Hopp til innhold

Skjebnetung valgduell i juni

Den andre og avgjørende runden i Zimbabwes presidentvalg avholdes 27. juni. Samtidig som valgdatoen ble offentliggjort, innrømmet president Mugabe for første gang det katastrofale valgnederlaget.

Robert Mugabe (t.v.) og Morgan Tsvangirai

Den endelige duellen mellom Robert Mugabe (t.v.) og Morgan Tsvangirai blir 27. juni.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP

Men Afrikas eldste statsleder, 84 år gamle Robert Mugabe, valgte å legge skylden på partiet sitt, ZANU-PF, for at han ikke vant presidentvalget i første runde, og for at partiet tapte valget på nasjonalforsamling.

Siden valget 29. mars har myndighetene trukket beina etter seg ved hjelp av omtellinger, klager til domstolene over valget og stadig utsatt annonseringen av 2. presidentvalgrunde.

Men nå er det klart: 27. juni kan ett av Afrikas mest fruktbare og lovende land igjen få et demokratisk styre. Da kan lederen for Movement for Democratic Change, Morgan Tsvangirai, bli landets nye president. Han har neppe tapt oppslutning i tiden etter den første valgomgangen.

- Absolutt katastrofal

Og første presidentvalgrunde vant han utvilsomt. Ifølge valgkommisjonen med 47,9 prosent, ifølge MDC med over 50 prosent.

President Mugabe, landets leder siden frigjøringen i 1980, fikk 43,2 prosent av stemmene.

- Selv om første valgomgang ikke ga en vinner direkte, var den absolutt katastrofal, sa Mugabe i sin første detaljerte kommentar til valget i dag.

- I bunn og grunn gikk vi til valg fullstendig uforberedt og uorganisert. Vi ledere deler alle skylden for det, fra nasjonalt nivå til lokale partisjefer, sa Mugabe.

- Likevel er vi klar for en runde nummer to, som skal utpeke valgets vinner, sa han.

FN: ZANU-PF bak volden

I en rapport som ble offentliggjort denne uka, sier FNs representant i landet at begge sider har stått bak voldelige angrep, men at hovedskurkene kommer fra ZANU-PF.

Men Mugabe legger all skyld på opposisjonspartiet MDC, og har sørget for at de ikke får holde valgmøter. Helgens møte i landets nest største by er avlyst av politiet.

Og om MDCs krav om internasjonale valgobservatører blir tatt til følge, er høyst tvilsomt. En uavhengig gruppe av valgobservatører inne i Zimbabwe melder i dag at deres observatører har vært utsatt for så mange angrep at få våger å stille om igjen i juni.

Frykten er også at Mugabe og ZANU-PF har brukt tiden siden valgsjokket i mars til å forberede århundres valgfusk. Han har gjort det før, og sluppet fra det. Så lenge han har hæren i ryggen, er det vanskelig å kaste ham fra lederplassen.

I et land med 80 prosent arbeidsledighet, verdens største galopperende inflasjon og mil på mil med fruktbare jordbruksområder der ingen ting dyrkes, håper mange at det nå bare er én mulig vei å gå - oppover.

Zimbabwe - kø for å ta ut penger

Kampen for tilværelsen i Zimbabwe innebærer køståing: Her for å ta ut penger fra en minibank.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt