Bundestag i Berlin

Ifølge Axel Schäfer i SPD finnes det ikke en eneste Brexit-tilhenger i hele Bundestag.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Tyskland til britene: – Please don't go

Tyskland mener Storbritannia er EUs vanskelige fetter. Likevel håper tyskerne at britene blir i unionen. Blant annet for å svekke egen makt.

– Vi ønsker et sterkt Storbritannia innenfor EU, ikke et lite England ute i Nordsjøen.

Axel Schäfer sitter på kontoret i Dorotheenstrasse 100 i Berlin. Vegg i vegg ligger Reichstag, Tysklands ekvivalent til Stortinget, der Schäfer er parlamentarisk nestleder for Bundestagsgruppen til det sosialdemokratiske partiet i Tyskland (SPD). Han er også en av premissleverandørene for partiets Europa-politikk.

Schäfer peker på en stor plakat av tidligere kansler Willy Brandt på kontorveggen. Han forteller at Brandt var mentoren hans da han bygget seg opp i partiet. Brandt har blitt hyllet for sitt arbeid for samarbeidet i Vest-Europa gjennom EEC-samarbeidet.

Etter Brandt har den ene EU-positive kansleren avløst den neste i Tyskland. Med Storbritannia som en bremsekloss på siden. Det fikk en annen stor skikkelse i SPD, tidligere kansler Gerhard Schröder, til å gå til frontalangrep på Storbritannia i 2013 fordi han mente britene stod i veien for europeisk utvikling.

– Problemet har et navn, og det er Storbritannia, var kraftsalven den tidligere kansleren fyrte av mot øyfolket i nord.

Alex Schäfer (SPD)

Axel Schäfer er parlamentarisk nestleder for SPDs Bundestag-gruppe.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Det var verken første eller siste gang tyske politikere rev seg i håret over britenes EU-politikk. Både før og etter utbruddet har tyskerne sett på britene som særdeles vanskelige fettere som blokkerer ethvert tysk eller annet forsøk på å skape en enda tettere union mellom EUs 28 medlemsland.

Likevel ber tyskerne til høyere makter for at britene skal si nei til Brexit og forbli i unionen.

Bleiben Sie, bitte!!!

Det de snakker om på kneipene og imbissene (tyskernes pølseboder) rundt om i hele Tyskland er europamesterskapet i fotball og Brexit-avstemmingen.

Flertallet håper britene blir værende i unionen.

I en stor spørreundersøkelse gjort av Bertelsmann-stiftelsen tidligere i år, svarte 58 prosent at de ønsket at Storbritannia dropper Brexit. Bare 20 prosent av tyskerne ønsker britene ut av unionen.

Håpet er at Storbritannia blir i EU, og at Tyskland ("som vanlig") slår England i straffesparkkonkurranse i cup-delen av EM.

Em i Fotball

Tyskland holdt pusten da Mario Gomez ble matchvinner i siste gruppespilllskamp i EM.

Frykter egen makt

En av årsakene til at tyskerne vil unngå Brexit, er redselen for konsekvensene for Tyskland og EU. I en undersøkelse fra tenketanken Bertelsmann-stiftelsen sier 48 prosent av tyskerne at de frykter at EU blir svekket av et eventuelt Brexit.

Samtidig viser en annen undersøkelse utført fra 6. til 21 juni hos Ifo at 38 prosent av tyske selskaper frykter at Brexit vil ha negativ virkning på deres egen økonomi. Skiller man ut selskapene med mer enn 500 ansatte øker tallet til 53 prosent.

Men økonomi er ikke den eneste, og heller ikke den viktigste, årsaken til at Tyskland støtter Bremain.

Schäfer sier til NRK at det er minst seks grunner til at britene bør bli:

  • Hele Europa (og nesten hele resten av verden) snakker engelsk. Slik vil det også fortsette.
  • Storbritannia er en veldig viktig del av det felleseuropeiske markedet, som igjen er verdens største økonomi. Et sterkt og samlet EU står sterkere innen for eksempel handel overfor store økonomier som USA og Kina, enn et fragmentert Europa.
  • Europa trenger både de som (slik Tyskland alltid har gjort) vil ha hurtigere og mer integrasjon og samhandling mellom statene, og de som ikke ønsker dette. Her mener Schäfer at britene er med å balansere unionen.
  • Storbritannia spiller en avgjørende rolle i internasjonal sikkerhets- og forsvarspolitikk. Både som medlem av EU, Nato og som medlem av FNs sikkerhetsråd. Det er en alliert Tyskland helst vil ha innenfor EU.
  • Det er symbolsk viktig at Storbritannia blir i EU for å hindre en dominoeffekt.

