Hopp til innhold

YouTube nekter å fjerne Muhammed-video

Nettstedet YouTube vil ikke la seg presse av USA til å fjerne den antiislamske videoen som har utløst opptøyer i mange muslimske land.

advokat

– FANGER I EGET HUS: Advokatene til Nakoula Basseley Nakoula, mannen som utpekes som regissør av «Innocence of muslims, var i går på besøk i hans hjem i Los Angeles. – Dere gjør hans barn til fanger i egne hjem fordi de ikke tør å gå ut, sa en av dem.

Foto: Reuters

Det hvite hus ba fredag YouTube om å revurdere publiseringen av filmen «Innocence of Muslims».

Oppfordringen ble raskt avvist av nettgiganten Google, som eier YouTube. Selskapet opplyser likevel at det har begrenset tilgangen til videoen i land som India, Indonesia, Egypt og Libya.

Amerikansk press

Årsaken skal ikke være amerikansk press, men lokale lover og regler. Den omstridte videoen er blitt erklært ulovlig i landene hvor YouTube har innført restriksjoner. Selskapet henviser i tillegg til «den svært sensitive situasjonen» i Libya og Egypt.

Heftige demonstrasjoner i Sudans hovedstad.

RASERI: Store deler av den muslimske verden har vært i sinne over filmen. Her setter demonstranter fyr på ambassadeområdet i Khartoum i Sudan.

Foto: Abd Raouf / Ap

De siste dagene har «Innocence of Muslims» utløst opptøyer i en rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Tirsdag ble den amerikanske ambassadøren i Libya og tre andre amerikanere drept i et angrep på konsulatet i byen Benghazi.

Advarsel

I Egypts hovedstad Kairo skal en demonstrant ha blitt drept i forbindelse med en protest mot filmen utenfor den amerikanske ambassaden fredag kveld.
Myndighetene i Afghanistan og Pakistan har sørget for å blokkere tilgangen til videoen.

I andre land var det fortsatt mulig å se den fredag, men filmen er nå utstyrt med en advarsel om at innholdet kan virke støtende og uanstendig.

Mannen som omtales som filmens produsent, Nakoula Basseley Nakoula, har barrikadert seg i sitt hjem i Los Angeles, melder AP. Hordene av pressefolk fra hele verden utenfor huset hans har så langt ikke lyktes med å få et glimt av mannen som hae hisset på seg store deler av den muslimske verden.

– Fanger i sitt hjem

Det nærmeste man kom var hans advokat, Steve Seiden, som fredag kom ut av huset etter et møte med Nakoula.

Han nektet å si hva han hadde snakket med sin klient om, men kom med en pekefinger til pressefolkene:

– Dere gjør hans unge barn til fanger i sitt eget hjem forde de ikke tør å gå ut, sa Seiden.

55 år gamle Nakoula, er en koptisk kristen egypter med opphold i USA.

Filmens regissør, 65 år gamle Alan Roberts, har en noe annen bakgrunn. Han er en veteran i bransjen som har regissert smakløse mykpornofilmer og enkelte actionfilmer, deriblant «Karate Cop» fra 1991, ifølge nettstedet Gawker.

– Villedet skuespillerne

Skuespillerne i «Innocence of Muslims» ser ut til å ha blitt villedet om filmens innhold. Dialogen skal først i ettertid ha blitt tilpasset til å handle om profeten Muhammed og andre viktige figurer i Koranen.

President Paul Audley i Film LA, som utsteder tillatelser til filming i Los Angeles, forteller at en gruppe med navnet Media for Christ søkte om tillatelse til å gjøre opptak i august 2011 til en film med tittelen «Desert Warriors».
Produsent for filmen var Sam Bossil.

Det er kjent at Nakoula har brukt dette pseudonymet, og da protestene mot «Innocence of Muslims» brøt ut tirsdag, uttalte filmskaperen seg i pressen under navnet Sam Bocile.

Media for Christ finansieres etter sigende av en annen egyptisk kopter, Joseph Nasralla Abdelmasih.

SISTE NYTT

Siste nytt