Yngste kongresskvinne noensinne valgt

Elise Stefanik (30) fra delstaten New York ble valgt inn i Representantenes hus. Det gjør henne til den yngste kvinnen noensinne som får en plass i Kongressen.

Elise Stefanik er den yngste kvinnen som blir valgt inn i Kongressen

UNG VINNER: Elise Stefanik sikret seg en plass i Kongressen.

Foto: Mike Groll / Ap

Republikaneren Stefanik slo motkandidat Aaron Woolf i valget i sin valgkrets i den nordlige delen av New York, skriver ABC News.

Dermed sikret hun seg også tittelen som den yngste kongresskvinnen som er valgt noensinne. Fra tidligere var det Elizabeth Holzman fra Brooklyn, som satt på rekorden. Hun ble valgt inn da hun var 31 år gammel, i 1972.

Den yngste mannlige kongressrepresentanten noensinne var William Charles Cole Claiborne som var 22 år gammel da han ble valgt i 1797, til tross for at han var for ung.

En titt på CV-en til Stefanik kan gi forklaringen på hvordan hun har lyktes politisk i såpass ung alder.

Imponerende CV

Etter å ha sikret seg en plass på det prestisjetunge universitetet Harvard etter videregående, fikk hun praksisplass i Bush-administrasjonen under studiene.

Også etter at hun var ferdig med studiene fikk hun arbeide for George W. Bush. Da var hun 21 år gammel.

Karrieren i Washington fortsatte og hun fikk blant annet oppgaven med å hjelpe visepresidentkandidat Paul Ryan med å forberede debatter foran valget i 2012.

Etter valgnederlaget den gang flyttet hun tilbake til området hun vokste opp og begynte å jobbe for familiens trelastbedrift, samtidig som hun planla sin egen valgkamp.

Tirsdag ble den kronet med seier i valgdistriktet og en plass i Representantenes hus.

29 år gamle Elise Stefanik kastet seg inn i valgkkampen i USA. Dersom hun blir valgt inn i Kongressen, blir hun historisk.

FIKK PLASS: NRK møtte Elise Stefanik i forkant av valget. Da forsøkte hun å samle stemmer i hjemdistriktet sitt.

– Hardt arbeid

NRK møtte Stefanik mens hun drev valgkamp i området ved Adironackfjellene nord i New York. Da fortalte hun at hun i valgkampen hadde lagt stor vekt på å besøke småbedrifter, for å forklare hvordan hun og republikanerne ville gjøre livet for eierne etter valget, dersom hun ble valgt inn.

– Det er først og fremst hardt arbeid. Jeg har reist utrolig mye rundt etter at jeg lanserte mitt kandidatur i august i fjor, fortalte hun.

Stefanik trodde også det at hun er en ung kvinne kunne telle positivt inn i valgkampen.

Jeg har forsøkt å drive en positiv valgkamp. Det er også stas når foreldre med unge døtre kommer opp og sier: «Se, dere kan også bli politikere når dere blir store», fortalte hun.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Grafikk - kongressvalget 2014» i nytt vindu

Sikret flertall

Det var på forhånd ventet at republikanerne ville sikre seg flertallet i Representantenes hus, noe Stefanik er med på å bidra til.

Samtidig har spenningen først og fremst vært knyttet til om republikanerne også kunne sikre seg flertallet i Senatet.

Og allerede da de første valglokalene stengte begynte republikanerne å plukke viktige seire.

Minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnel beholdt plassen, og republikanerne fortsatte å plukke viktige seiere gjennom natten. Slik det ser ut har partiet vunnet minst sju seter i Senatet fra demokratene.

I Representantenes hus ligger det an til at republikanernes får minst 246 seter. Totalt er dette ifølge New York Times det beste valget partiet har opplevd siden 1928.

SISTE NYTT

Siste nytt