Schäfer er ikke den eneste som er bekymret.

Sjefen i ING-Bank, Ralph Hamers, sier til magasinet Focus at Brexit vil være et skritt bakover.

– Hvis dette skjer er vi alle tapere, sier han til magasinet.

Hamers frykter at handelen med Storbritannia blir dyrere på grunn av skatter hvis de forsvinner ut av unionen.

Det er også signaler som tyder på at London som Europas udiskutable finanssentrum kommer til å bli rystet i sine grunnvoller. I Focus signaliserer blant annet Deutsche Bank at de vil flytte hjem sine 9 000 ansatte fra London til Frankfurt am Main hvis britene forlater EU.

Hamers i ING-Bank frykter også at maktbalansen i unionen forskyves ved et eventuelt Brexit.

Den forskyvningen vil ikke Tyskland ha.

Tyskerne er allerede dominerende og mektige, både gjennom å være EUs mest folkerike land og fordi de har den sterkeste økonomi. Dersom Storbritannia går ut kommer denne dominansen til å vokse ytterligere. Det er en posisjon og lederrolle i Europa tyskerne kvier seg for å få.

German Chancellor Angela Merkel, right, and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble

Rikskansler Angela Merkel (CDU) og finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) har begge advart mot en Brexit.

Foto: Michael Sohn / Ap
Døren til Angela Merkel i Bundestag

Bak denne døren i den tyske Riksdagen håper kansler Angela Merkel på Bremain.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK
Angela Merkel i Bundestag

Skiltet på døren til Merkel i Riksdagen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Ett land kan ikke lede Europa, spesielt ikke Tyskland. EU er mye mer balansert med Storbritannia som medlem enn om de stiller seg utenom, sier Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) til magasinet Der Spiegel.

Til NRK sier Schäfer:

– Hverken vi (SPD, red.anm) eller CDU (SPDs kristendemokratiske regjeringspartner) ønsker å dominere Europa. Vi har selvfølgelig et ansvar med 82 millioner innbyggere og den største økonomien, men vi har også et ansvar for at de mindre statene, som Malta med 500 000 innbyggere blir tatt på alvor.

Samtidig frykter Tyskland fremveksten av høyrenasjonalisme både hos seg selv og i resten av Europa dersom det blir Brexit.

– De kommer til å bli sterkere med et Brexit. De ønsker å ødelegge unionen, og det kan komme til å bli en av våre største utfordringer, sier Schäfer.

Av med silkehanskene

Skulle britene likevel velge å gå ut av EU, er beskjeden fra Berlin klar og entydig:

Det blir ingen "sweet deal" eller "royal treatment".

Eller som finansminister Schäuble sier til Der Spiegel:

– In is in, out is out.

Både han og Schäfer er klare på at EU må bruke et eventuelt Brexit til å sende et signal til andre medlemsland som sysler med tanken om å melde se ut.

– Brexit ønsker det beste i begge verdener. De vil både gå ut av EU og beholde markedsadgangen slik som i dag. Det er ikke slik det fungerer, og det kan vi heller ikke akseptere, sier Schäfer.

Det betyr at britene kommer til å bli tatt hardt i eventuelle forhandlinger med resten av EU. Schäfer tror at dette i ytterste konsekvens kan føre til at Skottland og Nord-Irland vil ønske å løsrive seg fra Storbritannia (les: England) for å beholde medlemskapet sitt i EU.

Isabell Hoffmann i Bertelsmann Stiftung sier til NRK at de tyske politikernes holdning er naturlig.

– Det kan forsvares at man sier at hvis de er ute så er de ute. Man må respektere den avgjørelsen britene tar. Samtidig vil man ikke at ilden skal bre seg fra land til land. Da må EU gi klar beskjed om at dette ikke er en avgjørelse man kan ta lett på, og at konsekvensene ligger på det landet som tar avgjørelsen.

Samtidig er Schäuble overbevist om at et tydelig signal fra EU ved et Brexit kommer til å få britene til innse hvilken feil han mener de gjør hvis de går ut.

– Europa vil klare seg også uten Storbritannia, men på ett eller annet tidspunkt kommer britene til å innse at de har tatt feil avgjørelse. Da skal vi ta dem imot igjen, sier Schäuble til Der Spiegel.