Sanner: – Et lite skritt i riktig retning

Høyres Jan Tore Sanner kaller regjeringens vekstpakke et lite skritt i riktig retning, men mener tiltakene ikke er nok til å hindre en todeling av norsk økonomi.

Jan Tore Sanner

TYVLYTTING: – En skulle nesten tro at Jens Stoltenberg har tyvlyttet på Høyres landsmøte, og det er jeg veldig glad for, sier Jan Tore Sanner.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– En skulle nesten tro at Jens Stoltenberg har tyvlyttet på Høyres landsmøte, og det er jeg veldig glad for, sier Sanner, Høyres finans- og næringspolitiske talsperson, til NRK.

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen varslet søndag foreslo søndag økt skatt for oljeindustrien og skattelettelser for næringslivet i Fastlands-Norge.

– Vi er ikke uenig i noen av forslagene, men vi må få bedre oversikt, sier Høyre-leder Erna Solberg på en pressekonferanse på partiets landsmøte søndag.

– Først og fremst er det greie tiltak. Når regjeringen foreslår Høyre-politikk så trenger vi ikke være uenige i det, legger Solberg til.

– Lite skritt i riktig retning

erna solberg tale landsmøte 2013

HØYRE-POLITIKK: - Når regjeringen foreslår Høyre-politikk så trenger vi ikke være uenige i det, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Sanner vil ikke uttale seg om forslaget om økt skatt på oljeindustrien før han har sett nærmere på det. Han er derimot ikke enig med regjeringens forslag om å øke beskatningen av sekundærbolig og næringsbygg.

– Jeg mener regjeringen burde ha gått motsatt vei, nemlig ved å senke beskatningen på norskeide arbeidsplasser, forklarer han.

Regjeringen varslet ved fremleggingen av forslaget søndag at de ønsket å «hindre todelingen» i norsk økonomi, mellom oljenæringen og næringslivet på Fastlands-Norge.

Sanner mener tiltakene ikke er tilstrekkelige til å hindre en slik todeling.

– Nei, det er det ikke. Dette er et lite skritt i riktig retning, men det er behov for langt større investeringer i næringsrettet forskning, infrastruktur og også i ytterligere forbedringer på skattesiden for bedriftene, sier Høyres finans- og næringspolitiske talsperson.

Omgjøring

I sin landsmøtetale fredag sa Erna Solberg at Jens Stoltenberg etterlater seg et oljeavhengig Norge. Ifølge Høyre-lederen er ikke dagens tiltakspakke nok til å endre på det.

– Disse tiltakene kunne ha bidratt til et mindre oljeavhengig Norge hvis det hadde vært gjort for flere år siden, sier Solberg til NRK.

Jan Tore Sanner mener flere av regjeringens forslag kun er omgjøring av deres egen politikk.

– I 2007 forverret de Skattefunn-ordningen, i 2014 vil de forbedre den. Avskrivningsreglene ble forbedret i 2009, forverret i 2011, og foreslås nå forbedret i 2014, påpeker han.

– Erkjennelse fra Ap

Solberg tror endringene er en erkjennelse av at det var feil de de gjorde i 2007. Hun smiler over regjeringens skattelettelser for næringslivet på fastlandet.

– Det er en erkjennelse fra Ap om at skattelettelser er et viktig stimulansetiltak for næringslivet, sier Høyre-lederen.

Hun mener det er viktig at skatteøkningen for oljebransjen, som anslås å gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050, fører til mindre mangfold på norsk sokkel.

– Vi må passe på at dette ikke gjør det dyrere å utvinne mer og finne fram til ny teknologi slik at vi får mest mulig ut av hvert enkelt felt, sier Solberg og understreker at hun ennå ikke har full oversikt over hvordan skattetiltakene fra regjeringa vil slå ut.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget