Hopp til innhold

– Erna har ikke gitt opp håpet om firepartiregjering

Erna Solberg vil trolig fortsette med å gi KrF og Venstre politiske gjennomslag i håp om at de vil takke ja til invitasjonen om å tre inn i regjering, tror NRKs politiske kommentator Trine Eilertsen.

Pressekonferanse om regjeringssonderinger

Erna Solberg fikk bare med seg Siv Jensen i regjering. Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide blir støttespillere i første omgang.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Trine Eilertsen

Trine Eilertsen er politisk kommentar i NRK.

Foto: NRK
Frithjof Jacobsen

VGs Frithjof Jacobsen tror resultatet er et nederlag for Erna Solberg.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

I kveld ble det klart at Høyre og Fremskrittspartiet danner regjering med Kristelig Folkeparti og Venstre som støttepartier i Stortinget.

Mellom seg har de en forpliktende samarbeidsavtale som skal sørge for en felles borgerlig politisk plattform.

– Aldri enkelt å være i mindretall

Men drømmen om en ren firepartiregjering brast for Erna Solberg, selv om hun fortsatt holder døra åpen for sentrumskameratene.

– Venstre og KrF har all grunn til å være fornøyde, for de har fått mer gjennomslag enn man trodde på forhånd. Man skulle tro at alle disse seirene skulle betinge at de gikk inn i regjering, sier politisk kommentator i NRK Trine Eilertsen.

– Spørsmålet er hvor fornøyde Fremskrittspartiet er. De er ikke så synlige i denne avtalen, sier Eilertsen som er spent på om sentrum vil takke ja til regjeringsinvitasjonen etter hvert.

– Det tror jeg Solberg sterkt ønsker at de skal gjøre, og derfor vil hun nok gi dem flere politiske gjennomslag i dialog med regjeringen, sier hun.

Til tross for en forpliktende samarbeidsavtale, tror ikke Eilertsen at regjeringen har fire knirkefrie år foran seg.

– Nei, det er en omfattende avtale, men det er mange politikkområder som ikke berøres. Det vil dukke opp svært vanskelige saker og da må de jobbe med flertallet i Stortinget som alle andre. Det er aldri enkelt å være i mindretall, sier Eilertsen.

– Alle er «kjempefornøyde vinnere»

VGs politiske kommentator Frithjof Jacobsen jobber med en bok om Erna Solberg. Han tror kveldens resultat er et nederlag for den påtroppende statsministeren.

– Da jeg fulgte henne i valgkampen var mitt inntrykk at Høyres mål om å få samlet disse partiene i regjering skulle være kronen på verket. Jeg tror det er en nedtur for Solberg at de ikke har klart det, sier Jacobsen.

Han tror kveldens resultat har vært klart i noen dager og at partilederne har forberedt seg på å holde maska.

– Her er det jo bare «vinnere», alle er «kjempefornøyde» og dette var det «beste som kunne skjedd» for alle partier. Det er det selvfølgelig ikke, sier Jacobsen.

Han tror også at selv om regjeringen har fått på plass en skriftlig avtale med støttepartiene, vil de møte på utfordringer.

– Det gjenstår å se om avtalen blir etterlevd når det dukker opp vanskeligheter om et år eller to, sier VG-kommentatoren.

– Snakket seg lenger inn i avtalen

Eilertsen sier Solberg har sikret seg en avtale som er historisk sterk.

– Jeg tror nok hun er lettet over at hun har fått med seg denne støtten inn i regjering, sier hun.

– Var det på noe tidspunkt i det hele tatt realistisk med en firepartiregjering?

– Mitt inntrykk er at de har snakket med det for øye. At dette var en mulighet gjorde at de klarte å snakke seg lenger inn i en avtale enn de ellers ville gjort, sier Eilertsen.

Også politisk kommentator Magnus Takvam mener sentrumspartiene har fått overraskende mye gjennomslag til tross for at de ikke går inn i regjering.

– Både utsettelsen av konsekvensutredningen for Lofoten og Vesterålen og amnestiet for asylbarna er overraskende. Samtidig er det mye som gjenstår i forhold til avklaringer rundt budsjettet. Der er det mange vage formuleringer, sier Takvam.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.