NRK Meny
Normal

Yunus får ikke beholde jobben

Nobelprisvinner Muhammad Yunus anket sin egen oppsigelse, men fikk nok en gang bekreftet at han ikke lenger er ønsket som leder for mikrolånbanken han grunnla.

Muhammad Yunus

Bangladeshs nobelprisvinner Muhammad Yunus fotografert da han kom til domstolen som skulle behandle oppsigelsen av ham mandag.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

Yunus (70) ble formelt avsatt fra sjefsstillingen i Grameen Bank fordi han hadde fortsatt i jobben lenge etter oppnådd pensjonsalder.

Yunus leverte en klage etter at han ble sparket, men domstolen vil opprettholde beslutningen om å avsette fredsprisvinneren.

– En trist dag for Bangladesh

Bak oppsigelsen ligger en intens politisk strid og maktkamp med Bangladeshs regjering.

– Vi er ikke overrasket, vi ventet dette. Domstolen har bare opprettholdt den ulovlige avgjørelsen i Bangladeshs sentralbank, sier en av Yunus' advokater, Sara Hossain.

– Dette er en trist dag for Bangladesh, føyer hun til.

Yunus selv var ikke til stede i retten tirsdag. Han skal ha ventet at han kom til å tape, og har ennå ikke bestemt om han vil anke avgjørelsen til høyesterett.

Fredsprisvinner

Mohammad Yunus er en populær mann blant mange, både i Bangladesh og i resten av verden.

I 2006 ble Grameen Bank og Muhammad Yunus tildelt Nobels Fredspris for sitt arbeid for å skape økonomisk og sosial utvikling gjennom såkalt mikrokreditt, som vil si små lån til fattige bangladeshere.

Etterforskning etter NRK-dokumentar

Regjeringen i Bangladesh beordret etterforskning av anklager mot banken etter en NRK-dokumentar i fjor.

Dokumentaren «Fanget i mikrogjeld» avslørte hvordan 608 millioner kroner gitt av Norge, Sverige og andre land ble overført fra Grameen Bank til et nyetablert selskap med helt andre formål enn å gi fattige kvinner mikrolån.

Se dokumentaren her

– Suger penger fra fattige

Tidligere har Bangladeshs statsminister, Sheikh Hasina, beskyldt Grameen Bank for å «suge penger fra fattige» gjennom sine mikrolån. Hun har også beskyldt Yunus for å lure seg unna skatt.

Norad har selv gransket saken og konkludert med at Grameen Bank ikke gjorde noe galt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt