– Bra at vi er avhengige av Krf og Venstre

Høyres profilerte byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, ville hatt de to sentrumspartiene med i regjering, selv om Høyre og Fremskrittspartiet hadde hatt rent flertall.

Monica Mæland

ER SPÅDD Å BLI STATSRÅD: Byrådsleder Monica Mæland er av mange lansert som mulig kommunalminister i Regjeringen Solberg.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Monica Mæland får valgprognosen

HER FÅR HUN TALLET: Byrådsleder Monica Mæland får valgprognosen på NRK kl. 21.

Foto: Magnus Aamo Holte / NRK

– Det er viktig med et bredest mulig borgerlig grunnlag, og det vil vi få med det beste av de fire partienes politikk, sier Mæland umiddelbart etter at NRKs valgprognose var klar klokken 21.00.

Den viste at Høyre og Fremskrittspartiet trolig blir avhengige av Kristelig Folkeparti og Venstre for å få flertall i Stortinget. Likevel er Mæland strålende fornøyd med resultatene så langt.

– Dette ser ut til å bli et historisk valg for Høyre både nasjonalt og her i Bergen. Det er helt fantastisk, jeg tør nesten ikke tro det, sier Mæland.

SE DE SISTE TALLENE: SJEKK OPPTELLINGEN HER!

Kan bli kommunalminster

Byrådslederen, som av mange er tippet å bli landets neste kommunalminister, vil foreløpig ikke si noe som helst om sine ambisjoner innen rikspolitikken.

– Vårt fokus og våre krefter handler om dagen i dag. Ingen ministerposter blir fordelt i kveld. Alt kommer an på hvordan regjeringen blir sammensatt. Nå skal det forhandles i flere uker, sier Mæland.

Nekter å snakke om ministerpost

Med en borgerlig regjering vil Bergen få sin første statsminister på lang tid i Erna Solberg.

Bømlingen Knut Arild Hareide er trolig også selvskreven statsråd, dersom Kristelig folkeparti blir med i regjeringen.

Selv om Mæland nekter å snakke om minsterposter, har tidligere bergensordfører Herman Friele fra før lansert seg selv som mulig næringsminster i Regjeringen Solberg.

Ordfører Trude Drevland på Høyres valgvake

JUBEL PÅ VALGVAKE: Ordfører Trude Drevland i sentrum for begivenhetene på valgvaken i Kløverhuset.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Drevland: – Euforisk

På Høyres valgvake i Bergen, var stemningen ifølge ordfører Trude Drevland «euforisk» da både NRKs valgprognose og andre mediers valgdagsmålinger tikket inn klokken 21.

På NRKs måling lå Høyre da an til å få 26,2 prosent, noe som vil gi dem 44 mandater på Stortinget, 14 mer enn i dag. Likevel er partiet i så fall et godt stykke unna å bli landet største, en posisjon Arbeiderpartiet virker å ha godt grep om.

– Prognosen er litt lavere enn jeg hadde håpet, men mer der jeg hadde trodd. Nå får vi en statsminster fra Høyre. Selv hadde jeg håpet på «the double», hvor vi også ble størst i landet, men det får vel være grenser for ambisjoner, humrer en feststemt Trude Drevland overfor NRK.

Mæland: – Tar ingenting for gitt

Like før klokken 21 sa byrådsleder Mæland at hun hadde det «helt forferdelig».

– Jeg har det litt bedre nå, jeg må innrømme det. Jeg er født pessimist, så jeg har vært forberedt på alt. Vi skal ikke ta noe for gitt, men hittil ser det ut til å være solid flertall, sier Monica Mæland til NRK.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.