Zuma i Libya for Gaddafi-samtaler

Sør-Afrikas president Jacob Zuma landet mandag i Libyas hovedstad Tripoli for å forsøke å megle frem en våpenhvile mellom Gaddafi og opprørsstyrker.

Sør-Aftikas president til Libya for å forhandle

TIL LIBYA: Sør-Afrikas president Jacob Zuma (til venstre) ved ankomst til innsettelsen av Nigerias president Goodluck Jonathan i Abuja søndag. Mandag kom han til Tripoli for å forhandle med Muammar Gaddafi.

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Zuma dro mandag morgen fra Nigeria, og landet i Tripoli på ettermiddagen.

På forhånd het det fra president Zumas kontor at hovedmålet med besøket er å forsøke å megle fram en våpenhvile for å få bedre muligheter til å levere humanitær hjelp.

Zuma skal også bidra til å forhandle frem reformer som kan gjøre slutt på konflikten.

– Ikke snakk om Gaddadis avgang

Al Jazeera melder at Zuma skal prøve å få til en våpenhvile med opprørerne, som sammen med stadig flere internasjonale aktører krever Gaddafis avgang.

Kontoret til Zuma har avvist at en avgangsstrategi for Muammar Gaddafi er noe tema for forhandlingene, og kaller disse opplysningene «villedenende».

Besøket skal være en del av Den afrikanske unions "Veikart for fred", som skal sørge for sørge for at krigen mellom Gaddafis styrker og opprørere tar slutt.

Muammar Gaddafi

FORHANDLE: Gaddafi skal være villig til å forhandle med Den afrikanske union, men hans regjering har avvist inititativ fra G8.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

Fordømmer NATOS angrep

NATO har den siste tiden gjennomført en rekke bombeangrep i Libya, blant annet i Nafusa-fjellene og i Bani Walid, nær Misurata.

I en uttalelse like før Zumas besøk, fordømte Zumas parti, African National Congress (ANC), vestlige styrkers bombing av Libya.

– Vi slutter oss til kontinentet og alle fredselskende nasjoner i å fordømme de vedvarende luftangrepene i Libya utført av vestlige styrker, het det i uttalelsen fra ANC.

På fredag gikk ledere fra G8-landene Storbritannia, Canada, Tyskland, Italia, Japan, Russland og USA sammen for å be Muammar Gaddafi om å trekke seg tilbake, etter mer enn 40 år ved makten.

Libyas regjering svarte at alle forhandlinger skal gå gjennom Den afrikanske union.

– G8 er en økonomisk forsamling. Hva de bestemmer angår ikke oss, sa vise-utenriksminister i Tripoli, Kahled Kaim.

– Vi er et afrikansk land. Alle initiativer utenfor nettverket rundt Den afrikanske union vil bli avvist.

Samlet front mot Gaddafi

I helgen har mer enn 100 lokale - og stammeledere møtt ledere for Det nasjonale overgangsrådet i Tyrkia, for å markere at man stiller en samlet front mot Gaddafi.

Møtet har blitt kalt et vendingspunkt for Gaddafi, ettersom represntanter for den mektige Warfalla-klanen var tilstede.

Warfalla-klanen har tidligere vært kjent som støttespillere for Gaddafi.

SISTE NYTT

Siste nytt