Zimbabwes inflasjon mot nye høyder

Det internasjonale pengefondet advarer mot at inflasjonen i kriserammede Zimbabwe kan nå 100.000 prosent innen utgangen av året.

100.000-dollar-seddel

En kvinne viser fram den nye 100.000-dollarseddelen som ble introdusert 1. juni. Allerede nå har sentralbanken måtte utstede en 200.000-dollarseddel.

Foto: STR / AFP

I dag så Zimbabwes sentralbank seg nødt til å utstede en egen 200.000-dollarseddel for å demme opp for den galopperende prisstigningen i landet.

- Hvis den siste tidens tendens fortsetter, anslår vi at den årlige inflasjonen kan overstige 100.000 prosent ved utgangen av 2007, sier Abdoulaye Bio Tchane, leder for Pengefondets Afrika-kontor, til Reuters.

Det betyr at en vare som kostet 1 zimbabwisk dollar 1. januar i år, i teorien vil kunne komme til å koste 1001 dollar ved årsskiftet.

Dystre utsikter

Zimbabwe herjes av en omfattende økonomisk krise, med en inflasjon på rundt 4500 prosent, ifølge offisielle tall. Men flere analytikere tror den reelle inflasjonen allerede er dobbelt så høy som det myndighetene oppgir.

Fire av fem zimbabwere står uten arbeid, og like mange lever under fattigdomsgrensen.

- De økonomiske utsiktene er dystre. Vi anslår at bruttonasjonalproduktet vil fortsette å krympe i løpet av året, og at inflasjonen vil øke ytterligere, sier Tchane.

Stadig større sedler

Den zimbabwiske dollaren hadde omtrent samme verdi som det britiske pundet da Zimbabwe ble uavhengig fra Storbritannia i 1980.

I dag går det 185.000 Zimbabwe-dollar på én amerikansk dollar på det svarte markedet.

I 2003 opplevde landet en kritisk mangel på kontanter, og utstedte nye, midlertidige sedler med høyere verdi. Den høyeste valøren var da på 20.000 dollar.

I fjor kuttet Mugabe-regimet i tillegg tre nuller fra valutaen. Tiltaket var et forsøk på å demme opp for den galloperende inflasjonen, som tvang zimbabwere til å gå på butikken med ryggsekken full av kontanter.

Tidligere i år forsøkte regjeringen å bote på den økende knappheten på varer ved å beordre butikkeiere til å halvere prisene på sine varer.

Regjeringen har beskyldt private selskaper for å heve prisene som ledd i en plan for å avsette president Mugabe, og har beskyldt den tidligere kolonimakten Storbritannia for å stå bak varemangelen.

Matkrise i Zimbabwe

Økende varemangel førte tidligere i sommer til tomme butikkhyller i hovedstaden Harare.

Foto: AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt