Hopp til innhold

Yara til Hviterussland for å drøfte situasjonen på gruvebedrift

Ledelsen i norske Yara reiser fredag til Hviterussland for å ha samtaler med gruvebedriften Belaruskali i Soligorsk. Flere ansatte på bedriften er fengslet eller sagt opp etter protester mot regimet.

Belaruskali - arbeider

Arbeiderne på Belaruskali har vært utsatt for kraftig trakassering etter at de har protestert mot presidentvalget i Hviterussland

Foto: SERGEI GAPON / AFP

De ansatte i Belaruskali i byen Soligorsk 12 mil sør for hovedstaden Minsk har deltatt i protestene etter det omstridte presidentvalget i Hviterussland 9. august.

Hvorfor tok det 26 år før hviterusserne gjorde opprør? Bli med til Europas siste diktatur.

Hvorfor tok det 26 år før hviterusserne gjorde opprør? Bli med til Europas siste diktatur.

Belaruskali er den største gruvebedriften i Hviterussland og den største enkeltstående eksportbedriften i landet. Den største enkeltkunden til Belaruskali gjennom salgsselskapet BPC er igjen den norske gjødselprodusenten Yara.

Streikende arbeidere

Det har vært stor oppslutning om protestene mot Lukasjenko i Soligorsk

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Yara: Følg internasjonale konvensjoner!

Det har vært omfattende protester og streiker i Soligorsk etter presidentvalget. Myndighetene har slått hardt tilbake, og flere av streikelederne er fengslet. Det gjelder blant annet Anatolij Bokun, som ble arrestert 31. august. Han er akkurat sluppet ut etter å ha sonet en fengselsstraff på 15 dager.

Anatolij Bokuns skjebne har vært fulgt av mange, også utenfor Hviterussland. Han ble syk av Covid-19-viruset i vår, noe som gjorde at helsen hans ble forverret dramatisk. Bokun arbeider til vanlig under tøffe forhold nede i gruvene, og planen var at han skulle på et lengre opphold på et sanatorie nå på seinsommeren. I stedet ble det opphold i en fengselscelle.

Lizaveta Merliak, internasjonal sekretær i den uavhengige hviterussiske fagbevegelsen BNP, opplyser til NRK at i tillegg til Bokun er Mikala Zimin, Siarhei Charkasau, Raman Liavonchyk og Pavel Razumoiski arrestert og har fått en dom på 15 dager for å ha oppfordret og deltatt i aksjonene i Soligorsk. To andre personer Aliaksandr Novik og Pavel Puchenia skal framstilles for retten onsdag og risikerer en dom på 25 dager i fengsel.

Lizaveta Merliak

Lizaveta Merliak i BNP, til venstre på bildet, er svært glad for at ledelsen i Yara nå drar til Hviterussland.

Ledelsen og ikke minst de ansattes representant i styret i Yara, Geir Sundbø, har de siste ukene uttrykt sterk bekymring for det som skjer på Belaruskali.

14 september la bedriften ut en melding på sine hjemmesider der det blant annet heter at Yarahar uttrykt bekymring overfor Belaruskali om de ansattes helse.

De skriver videre at de forventer at de ansatte behandles bra og i tråd med de etiske retningslinjer som Yara driver etter i tråd med FN-konvensjoner.

Anatolij Bokun

Streikeleder Anatolij Bokun er blant dem som er arrestert etter streiker og protester i Soligorsk.

Foto: AP

Møte med ledelsen og fagforeningene

Så langt er det lite som tyder på at ledelsen ved Belaruskali tar hensyn til presset som nå kommer fra bedriftens kunder i utlandet. Det er en av årsakene til at representanter for ledelsen i Yara fredag denne uken reiser til Hviterussland og Soligorsk.

– Jeg kan bekrefte at en delegasjon med konsernsjef Svein Tore Holsether drar til Hviterussland og Soligorsk på fredag, sier kommunikasjonsdirektør i Yara Kristin Nordal til NRK.

Hun vil ikke si så mye mer om hensikten med besøket.

Tillistvalde i Yara

Konsertillitsvalgt Geir Sundbø i Yara er svært bekymret for sine fagforeningskollegaer i Hviterussland

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Konserntillitsvalgt Geir Sundbø sier til NRK at han også skal være med på reisen. Han har avtalt møte med de fagorganiserte på Belaruskali. Sundbø har holdt tett kontakt med fagbevegelsen i Hviterussland i forbindelse med protestene etter presidentvalget 9. august.

Han er svært bekymret for at hviterussiske tillitsvalgte har vært utsatt for fengsling og røff behandling. Han er glad for at ledelsen i Yara nå velger å dra til Soligorsk for å ta situasjonen opp direkte med bedriftsledelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt