- Dette er grove beskyldninger

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt mener Høyres arbeidspolitiske talsmann skyter over mål når han mistenkeliggjør regjeringens skroting av en kritisk evalueringsrapport rett før stortingsvalget.

Anniken Huitfeldt

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt avviser at regjeringen ønsker å hemmeligholde forskning i innspurten av valgkampen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Rett før valget skulle evalueringsrapporten om regjeringas milliardprosjekt «Raskere tilbake» publiseres. Siden 2007 har de rødgrønne brukt mer enn en halv milliard kroner hvert år på ordningen som skal sørge for at arbeidstakere så hurtig som mulig kommer seg på jobb igjen etter en sykemelding.

Men i juni sa Arbeidsdepartementet opp avtalen, meldte NRK i går.

I Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag tok arbeidspolitisk talsmann Torbjørn Røe Isaksen i bruk kraftig skyts for å karakterisere regjeringens opptreden i saken.

Torbjørn Røe Isaksen

Høyres Torbjørn Røe Isaksen synes det er mistenkelig at regjeringen avlyser en evalueringsrapport om raskere tilbake i forkant av stortingsvalget.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Denne saken ligner mistenkelig på en regjering som har sittet så lenge, blitt så arrogant og så glad i makt at de tror de kan styre den frie forskningen, og bestemme hvorvidt kritisk informasjon skal komme frem eller ikke, sier Røe Isaksen.

– Dette er kraftige påstander. Mistenker du altså at regjeringen har sagt opp avtalen fordi man ikke liker det man tror blir resultatet av forskningen inn i valgkampen?

– Det ligner mistenkelig på det, og jeg synes ikke statssekretæren i arbeidsdepartementet svarte spesielt overbevisende på det i går. Her avlyser man en rapport som skulle kommet i august i år, og så avlyser man den i juni. Det synes jeg virker uforståelig, sier Høyres arbeidspolitiske talsmann.

– Har ikke levert rapporten som avtalt

Men arbeidsminister Anniken Huitfeldt avviser at det er frykt for uønskede resultater i rapporten som er årsaken til kanselleringen av departementets avtale med forskerne. Hun mener at forskerne ved International Research Institute i Stavanger (Iris) ikke har levert i henhold til avtalen.

– Vi har ikke fått noen resultater til tross for at de sa at de skulle være ferdige i juni 2012. De har fått flere utsettelser, til desember 2012 og til februar 2013. Så vi har sagt at de får ikke hele summen. De får 80 prosent, noe som er en ganske god deal for en forskningsinstitusjon som ikke leverer innen fristen, sier Huitfeldt.

– Ønsker ikke å hemmeligholde

Hun avviser at regjeringen har noe ønske om å hemmeligholde kritisk informasjon, og hevder at regjeringen ønsker eventuell kritikk velkommen.

– Rapporten skal offentliggjøres. Jeg skulle ønske at Torbjørn Røe Isaksen hadde noe mer informasjon før han kom med denne typen grove beskyldninger. Vi ønsker ikke å hemmeligholde noe forskning. All kritikk av raskere tilbake er en fordel, sier Huitfeldt.

Men offentliggjøringen av rapporten er langt fra regjeringens fortjeneste, sier Røe Isaksen.

– Det er ikke Anniken Huitfeldts fortjeneste at rapporten blir offentliggjort. Forskerne har sagt at på tross av at Arbeidsdepartementet avlyser sin bestilling, så kommer de til å offentliggjøre, sier han.

Til sammen har staten brukt 800.000 kr på Iris` evaluering, opplyste statssekretær Norvald Mo til NRK onsdag. De siste 200.000 nekter regjeringen å betale.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget