– Ap kan gå på en dobbel smell

Det er en holdning langt opp i ledelsen i Ap om at stortingsvalget til høsten allerede er tapt. Det tror politisk kommentator Magnus Takvam i NRK.

Magnus Takvam

Magnus Takvam tror Ap risikerer å gå på en dobbel smell etter valget.

– Hovedmålet med landsmøtet er å få folk i partiet til selv å få troen på at de i det hele tatt kan vinne valget, sier Magnus Takvam før landsmøtet åpner.

Så fortsetter han:

– Selv om man ikke sier det utad tror jeg det er en holdning langt opp i ledelsen i Arbeiderpartiet om at valget egentlig er tapt. Det gjør noe med måten man går inn i valgkampen på.

Han sier Jens Stoltenberg vil bruke landsmøtetalen sin på å snakke om egen politikk i kontrast til Høyres politikk.

– Han vil forsøke å få frem at det står noe på spill. At et regjeringsskifte vil gi endringer både når det gjelder helse, skole, økonomisk styring og på andre områder. Samtidig må han forsøke å mobilisere sofavelgerne ved å få frem konfliktene mot høyresiden, sier Takvam.

Kjemper om å bli størst

For det er Høyre som er i flyten. I meningsmålingen i april som Norstat har gjort for NRK, har Høyre og Frp rent flertall.

Samtidig viser målingen at Arbeiderpartiet kun hadde blitt nest største parti dersom målingen hadde vært valgresultat.

I så fall vil det bli første gang siden stortingsvalget i 1927 at Arbeiderpartiet ikke er det største partiet på Stortinget.

– Målet blir å få folk til å få igjen troen på at det er mulig å vinne valget. Ikke nødvendigvis for de rødgrønne, men at Arbeiderpartiet kan vinne valget. At partiet, uansett om de går i regjering eller ikke, blir det største partiet på Stortinget, sier Takvam.

Holder resultatet seg, tror han Stoltenberg og resten av Arbeiderpartiet kan gå på en dobbel smell.

– Det ville vært et dobbelt nederlag for partiet dersom de kommer ned mot 25 eller 26 prosent. Da vil desillusjonen spre seg i organisasjonen også etter valget, sier Takvam.

Få store konflikter

NRKs politiske kommentator tror helgens landsmøte blir av den rolige sorten.

Det til tross for at det ligger en del konfliktsaker på bordet.

– Konsekvensutredning av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har vært fremme, men konflikten er mindre intens enn den var for to år siden. Samtidig blir det spennende med både kjønnsnøytral verneplikt og tannhelse, sier Takvam før han avslutter:

– Men i det store bildet tror jeg det blir et rolig landsmøte nettopp fordi det står så mye på spill.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.