Hopp til innhold

Flere bygninger like nord for Kyiv skal ha blitt truffet

Kampene i Ukraina fortsetter. Vladimir Putins sjeftalsmann Dmitrij Peskov kan ikke garantere at Russland ikke vil bruke atomvåpen.

Angrep på Obolon, Kyiv

STORE ØDELEGGELSER: Bilder viser store ødeleggelser av bygninger i Obolon-distriktet.

Foto: Ukrainske myndigheter

Denne artikkelen tar for seg det som skjer i Ukraina nå. Du kan lese om:

Putin-talsmann sier mål ikke er oppnådd

Vladimir Putins sjeftalsmann Dmitrij Peskov sier alt går etter planen. På spørsmål fra CNN om hva Putin har oppnådd i Ukraina, svarte han:

– Vel, ikke ennå. Det er ikke oppnådd ennå.

Han kunne ikke garantere at Russland ikke vil bruke atomvåpen.

– Hvis det er en eksistensiell trussel for landet vårt, kan det være aktuelt, sier Peskov.

Dmitrij Peskov

Vladimir Putin og talsmannen hans, Dmitrij Peskov.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Han gjentok Putins krav. Hovedmålene for Russland er ifølge Peskov å fjerne Ukrainas militære potensial, sikre at Ukraina er et nøytralt land, fjerne nasjonalistiske bataljoner, at Ukraina aksepterer at Krim er en del av Russland og at Ukraina aksepterer Luhansk og Donetsk som uavhengige stater.

Angrep på Obolon i Kyiv

– Okkupantene angrep Obolon, skriver Pravda Gerashchenko på Telegram-kontoen sin tirsdag ettermiddag. Han er rådgiver i det ukrainske innenriksdepartementet.

Opplysningen er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Bilder viser store ødeleggelser og bygninger som står i full fyr. Brannvesen forsøker å slukke brannene.

Angrep på Obolon, Kyiv
Angrep på Obolon, Kyiv
Angrep på Obolon, Kyiv

Kyiv Independent skriver på Twitter at en person mistet livet og tre ble skadet under angrepet. De skriver også at to bygninger og et kjøretøy ble ødelagt. Informasjonen er ikke bekreftet av andre kilder.

Obolon er et distrikt i Kyiv, like nord for bykjernen. Distriktet har også tidligere vært utsatt for russiske luftangrep.

Les også Flere angrep i Kyiv: Boligblokker skadet

En eldre mann får hjelp etter at boligen hans ble truffet under et angrep.

Varsler flere sanksjoner

Vestlige land kommer torsdag til å kunngjøre enda en runde med sanksjoner mot Russland, opplyser Det hvite hus.

– En ny runde med sanksjoner skal rulles ut sammen med våre allierte torsdag, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan på en pressekonferanse tirsdag.

President Joe Biden skal etter planen delta på toppmøter i EU og Nato i Brussel torsdag. Deretter skal han reise videre til Polen.

Sullivan uttalte også at Russland har feilet i å oppnå målene sine. Ifølge Sullivan er det å kontrollere Ukraina, øke Russlands makt og prestisje og splitte og svekke Vesten.

FN: 953 sivile drept i Ukraina

Minst 953 sivile er drept i Ukraina siden Russland invaderte landet 24. februar, melder FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) tirsdag.

I tillegg har minst 1.557 personer blitt såret, i stor grad som følge av artilleri-, rakett- og luftangrep, skriver OHCHR i en pressemelding.

FN-organet understreker at det egentlige antallet sivile dødsfall trolig er mye høyere. Blant annet har ikke OHCHR vært i stand til å motta eller verifisere rapporter fra flere byer som er hardt rammet av angrep, blant annet havnebyen Mariupol.

40 av de drepte sivile er barn, mens 63 av de sårede sivile er det, melder OHCHR.

Flere sykehus totalskadd

Ti sykehus i Ukraina har blitt totalskadd siden Russlands invasjon startet.

Det sier den ukrainske helseministeren Viktor Lyashko tirsdag, ifølge Reuters. Flere andre sykehus hindres i å få leveranser av medisiner og utstyr på grunn av kamper i nærheten.

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Angrep mot sykehus Mykolajiv

En lege tar bilder av et ødelagt psykiatrisk sykehus i Mykolajiv.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser imidlertid at det hittil har vært 62 angrep på ukrainske helseinstitusjoner. 15 personer har blitt drept og 37 såret i angrepene.

Angrep på helseinstitusjoner er brudd på internasjonal lovgivning.

Russland har hele tiden hevdet at de ikke angriper sivile mål.

Angrep i Mykolajiv

En mann henter ut dokumenter fra et psykiatrisk sykehus i Mykolajiv.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Ifølge WHO har også en halv million flyktninger som har ankommet Polen behov for psykisk helsehjelp. 30.000 skal ha alvorlige psykiske lidelser.

Oppdaterte tall fra FN viser at over 3,5 millioner mennesker hittil har flyktet ut av Ukraina.

Ukraina: Kherson nesten tom for mat og medisiner

Det er nesten tomt for mat og medisiner den ukrainske byen Kherson, som blir kontrollert av russiske styrker, melder det ukrainske utenriksdepartementet.

– Khersons 300.000 innbyggere står foran en humanitær katastrofe på grunn av de russiske styrkenes blokade, skriver talsperson for utenriksdepartementet, Oleg Nikolenko, på Twitter.

KHERSON: Demonstranter med skilt der det står "Kherson er Ukraina!" og "Nato, steng Ukrainas luftrom!".

KHERSON: Demonstranter med skilt der det står «Kherson er Ukraina!» og «Nato, steng Ukrainas luftrom!".

Foto: LLUIS GENE / AFP

Byen har vært under russiske styrkers kontroll i omtrent to uker.

Ifølge Nikolenko nekter Russland å åpne humanitære korridorer for å evakuere sivile fra byen. Han ber om at Russlands «barbariske taktikker» blir stanset før det er for seint.

Les også Demonstrantar skal ha blitt skotne på av russiske soldatar

Russiske styrker åpnet ild med håndvåpen og sjokkgranater for å spre en demonstrasjon i Kherson mandag. Det er uklart om styrkene skjøt mot demonstrantene eller i luften.

Hevder flere er drept og såret i Øst-Ukraina

Fem mennesker er drept og mange er såret i et russisk angrep i Donetsk-regionen, ifølge Ukrainas ombudskvinne for menneskerettigheter, Ludmyla Denisova.

– Avdijivka i Donetsk-regionen ble angrepet med artilleri og fly og ble jevnet med jorda. Fem sivile ble drept og 19 ble såret, heter det i en uttalelse fra Denisova.

Ifølge henne fant angrepet sted sent mandag kveld, men det er ikke bekreftet av andre kilder.

Det bor rundt 32.000 mennesker i Avdiika, som ligger ved fronten mellom de separatist- og regjeringskontrollerte områdene av Donetsk-regionen.

Vil droppe Nato-søknad mot våpenhvile

President Volodymyr Zelenskyj sier seg villig til å droppe en Nato-søknad i bytte mot våpenhvile, russisk tilbaketrekking og garantier for Ukrainas sikkerhet.

– Det er et kompromiss for alle. For Vesten, som ikke vet hva de skal gjøre med oss i Nato-saken, for Ukraina, som vil ha sikkerhetsgarantier, og for Russland, som ikke vil ha en ytterligere ekspansjon av Nato, sier Zelenskyj i et intervju med ukrainske TV-kanaler.

Tidligere har presidenten forsiktig åpnet for å diskutere Ukrainas ønsker om å bli med i Nato.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky som henvender seg til det ukrainske folket under en kringkastet tale 21. mars 2022

– De første dagene av krigene ble jeg oppfordret om å reise fra hovedstaden hvert 20. minutt, forteller Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i et nytt intervju til Ukrainas allmennkringkaster Suspline.

Foto: STR / AFP

Zelenskyj gjentok også sin oppfordring til direkte samtaler med Russlands president Vladimir Putin.

– Uten et møte med Putin, er det umulig å forstå om Russland i det hele tatt ønsker å stoppe krigen, sa han.

Videre sa han at Kyiv er klar til å diskutere statusen til Krim og den østlige Donbas-regionen, som kontrolleres av russisk-støttede separatister, etter at en våpenhvile er på plass og det er tatt skritt for å gi sikkerhetsgarantier.

Kreml uttaler tirsdag at de vil ha mer aktive og betydelige samtaler mellom Russland og Ukraina. Ifølge talsperson Dmitry Perskov vil Russland imidlertid ikke offentliggjøre detaljer om deres krav til Ukraina.

Ukrainsk motstand

Ukrainas militære sier tirsdag morgen at Russland har økt tilstedeværelsen i ukrainsk luftrom i løpet av det siste døgnet, skriver BBC.

Ordføreren i byen Boryspil, som ligger nær Boryspil internasjonale lufthavn utenfor Kyiv, råder innbyggere til å forlate byen hvis de har mulighet.

