl I. Hagen i dag egentlig så dumt sett med Siv Jensens øyne. Det gir henne backing for å stå på kravene, og det blir gitt beskjed om at Frp ikke vil bli tatt som en selvfølge, sier Ulstein.

Det er Kyrre Nakkim, politisk redaktør i NRK, enig i.

– Jeg tror først og fremst Carl I. Hagen ønsker at han og Frp skal være i media. Samtidig vil valgkampstrateger si at det viktigste du kan gjøre i en valgkamp er å sørge for at det er dine saker som debatteres de siste dagene i valgkampen. Spesielt når så mange ikke har bestemt seg enda, sier Nakkim.

Han mener Carl I. Hagen bare har laget en oppsummering av Frps politikk.

Med en twist.

– For å få ekstra oppmerksomhet klemmer han til og sier at hvis så ikke skjer, så blir jeg sint. Da løper vi (mediene, red.anm.) til Siv Jensen for å høre hva hun synes, og hun får si at dersom velgerne gir henne makt, så skal hun sørge for gjennomslag. Her ser du de gamle triksene som Carl I. Hagen gjør bedre enn alle andre, og det vil forundre meg om ikke dette er avklart mellom Siv og Carl I. i forkant, sier Nakkim.

– Dobbeltkommunikasjon og -strategi

Kyrre Nakkim

Kyrre Nakkim

Foto: Jonas Sætre / NRK

NRKs politiske redaktør sier Frp bedriver både dobbeltkommunikasjon og dobbeltstrategi.

– I valgkampen skal de både vise at de er annerledes enn alle andre partier, og at de er ansvarlige. Denne dobbeltkommunikasjonen fortsetter med dette innlegget. Siv Jensen kan fortsatt fremstå som ansvarlig, og Carl I. Hagen kan hamre løs på alt som er annerledes med Frp, sier Nakkim.

Ulstein mener likevel Frp bør trå varsomt med denne måten å kommunisere på.

– Det er skummelt for Frp å spenne forventningene for høyt. Det har vi sett tidligere blant små partier som har gått i regjering med større partier, sier Ulstein.

Siv: – Ikke Carl som avgjør

Siv Jensen er helt klar på at Carl I. Hagen ikke har noe vetorett på resultatet av eventuelle regjeringsforhandlinger.

– Jeg skjønner at Carl I. Hagen har et engasjement for et parti han har vært så aktiv i så lenge. Det han sier i dagens VG er jo nesten det samme som jeg har sagt i hele valgkampen, nemlig at vi trenger et sterkt Frp for det er bare da vi kan få satt et godt fotavtrykk i en eventuell regjering.

– Men er det Carl I. eller Frps landsstyre som skal godkjenne et eventuelt forhandlingsresultat?

Frps landsstyre. Jeg er sikker på at de vil ta kloke valg.

– Og hvis Hagen er uenig i de valgene?

– Da får han bare være det.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget