Hopp til innhold

YouTube gir etter i Thailand

Thailandske myndigheter sier videonettstedet YouTube har gått med på å fjerne videoklipp som fornærmer landets kongehus.

YouTube
Foto: SAMANTHA SIN / AFP

Myndighetene blokkerte i april thailandske nettbrukeres tilgang til videonettstedet, etter at brukere publiserte videoklipp med støtende bilder av kong Bhumibol Adulyadej.

Hvis videoene nå blir fjernet, vil Thailand oppheve blokkaden av nettstedet, sier informasjons- og kommunikasjonsminister Sitthichai Pookaiyaudom.

I et brev til ministeren skal internettselskapet Google, som eier YouTube, ha skrevet at de er villige til å fjerne flere av klippene.

Thailands kong Bhumibol Adulyadej
Foto: AFP / AFP

Fjerner flere videoer

Thailandske myndigheter har gitt YouTube en liste på til sammen 12 videoklipp som de anser som støtende, og har krevd at disse blir fjernet.

I brevet til informasjonsministeren, som er skrevet på Googles brevpapir og undertegnet av selskapets advokat Kent Walker, skriver selskapet at seks av disse videoene allerede er fjernet av brukerne selv eller fordi de brøt med YouTubes egne regler.

De skriver videre at to andre videoer ikke vil bli fjernet, etter som de ikke anses å bryte med loven om majestetsfornærmelse.

"[De to] virker å være politiske kommentarer som er kritiske til både regjeringen og til utlendingers framferd. Fordi de er politiske av natur og ikke ment å fornærme Hans Majestet, ser vi ikke at det er grunnlag for å blokkere disse videoene" heter det i brevet.

Oliver Jufer
Foto: STR / AFP

Ser alvorlig på kongehets 

Å fornærme de kongelige er en svært alvorlig forbrytelse i Thailand.

Kong Bhumibol Adulyadej, som med sine mer enn 60 år på tronen verdens lengst regjerende monark, er utrolig populær blant thailendere flest, og nyter høy status til tross for begrenset makt.

I mars i år ble den sveitsiske 57-åringen Oliver Jufer dømt til 10 års fengsel, etter at han erklærte seg skyldig i å ha spraymalt over flere bilder av kongen i beruset tilstand.

Les også: 10 år for kongefornærmelse

De første videoene av kong Bhumibol dukket opp på videonettstedet kort tid etter at dommen mot Jufer falt.

Sensurerer søketreff

Videonettstedet YouTube ble i oktober i fjor kjøpt opp av internettselskapet Google for hele 1,65 milliarder amerikanske dollar, nærmere 10 milliarder norske kroner.

Søkegiganten har selv måttet tåle kritikk etter at det kom frem at den kinesiske versjonen av søkemotoren deres følger kinesiske myndigheters sensurpolitikk.

Google.cn filterer ut treff på søk på bl.a. Den himmelske freds plass, Tibets uavhengighetsbevegelse og Falun Gong-bevegelsen.

De tyske og franske versjonene av Google utelater på sin side søkeresultater som peker til nettsteder med nazistisk eller antisemittisk innhold.

SISTE NYTT

Siste nytt