– Det er ingen grunn til å være i byen nå som det allerede pågår kamper i området rundt, sier ordfører Volodymyr Borysenko ifølge Reuters.

Flyktninger ankommer Kyiv

Internt fordrevne ankommer togstasjonen i Kyiv mandag 21. mars.

Foto: Rodrigo Abd / AP

President Zelenskyj hevdet ellers i natt at Ukraina har klart å holde de russiske styrkene i sjakk, melder BBC.

Det ukrainske forsvarsdepartementet forteller at et russisk fly er blitt skutt ned av ukrainske styrker i Kharkiv-regionen. De skal også ha skutt ned to helikoptre og seks droner i løpet av det siste døgnet.

Ukraina hevder også å ha drevet russiske invasjonsstyrker ut av byen Makariv, som ligger om lag 60 kilometer vest for hovedstaden Kyiv.

– Takket være våre forsvareres heroiske innsats, ble Ukrainas flagg heist over byen Makariv. Fienden ble kastet ut, skriver generalstaben i det ukrainske forsvaret på Facebook, ifølge BBC.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Ødeleggelser Kharkiv

Mandag ryddet folk utenfor et boligbygg i Kharkiv som ble skadet i et russisk angrep.

Foto: Vitalii Hnidyi / Reuters

Hevder å ha avverget drapsforsøk

Ukrainsk etterretning hevder å ha pågrepet en gruppe russiske sabotører som skal ha hatt som oppdrag å drepe Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Gruppen på 25 menn ble ledet av en agent fra Russlands hemmelige tjeneste og ble pågrepet i grenseområdet mellom Ukraina, Slovakia og Ungarn, ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Unian. Meldingene kan ikke bekreftes fra uavhengig hold.

Russisk avis meldte om 9861 drepte soldater

Den regimetro russiske avisen Komsomolskaya Pravda skrev mandag at 9861 russiske soldater har mistet livet så langt under invasjonen av Ukraina.

Videre meldte de at 16.153 var blitt såret.

Storavisen siterte det russiske forsvarsdepartementet. Kort tid senere ble opplysningene i artikkelen endret.

Avisens redaktør, Vladimir Sungorkin, hevder overfor BBC at de hadde blitt hacket.

Medlemmer av prorussiske styrker utenfor Mariupol

Medlemmer av prorussiske styrker utenfor den beleirede byen Mariupol på søndag.

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

Tapstallene er betydelig høyere enn russiske myndigheter tidligere har offentliggjort. Den 2. mars oppga de at 498 soldater var drept.

Ukrainske myndigheter hevder at over 15.000 russiske soldater har mistet livet under krigen. Amerikanske myndigheter anslår at rundt 7000 russiske soldater har blitt drept.

Biden: Putin er trengt opp i et hjørne

USAs president Joe Biden sa i en tale til amerikanske bedriftsledere mandag at Russlands president nå er trengt opp i et hjørne og vurderer å bruke kjemiske og biologiske våpen i Ukraina.

USAs president Joe Biden

– Eiere og operatører må få fortgang i arbeidet med å låse sine digitale dører, sier president Biden om økt fare for russiske cyberangrep.

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Han advarer om kraftig reaksjon fra Vesten dersom det skulle skje.

Presidenten sier også at de har etterretning som viser at russiske myndigheter i økende grad undersøker mulighetene for cyberangrep, blant annet som svar på sanksjonene som er innført etter Russlands invasjon av Ukraina.

Kreml avviser tirsdag at Russland forbereder slike angrep.

Les også Tidligere forsvarssjef om Russland: – Evne og vilje til å legge Ukraina i grus

Kyiv

SISTE NYTT

Siste nytt

Tidligere president Donald Trump før han skal holde sin tale på siste dag av republikanernes landsmøte

Trump: – Jeg skulle egentlig ikke vært her i kveld

Tidligere president Donald Trump begynte talen med å snakke om attentatet på landsmøtet i Milwaukee, Wisconsin.

Amy Shackleford ser til venstre på bildet. Hun holder en kaffe i hånda. Bak henne er en parasoll.

Amys stemme har stor verdi ved USA-valget: Mener Biden viser klare tegn til demens

Skepsisen til Joe Biden som demokratenes presidentkandidat er stor blant viktige velgere Wisconsin. De kan avgjøre hvem som blir USAs neste president.

Palestinsk mann med stokk ser utover ein dal med busettingar.

Eide om busettingar: – Nærmar seg ei form for annektering

Israel erklærer stadig meir land på Vestbreidda som sitt eige. Fredag tar Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) stilling til okkupasjonen.