Hopp til innhold

12000 plasser blir til 4300 plasser

Regjeringen lovte 12.000 nye sykehjems- og omsorgsplasser innen 2015. Men ifølge KS vil antallet bli om lag 4.300 flere plasser. Nå sier Ap at de aldri lovte 12.000 flere plasser – bare 12.000 «nye».

Statsminister Jens Stoltenberg (AP) og Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (AP)

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at de aldri har lovet 12.000 flere plasser – bare 12.000 «nye». Det siste omfatter også renovering av gamle rom og bygninger.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Helge Eide

Helge Eide, områdedirektør i KS, konstaterer at kommunene aldri skulle bygge 12.000 flere sykehjemsplasser før 2015.

Foto: Johnny Syversen
Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg mener Ap har brutt sitt valgløfte.

Foto: Petter Larsson / NRK

I 2008 la Regjeringen fram Omsorgsplan 2015 som skulle øke bemanningen og sørge for 12.000 nye sykehjems- og omsorgsplasser.

I trontaledebatten i 2009 sa statsminister Jens Stoltenberg at «Vårt mål er 12 000 flere sykehjemsplasser eller omsorgsboliger innen 2015.» Dette løftet gjentok han også til Aps landsstyre i 2010 og til Aps landsmøte i 2011.

– Vi skal ha full sykehjemsdekning innen 2015. Alle de 12.000 plassene som skal bygges ut innen 2015, skal være tilpasset folk med demens, lovte statsministeren.

Bare vel en tredel

Aps nettsider kan man lese at regjeringen er i rute med disse planene.

Men i oktober i fjor la Helsedepartementet ved en tabbe ut en pressemelding med interne kommentarer, der de skrev at de aldri vil klare å gi tilskudd til 12.000 plasser. Denne ble raskt fjernet. (lenke til VGs sak:)

Tall fra Kostra, kommunenes egne innrapporteringer, viser at vi vil få 4376 flere plasser i 2015 enn vi hadde i 2008. Altså bare litt over en tredel av det regjeringen lovte.

– Det er ikke et urimelig anslag på vekst i kapasiteten. Kommunene vil trolig ikke søke om flere tilskudd i årene fram mot 2015 enn de har gjort til nå, tror Helge Eide i KS.

– Løftet er brutt

Han tar forbehold om at løftet kan oppfylles, dersom «staten skulle gå bananas og virkelig øke tilskuddene kraftig».

– Men vi er edruelige i KS, og tror at det tempoet som har vært vil fortsette, sier Eide.

Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen har brutt sitt løfte.

– Bare blir litt over enn tredel av det regjeringen lovet i 2007 som blir realisert innen 2015. Det verste er at vi ikke får god nok eldreomsorg, sier Solberg.

– Har aldri brukt ordet «flere»

Men helseminister Jonas Gahr Støre holder fast ved at utbyggingen er i rute, og at ingen løfter er brutt.

– Husbanken har gitt tilskudd til bygging og renovering av 7.400 plasser. Det betyr at vi er godt i rute, sier Støre til Dagsrevyen.

Han sier at regjeringen flere ganger har sagt til Stortinget at tilskuddene skal finansiere både økt kapasitet og utskifting og renovering av gamle uegnede bygninger – til sammen 12.000 nye plasser.

– Vi har aldri brukt ordet «flere» i dokumenter til Stortinget, sier Støre.

– Det ville vært en skandale om vi sa at en gammel plass som trenger renovering ikke vil få støtte, så sant men ikke bygger ut en ekstra, sier Støre.

Musikkterapi på Bergen Røde Kors sykehjem

Det nye løftet fra Ap er at 12.000 rom skal bygges - eller pusses opp. Her fra en seanse med musikkterapi på Bergen Røde Kors sykehjem.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.