Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg møtte til sitt siste statsråd.

Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg gikk de 350 meterne fra statsministerboligen opp til Slottet for siste gang i denne omgangen. Selv om han synes det er vemodig å gå av ser han noen lyspunkter.

For første gang på åtte år skal han sove hjemme i sin egen bolig.

– Det er litt vemodig å gå av, men det blir min første kveld jeg skal sove hjemme i Krokusveien. Det blir fint, jeg gleder meg til å bo hjemme!

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Markerer regjeringsskifte

Det har vært både praktisk og nyttig å bo i statsministerboligen, spesielt med tanke på en hektisk arbeidshverdag.

Les også: Disse 18 skal styre Norge

Les også: Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Les også: Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

– Husk at jeg i meste parten av mitt liv har bodd hjemme, så det skal gå bra å flytte hjem igjen. Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærhet til Slottet og Stortinget. At jeg flytter nå markerer et regjeringsskifte og det er fint.

I løpet av sine to perioder som statsminister har han blitt godt kjent med kongen og fått et nært forhold til ham.

– Kongen er en person og menneske som er lett å få et godt og nært forhold til. Han har mye kunnskap og jeg har hatt mye nytte av samtalene med ham, sier Stoltenberg.

Han innrømmer at han kommer til å savne å møte kongen hver fredag.

– Heldigvis kommer vi til å møtes igjen, men i andre roller og andre sammenhenger. Vi kommer til å møtes på arrangementer og andre reiser, men bare ikke like hyppig.

Store lekkasjer

Allerede i løpet av tirsdagen var alle de 18 kommende statsrådene lekket ut i norsk presse. Det er noe som skjer for første gang i historien.

– Det er ingen statsminister som liker det. Dere er mange journalister og redaksjoner så det blir mer og mer vanlig at statsråder lekker ut, avslutter Stoltenberg og går inn på Slottet.

Nå belager Stoltenberg seg på å være i opposisjon på Stortinget, en rolle han er kjent med.

– Dere kommer til å oppleve en saklig, ryddig og konstruktiv opposisjonsleder. Jeg hadde tilsvarende rolle under Bondevik II-regjeringen så dette er ikke noe nytt. Rollen er den samme, men oppgavene er noe annerledes i dag.

Gratulerer Erna

På dagen for innsettelse av ny regjering ønsker han ikke å snakke for mye politikk. Stoltenberg er høflig og diplomatisk når det gjelder spørsmålet H og Frp-regjeringen som han selv gjentatte ganger advarte mot i valgkampen.

– I dag er jeg opptatt av å gratulere den nye regjeringen. Den politiske hverdagen kommer raskt så da får vi ta de spørsmålene da, sier han før han ikke kan dy seg:

– Noen av de viktige spørsmålene når hverdagen kommer tilbake er privatisering av skole og ting som kan skape større forskjeller i Norge.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget