USA nekter Irans utenriksminister å tale i FN

USA skal ifølge ubekreftede meldinger ha nektet Irans utenriksminister Mohammad Zarif visum for å delta i et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag denne uken.

FILE PHOTO: Iranian Foreign Minister Javad Zarif attends a news conference this month in Moscow

Irans utenriksminister Mohammad Zarif skal være nektet visum til USA og kan dermed ikke delta på et møte i FN denne uken.

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

USA er i utgangspunktet forpliktet til å gi enhver representant fra et fremmed land innreise for å delta på møter i FN.

Men nå melder flere nyhetsbyråer, med kilder i det amerikanske utenriksdepartementet, at Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif er nektet innreise til USA for å delta på møter i FN.

Meldingene er ikke offisielt bekreftet hverken av det amerikanske myndigheter eller i FN-administrasjonen.

Ifølge mediehuset Bloomberg har ikke den iranske FN-delegasjonen hørt noe fra amerikanske myndigheter om visum for Zarif og hans medarbeidere, selv om søknad om dette er levert for flere uker siden.

Selv svarer Zarif på Twitter at det USA bedriver med er å oppmuntre til terror og ekstremisme og samtidig vise forakt overfor FNs prinsipper.

Laster Twitter-innhold

Nyhetsbrev fra NRK Urix

Brudd på FNs prinsipper

Nettsiden Foreign policy melder at FNs generalsekretær António Guterres skal være varslet om at Zarif ikke vil få visum.

Begrunnelsen skal være den sikkerhetssituasjonen som har oppstått etter at en amerikansk drone natt til 3. januar drepte den iranske generalen Qassam Soleimani på flyplassen utenfor Iraks hovedstad Bagdad.

uQ2TsEHSUI0

Trump er en morder står det på denne plakaten som en jente holder opp i forbindelse med minnemarkeringen for den drepte iranske generalen Qassam Soleimani.

Foto: LIM HUEY TENG / Reuters

Det er trolig første gang en høytstående representant for et av FNs medlemsland på denne måten nektes innreise til USA for å delta på møter i FN.

Riktignok ble lederen for den palestinske frigjøringsorganisasjonen Yasir Arafat nektet innreise til USA for å tale til FN i 1988, men den gangen var han ikke leder for en internasjonal anerkjent nasjon.

En representant for Libyas tidligere leder Mohammar Gaddafi ble også nektet innreise til USA i 2011, men han var ikke utenriksminister eller medlem av regjeringen.

Iranerne krever hevn etter drapet på sin viktigste strateg. Men hvordan?

USA er ifølge avtalen mellom USA og FN forpliktet til å gi visum til alle internasjonale ledere som skal delta på møter i FN sier Larry Johnsen til Foreign Policy. Han er tidligere visegeneralsekretær i FN.

USA har tidligere gitt Zarif visum med store restriksjoner hvor han får bevege seg i New York.

Forholdet mellom USA og Iran er svært tilspisset etter angrep på den amerikanske ambassaden i Bagdad og drapet på Qassam Soleimani.

SISTE NYTT

Siste nytt