Kilder til NRK: – FAD blir lagt ned

Fornyingsdepartementet (FAD) blir lagt ned når den nye regjeringen overtar styringen av landet, forteller kilder til NRK. Oppgavene flyttes til Jan Tore Sanners «superdepartement».

Jan Tore Sanner

STORT ANSVAR: Som NRK fortalte fredag blir Høyre-nestleder Jan Tore Sanner trolig statsråd i kommunaldepartementet. Der får han også ansvaret for mye av den statlige forvaltningen og IKT-politikken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Rigmor Aasrud

DROPPES: Rigmor Aasrud blir etter det NRK får opplyst den siste fornyingsministeren i Norge. Departementet hun styrer skal legges ned.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Både Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen har varslet at de vil ha færre departementer og færre statsråder enn dagens rødgrønne regime.

Etter det NRK får opplyst er Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) ett av departementene den blå regjeringen vil klare seg uten.

Sanner: – Et spennende rykte

FAD har blant annet hatt ansvaret for fornyingsarbeidet i offentlig sektor, IKT-politikk, kirkesaker og samepolitikk. Departementet styrer også fylkesmennene, statens bygg- og eiendomspolitikk og personvernspørsmål.

Erna Solbergs nye regjering vil etter det NRK får opplyst flytte flertallet av disse oppgavene over til Kommunaldepartementet, som blir et stort departement med ansvar for størsteparten av forvaltningen av offentlig sektor.

– Det er et spennende rykte, sa en hemmelighetsfull Jan Tore Sanner (H) da han gjestet Dagsnytt Atten mandag ettermiddag.

Som NRK fortalte fredag er det nettopp Sanner som blir statsråd i Kommunaldepartementet. Han vil da få ansvaret for den viktige kommunereformen Solberg allerede har varslet. Regjeringen ønsker et bredt forlik i Stortinget når de skal tegne kommunekartet på ny og definere nye oppgaver for kommunal sektor.

Har fått mye kjeft

Departementet som nå forsvinner har fått mye kjeft i kjølvannet av terrorangrepet mot Regjeringskvartalet 22. juli 2011. 22. juli-kommisjonens rapport slår fast at FAD hadde det endelig ansvaret for at Grubbegata, der Anders Behring Breivik plasserte bombebilen, var åpen selv om det var bestemt at gaten burde stenges av sikkerhetshensyn.

Artikkelen fortsetter:

Grubbegata sett fra Hovedbrannstasjonen ca 13 min etter bomben

IKKE STENGT: Her er Grubbegata sett fra Hovedbrannstasjonen cirka 13 min etter at bomben gikk av 22. juli. FAD måtte tåle sterk kritikk for at gaten ikke var stengt for trafikk.

Foto: Oslo brann- og redningsetat

Flere tok til orde for at nåværende statsråd Rigmor Aasrud (Ap) burde trekke seg, men hun valgte å bli sittende.

Men etter det NRK forstår er det ikke kritikken mot FADs håndtering av sikkerhetstiltak som ligger bak Solbergs ønske om å legge ned departementet. Hovedpoenget er at ett departement skal få et tydeligere ansvar for forvaltningen av offentlig sektor, særlig med sikte på bedre IKT-løsninger.

Store IT-reformer innen politiet, NAV og sykehusene venter den nye regjeringen.

– Det vi er opptatt av, uten at jeg vil kommentere denne spekulasjonen konkret, er både at du får bedre samordning i forvaltningen, og at du får mer gjennomføringskraft i styringssystemet, sier Jan Tore Sanner.

Beholder statsråd ved SMK

Når FAD nå legges ned, får ikke fornyingsminister Aasrud noen å overlevere nøkler til når Høyre/Frp-regjeringen overtar regjeringskontorene onsdag. Det får derimot Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), som har vært statsråd ved Statsministerens kontor (SMK). Etter det NRK forstår vil den blå regjeringen også ha en statsråd ved SMK, men vedkommende vil ha andre arbeidsoppgaver enn Schjøtt-Pedersen.

Han har fungert som stabssjef uten selvstendige ansvarsområder, og har vært sentral når de tre rødgrønne partiene har slitt med å komme til enighet i regjeringssamarbeidet.

Den påtroppende regjeringen skriver i Sundvolden-erklæringen at de vil etablere det de kaller et «nasjonalt beredskaps- og sikkerhetselement» ved SMK.

«Denne funksjonen skal ivareta den overordnede koordineringen og oppfølgingen av sikkerhets og beredskapsarbeidet på tvers av departementene og bidra til å løfte og klargjøre ansvar,» står det i regjeringsplattformen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.