Hopp til innhold

Zelenskyj ber FN frata Russland vetoretten

Norges utenriksminister sier hun har forståelse for den ukrainske presidentens budskap.

FN

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte på et åpent møte om Ukraina i FNs sikkerhetsråd onsdag.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

Den ukrainske presidenten talte til FNs sikkerhetsråd onsdag. Der stilte han spørsmål ved FNs evne til å sikre fred og sikkerhet i og med at Russland har vetorett i Sikkerhetsrådet.

– Alt som kunne ha stanset russisk aggresjon blir stanset av Russlands sete i Sikkerhetsrådet, sa Zelenskyj.

Han sa Russlands invasjon av Ukraina var kriminell.

– Terrorist-staten er villig til å undergrave alle internasjonale normer som er ment å skulle beskytte verden mot krig, sa Zelenskyj.

I 2021 kalte Zelenskyj FN for en «pensjonert superhelt», som har glemt hvor stor og viktig organisasjonen en gang var.

Huitfeldt: – Forstår Zelenskyj

Norge var ikke blant de rundt 30 land som var invitert til møtet i Sikkerhetsrådet. Men Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt fulgte Zelenskyjs tale fra sidelinjen.

– Talen var sterk. Han snakket om kjernen i det FN handler om, nemlig respekt for landegrenser. At ikke en sterk nabo kan invadere sitt eget nabofolk, sier Huitfeldt til NRK i New York.

FN

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Anders Tvegård / NRK

På spørsmål fra NRK om Huitfeldt deler Zelenskyjs bekymring for Russlands bruk av vetoretten, svarer utenriksministeren slik.

– Det er paradoks at det er en av vetomaktene bryter det som er det viktigste FN-charteret, som er respekten for landegrenser. Så jeg skjønner jo Zelenskyjs budskap, men det er helt urealistisk å få til reform av FNs sikkerhetsråd uten Russland som er et permanent medlem med vetorett, sier Huitfeldt.

Lavrov ut mot USA og Vesten

Det er foreløpig noe uklart om Russlands utenriksminister Sergej Lavrov var i saken salen under Zelenskyjs tale.

Da det var hans tur å tale forsvarte han Russlands vetorett i FN og kalte landets bruk av den som «legitim». Lavrov brukte mest tid på å lange ut mot USA og Vesten.

FN

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Sikkerhetsrådet onsdag.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

– Vesten har ansvaret for den økte risikoen for en global konflikt. USA og de allierte forsøker å påtvinge Kyiv pro-vestlig politikk, sa Lavrov.

Lavrov anklaget også Nato for ikke å engasjere seg i en dialog som i følge ham kunne ha hindret spenninger i Europa.

Vladimir Putin er ettersøkt internasjonalt på grunn av krigen og er derfor ikke med på møtet i New York. Men utenriksminister Lavrov har et tett program. Han skal tale til hovedforsamlingen på lørdag, og har planlagt rundt 20 bilaterale møter i New York.

Russland er forholdsvis isolert i FN, der de 193 medlemmene av hovedforsamlingen flere ganger har fordømt invasjonen og krevd at Moskva trekker ut sine soldater fra Ukraina.

FN-sjefen ba om diplomatisk løsning

– Russlands krig i Ukraina i strid med internasjonal lov forverrer de geopolitiske spenningene og øker atomtrusselen, sa FNs generalsekretær António Guterres i sin innledning til møtet før han ba om fred.

– Det finnes ikke noe alternativ til en diplomatisk løsning, fortsatte Guterres.

Kraftig russisk protest

Før møtet startet ba den russiske delegasjonen om et svar på hvorfor Zelenskyj skulle få tale før medlemmer av Sikkerhetsrådet fikk snakke.

Delegasjonen fikk til svar at talerlisten var klar i god tid før møtet, og at ikke-medlemmer kan snakke før faste medlemmer dersom de er spesielt inviterte til å delta.

– Det er spesielt at Russland snakker om regler, sa statsminister Edi Rama fra Albania som har presidentskapet i Sikkerhetsrådet.

Våpen

Ukraina-krigen kaster mørke skygger over FNs høynivå uke i New York, som dreier seg om både klima, forholdet USA-Kina, og fattige land i sør.

For Zelenskyj er det svært viktig å sikre seg flere våpen fra USA og andre vestlige land. Den ukrainske presidenten applauderte derfor Joe Bidens tale i går da han ga uttrykk for fortsatt støtte til Ukraina.

– Russland alene har ansvaret for denne krigen. Russland alene har makt til å få slutt på krigen umiddelbart, sa Biden.

SISTE NYTT

Siste nytt