Hopp til innhold

Svensk blondinevideo tar fransk presidentvalgkamp med storm

En video som er en kjærlighetserklæring til Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon har gått som en farsott på franske nettsteder det siste døgnet.

Jean-Luc Mélenchon i Toulouse

Folketaleren Jean-Luc Mélenchon i karakteristisk positur under et valgmøte i Toulouse 5. april.

Foto: STRINGER / Reuters

Jean-Luc Mélenchon er den store overraskelsen i den franske presidentvalgkampen.

Halvannen uke før første omgang av presidentvalget (22. april) kjemper han om tredjeplassen på meningsmålingene med rundt 14 prosent av velgerne.

Til tross for at Mélenchon er 60 år gammel har han hatt særlig sterk oppslutning blant de yngre velgerne.

«Ta makten over meg»

Torsdag la en 24-åring som går under kunstnernavnet Victoire Passage en kjærlighetserklæring til Mélenchon.

Tittelen «Prends le pouvoir sur moi Jean-Luc Mélenchon» (Ta makten over meg, Jean-Luc Mélenchon) spiller på Mélenchons slagord «Prenez le Pouvoir» (Ta makten).

I løpet av ett døgn etter at den ble lagt ut har videoen hatt over 300.000 visninger på Youtube, i tillegg til at den har gått sin seiersgang på andre nettsteder som Vimeo.

Videoen, der Passage fantaserer over Mélenchon, har slått an på grunn av en blanding av humor og fengende melodi.

Svenske i Paris

Sangerinnen bak videoen heter egentlig Rebecca Carlton, og har svensk far og fransk mor, skriver Le Figaro.

bloggen hennes går det frem at hun deler tiden sin mellom Sverige og Frankrike og at hun blant annet er opptatt av dyrebeskyttelse, mens hun på en annen blogg har gitt uttrykk for at hun liker gåselever.

Når det gjelder kjærlighetssangen til Mélenchon, så sier 24-åringen til Le Figaro at hun ikke nødvendigvis støtter ham politisk.

– Jeg så et nyhetsinnslag for en måned siden som viste han på scenen under et folkemøte på Bastille. Jeg fortalte vennene mine at jeg syntes at han var søt. Alle lo og det ga meg ideen til sangen, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg støtter venstresiden, sier Victoire Passage/Rebecca Carlton.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i Paris

Mellom 80.000 og 120.000 tilhengere møtte opp på et folkemøte på Bastille-plassen i Paris til støtte for Jean-Luc Melenchon søndag 18. mars. Det var et nyhetsinnslag fra møtet som skal ha gitt Victoire Passage ideen til sangen. Bastille er stedet Den franske revolusjon startet 14. juli 1789.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

Støttet av ungdommen

Selv om Rebecca Carlton sier at hun ikke nødvendigvis støtter Mélenchon, så har han spesielt stor oppslutning blant unge velgere.

Hans tradisjonelle venstreløsninger og klare språkbruk appellerer til de mange unge som sliter i et Frankrike som sliter med økonomien og kutter i budsjettene.

Arbeidsløsheten blant de under 26 år er på 22,4 prosent, det dobbelte av arbeidsløsheten i Frankrike generelt.

Emmanuel Zemmour, som er president for studentunionen UNEF, sier at overgangen fra ungdomslivet til voksenlivet er blitt traumatisk for mange.

Siden 2009 har andelen fattige blant ungdommer økt med 40 prosent, ifølge det franske Overvåking av ulikhet.

Tradisjonell venstreside

Politisk befinner seg Mélenchon seg på den tradisjonelle venstresiden i fransk politikk.

Han krydrer sin taler med referanser til revolusjonen i 1789 og snakker om at Frankrike skal gå foran i en ny europeisk revolusjon.

– Hvis Europa er en vulkan, så er Frankrike det revolusjonære krateret, sa han til tusener av tilhengere på et folkemøte i Verizon tidligere i valgkampen.

Han er kritisk til EU, som han mener er overtatt av det han kaller «økonomisk liberalisme», og går inn for å nasjonalisere store deler av fransk industri.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jean-Luc Melenchon

En billedkombinasjon av Jean-Luc Melenchon fra et folkemøte i Lille 27. mars i år viser tydelig at han gestikulerer som en tradisjonell fransk politiker.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Kontant språk

Mélenchon er kjent for sin kontante språkbruk, som da han i desember 2010 (før sexskandalene) kalte Dominique Strauss-Kahn for imbesil.

Melenchon-tilhenger i Limoges

En Melenchon-tilhenger forbereder seg til et folkemøte i 'porselensbyen' Limoges 4. april.

Foto: THIERRY ZOCCOLAN / Afp

Onde tunger har gitt ham kallenavnene «Venstresidens Jean-Marie Le Pen» og «Mechant (onde) Mélenchon»

Han misliker etter sigende journalister, og foretrekker å nå sitt publikum via folkemøter eller på sin egen blogg.

Har tvunget Hollande til venstre

Det ytterste venstre har i årevis stått sterkere i Frankrike enn i de fleste andre europeiske land.

For eksempel fikk trotskisten Arlette Laguiller nesten 6 prosent av stemmene ved presidentvalget i 2002.

Oppslutningen til Laguiller for ti år siden førte til at den mer tradisjonelle sosialistiske kandidaten, Lionel Jospin, ikke klarte å ta seg videre til 2. valgomgang.

Av den grunn har sosialistenes kandidat i år, François Hollande, i flere saker latt seg presse til venstre av den overraskende store oppslutningen om Mélenchon.

Et eksempel er Hollandes utspill om at alle som tjener over én million euro (snaut åtte millioner norske kroner) skal betale 75 prosent skatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Melenchon-plakater

Tilhengere av Jean-Luc Mélenchon klistrer valgplakater av ham over plakater av Francis Bayrou i den sørfranske byen Aix-en-Provence torsdag 12. april.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Har slått ut Eva Joly

Den mer ytterliggående franske har gjennom årene delt seg i tre grupper, tradisjonelle kommunister, trotskister og grønne.

Vanligvis har de tre fraksjonene splittet stemmene seg imellom, men de tre andre kandidatene på venstresiden Nathalie Arthaud (Arbeidernes kamp), Philippe Poutoux (Det nye antikapitalistiske partiet) og norskfødte Eva Joly (Økologisk Europa) har alle ført tafatte valgkamper.

Det har gitt Mélenchon sjansen til å stå frem som venstresidens mann, og høste stemmer blant unge.

Samtidig har han den fortsatte sterke partiorganisasjonen til Det franske kommunistpartiet i ryggen.

Støtten fra de unge, og organisasjonen til kommunistpartiet, vil etter all sannsynlighet ikke være nok til å sende Mélenchon helt til topps i 2. valgomgang.

Men, med litt hjelp fra en svensk-fransk blondine, kan han komme på tredje plass i første valgomgang søndag 22. april.

SISTE NYTT

Siste nytt