Urix forklarer

Zuma mot stupet

NAIROBI (NRK): Presset mot Sør-Afrikas president Jacob Zuma øker fra alle kanter. Toppolitiker sier han ble tilbudt 250 millioner kroner av Zumas venner for å bli deres finansminister i Zumas regjering.

ZIMBABWE-ECONOMY/ZUMA

STOR MISNØYE: Sør-Afrikas president Jacob Suma har fått 738 anklager om korrupsjon og svindel som han kan bli dømt for.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters

Det er ikke et spørsmål om Zuma får sparken, ifølge landets ledende aviser, men om når og hvordan. De viser til flere tegn i tiden.

Tåregass og gummikuler brukes mot demonstranter på vei til palasset.

Trafikken på #zumamustfall øker kraftig.

Nelson Mandela Foundation ber i praksis presidenten trekke seg.

Laster Twitter-innhold

101 respekterte ANC-veteraner ber om det samme.

Den tidligere presidenten Thabo Mbeki ber Zuma møte parti-veteranene, og lytte.

Landets finansminister har kjempet om retten til å bevise at Zumas venner raner landet.

Visepresidenten støtter ministerens kamp mot Zuma.

Partiets innpisker mener hele ANCs ledelse må gå av.

Krefter i den mektige fagbevegelsen Cosatu snakker om ANCs maktarroganse.

Nå diskuterer folk i lunsjen hvor mye Zuma kan ha kostet landet. En kvalifisert mening er 50 milliarder dollar.

Den anerkjente avisen Mail & Guardian har listet opp 783 anklager om korrupsjon, svindel og bedrageri som presidenten kan bli dømt for.

Men dette er ikke det verste.

Knusende rapport

Surdeigen i den stadig voksende misnøyen er rapporten som ombudsmannen for korrupsjonssaker har jobbet med siden mars i år.

Rapporten State of Capture ble offentligjort denne uka, etter at Zuma forgjeves forsøkte å utsette offentliggjørelsen. Rapporten har undersøkt mange av påstandene om at Zuma lot den styrtrike Gupta-familien ha flere hender nede i den statlige honningkrukka, mot at Zumas familie ble støttet økonomisk.

Ifølge påstandene skal Gupta-familien ha følt seg så sikker på Zumas støtte at den selv sparket og ansatte statsråder, inkludert finansministeren.

SAFRICA-POLITICS-CORRUPTION-DEMO

Både politikere og en stor andel av befolkningen ber om presidentens avgang. Denne uken har flere demonstrert i Pretorias gater.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Som en mafiafilm

Mcebisi Jonas er et nøkkelvitne i rapporten. Som visefinansministeren ble han tatt med av en bekjent til en luksusvilla i Johannesburg i oktober i fjor. Der skal han ha blitt overrasket over å bli tatt imot av en av de tre Gupta-brødrene, og forferdet over forslaget han kom med.

Gupta-brødrene fortalte at personer i skattevesenet laget vanskeligheter for familien. Forretninger verdt rundt en milliard kroner stod på spill.

Gupta-familien tilbød Jonas posten som finansminister i Sør-Afrika og spurte om han hadde med seg en stor nok mappe til å ta med seg 250 000 kroner hjem der og da. Dette tilbakeviser Gupta-familien, men Mcebisi Jonas står på sitt på side 94 i rapporten

En av Gupta-brødrene skal ha sagt at familien hadde gjort Zumas sønn til milliardær. Om visefinansminister Jonas takket ja til ministerposten og fikk fjernet de brysomme skattefolkene, så skulle han få 250 millioner kroner for strevet.

Mcebisi Jonas hadde ingen planer om å møte Guptafamilien. Mannen som ledet ham dit, i sin egen bil, var Zumas sønn.

Ryktene om dette møtet har versert i flere varianter i et helt år, men nå står visefinansministerens egen versjon på trykk i den offentlige rapporten. Også en annen politiker skal ha blitt invitert til villaen og tilbudt en ministerpost av Gupta-familien, og det mens Zuma var et annet sted i huset.

Plottet er ikke Hollywoods ide og Coppola står ikke for regien. Den 355 siders lange rapporten er knusktørr og skrevet av ombudsmannen med små ressurser og begrenset mandat.

Rapporten er ikke fasiten, men konkluderer med at mistankene er styrket. Og ombudsmannen har makt nok til å anbefale en større granskning. Nå skjer det.

Granskningskommisjonen skal nedsettes innen 30 dager og det er denne kommisjonens funn som kan gi Zuma nådestøtet. Gupta-familiens advokat sier familien ser fram til å forklare seg.

South Africa President's Scandals

Tilhengere av partiet Economic Freedom Fighters (EFF) protesterte denne uken mot presidenten. De krever at han går av etter hundrevis av anklager om korrupsjon.

Foto: Yeshiel Panchia / Ap

Vannskille

Da NRK besøkte Sør-Afrika i oktober, dristet avisene seg til å spørre om den kommende rapporten og all støyen rundt Zuma var begynnelsen på slutten.

Toppoppslaget til M&G i morges var ikke om, men "Hvorfor dette er slutten for Zuma".

Flere aviser diskuterer om Zuma bør innvilges amnesti, så kanskje han går av raskere. Men konklusjonen blir at forslaget må falle, det kan skape presedens for at ledere kan gjøre som de vil, uten konsekvenser.

I dag ser det ut til at sørafrikanske ledere ikke kan gjøre som de vil. Rettsapparatet har gang på gang gått mot makthaverne. Ombudsmannsfunksjonen fungerer og velgerne har stemt ut ANC fra viktige poster, uten at det har ført til vold eller stor dramatikk.

9 liv

Zuma skulle være grasrotas mann, men fikk oppgradert egen eiendom for 150 statlige millioner med hønsegård og amfiteater. Det likte ikke fattigfolk vi snakket med i slummen i Johannesburg for et par uker siden.

SAFRICA-POLITICS-CORRUPTION-CRIME-EFF-DEMO

SIER NEI: Protestene er kraftige mot Jacob Zuma. Tåregass og gummikuler har blitt brukt mot demonstrantene.

Foto: MUJAHID SAFODIEN / Afp

Partiet mistet ti prosentpoeng av stemmene under høstens lokalvalg, og tapte viktige byer som hovedstaden Pretoria, finanssenteret Johannesburg og havnebyen i Mandela Bay, Port Elisabeth.

Han har ristet voldtektsanklager av seg, også misnøyen med at han ikke brukte kondom, selv om han viste at jenta som anmeldte ham hadde aids. Han tok seg en lang dusj.

Det sa han mens han ennå ledet rådet som skulle fronte kampen mot HIV i landet.

Fremdeles støttespillere

Kvinnegruppa i partiet er fremdeles Zumas sterkeste støttespiller, sammen med ungdomsligaen i ANC. Ligalederen oppfordret nylig gamle ANC-krigere til å ta opp våpnene for å forvare Zuma og revolusjonen. ANC sentralt har beklaget den ungdommelige iveren.

Viktigere enn støtten fra kvinner og ungdom er hans posisjon i ANCs mektigste utførende organ, NEC (National Executive Committee).

Der sitter folk som fremdeles støtter Zuma, selv om også noen derfra har snudd seg mot ham. Den dagen det snur, er han ferdig.

For å kaste en sittende president etter ANCs egne lover, må fem av landets ni partilag be om en ekstraordinær partikongress. Er det flertall på en slik kongress for å kaste ham, må han trekke seg.

Om ett år skal ANC velge nye ledere. Om tre år er det valg. Mandag skal ANC ha et viktig arbeidsmøte, temaet er Zuma.

Møtte sine egne

I går dro Zuma fra alt dette maset, til Zimbabwe. Der skaper også folk problemer for regjeringen. Da Mugabe så Zuma i Harare skal han ha sagt,

- Vi trenger hverandre nå, vi to, mer enn noen gang.

SISTE NYTT

Siste nytt