Yahoo: En milliard brukere kan være hacket

Om du har en Yahoo-konto, kan passordet ditt være i kriminelles hender.

Yahoo hovedkvarter

Dette bildet er fra Yahoos hovedkvarter i Sunnyvale i California.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

Den stjålne informasjonen fra de berørte kontoene kan inneholde navn, epostadresser, telefonnumre, bursdagsdatoer. Selskapet tror ikke informasjon om bankkontoer skal være hacket.

NRK har kontaktet Yahoo for å spørre om hvor mange nordmenn som har kontoer hos Yahoo, og hvor mange nordmenn som eventuelt er rammet. De vil ikke svare på det.

Men Yahoo er langt mindre brukt i Norge enn for eksempel Google og Facebook. Så det er ikke snakk om flere millioner nordmenn som er rammet, men antagelig mange tusen.

Passord er på en måte på avveier

Ukrypterte passord skal ikke være stjålet, men krypterte passord, eller «hash passord» er blitt stjålet. Det betyr at brukere som har enkle, korte og/eller «dumme passord.» står i en mye større fare for at deres kontoer har blitt brutt inn i, enn om du har et unikt og langt passord.

Teknologimagasinet Wired skriver også at krypteringsmåten, MD5, som Yahoo-passordene var kryptert med, har flere kjente sårbarheter.

I tillegg er såkalte sikkerhetsspørsmål og svar – som kan brukes om du glemmer passordet ditt – blitt stjålet. Noe som øker sjansen for at hackerne kan få tilgang til enkelte Yahoo-kontoer.

Selskapet opplyser at datatyveriet ikke stammer fra hackingen selskapet opplyste om i september, hvor 500 millioner brukere ble berørt.

– Yahoo mener en uautorisert tredjepart i august 2013 stjal informasjon knyttet til mer enn en milliard brukerkontoer, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Det har vært en etterforskning, men de har ikke kommet til bunns i hvem som står bak.

Største hacker-sak noensinne

Målt i antall brukere som er rammet, er dette den største hacker-saken som noensinne er blitt kjent.

Etter hendelsen som ble kjent i september, ba Yahoo brukerne om å endre passord, og det gjør de igjen nå.

Wired skriver også at to angrep mot Yahoo i fjor og i år, kan ha sammenheng med den store hackersaken fra 2014.

SISTE NYTT

Siste nytt