Hopp til innhold
Urix forklarer

Trump til Asia: Golf-diplomati og trusler om atomkrig

WASHINGTON DC (NRK): Makter Trump å tone ned konflikten med Nord-Korea under sin reise til Asia neste uke, eller kan han komme til å øke faren for atomkrig med nye trusler mot landet?

En sørkoreaner ønsker president Trump velkommen utenfor den amerikanske ambassaden i Seoul.

En sørkoreaner ønsker USAs president Trump velkommen denne uken. Og protesterer mot atomtruslene fra nabolandet Nord-Korea

Foto: Ahn Young-joon / AP

Air Force One fraktet i går USAs president Donald Trump til landets sørligste delstat; øygruppen Hawaii. Et springbrett mot Stillehavet og Asia, men også med et tungt historisk traume for amerikanerne: Japans angrep på Pearl Harbor, som dro USA inn i annen verdenskrig. Trump skal besøke flåtebasen før han fortsetter turen.

Trumps Asia-besøk

Fra Hawaii starter Trump en 12 dagers reise til fem land i Asia. Først ut er nettopp Japan, hvor han ankommer søndag og skal oppholde seg i 48 timer.

Les også: Amerikanske bombefly nær Nord-Korea før Trumps Asia-reise

JAPAN: Golf-diplomati

Japans statsminister forsto helt fra starten hva som skulle til for å oppnå et godt forhold til Donald Trump: Smiger, glitrende gaver og ingen kritikk. Rett etter at Trump ble valgt møtte Shinzo Abe opp i New York med en golfkølle i gull i presang til den kommende presidenten.

Donald Trump og Shinzo Abe spiller golf i Florida

USAs president Donald Trump og Japans statsminister Shinzo Abe har funnet tonen – ikke minst på golfbanen.

Foto: Jiji Press / AFP

Glemt var alle Trumps harde ord under valgkampen om at Japan var en valutamanipulator og at de ikke betalte noe særlig for alle de amerikanske troppene som er stasjonert i Japan. Noe som ikke er riktig – Japan betaler mye.

Les mer: Donald Trumps presidentperiode

Trump tok Abe med til Mar-a-Lago i Florida for å spille golf – det skal de også gjøre rett etter at den amerikanske presidenten lander i Tokyo på søndag.

Abe støtter Trumps harde linje mot Nord-Korea, og i et intervju med Fox News på torsdag skrøt Trump av japanerne som et «krigerfolk». En karakteristikk som kanskje ikke faller i så god jord hos de amerikanere som fortsatt husker andre verdenskrig – og Pearl Harbor.

De to lederne er uenige om handelspolitikken – uten at dette har forsuret forholdet. Trump trakk USA ut av forhandlingene om den store Trans-Pacific Partnership, TPP, og Abe sa da at uten USA var den omfattende handelsavtalen verdiløs. Nå har han imidlertid snudd, og Japan har satt seg i førersetet for å få gjennomført avtalen med sine naboland ved Stillehavets kyster.

SØR-KOREA: Behandlet som lillebror

Heller ikke Sør-Korea slapp unna Trumps bitende kritikk under valgkampen. Han mente landet burde skaffe seg sine egne atomvåpen, slik at de slapp å være avhengige av USAs atomparaply (noe Trump også mente Japan burde gjøre). Dessuten klaget han over at handelsbetingelsene er i USAs disfavør – en kritikk han har framholdt også etter at han ble president.

Les også: Washington Post: Trump vil trekke handelsavtale med Sør-Korea

Det har aldri vært noe godt forhold mellom Trump og Sør-Koreas president Moon Jae-in. Moon forsøkte å få til et direkte diplomati med Nord-Korea for å dempe spenningen på Korea-halvøya, men verken i Pyongyang eller Washington fikk han støtte for forsøket.

Sør-Korea blir avspist med et besøk på kun 24 timer – mens Japan har fått det dobbelte. Det legger man merke til i Seoul, som lenge har ment at USA, Japan og Kina snakker over hodet på Sør-Korea når det gjelder atomtrusselen fra nord. Men Moon har nå akseptert rollen som lillebror og sier at Sør-Korea smertefullt må innse at landet ikke er mektig nok til alene å kunne løse krisen med nord.

Trump-protest i Sør-Korea

Sørkoreanere i protestdemonstrasjon mot at Trump skal besøke landet deres. Enda større demonstrasjoner er ventet nå han kommer på tirsdag 7. november.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Tre fjerdedeler av Sør-Koreas innbyggere mener at Trump er farlig, og det er ventet store demonstrasjoner mot ham når han kommer til hovedstaden Seoul. Her har man definitivt merket seg at den republikanske senatoren Lindsay Graham i august siterte Trump på at en eventuell krig vil utspille seg i Sør-Korea, ikke i USA, når han snakket om mulige amerikanske ofre.

Myndighetene i Sør-Korea frykter imidlertid at demonstrasjonene vil sette Trump i dårlig humør, og at han kan komme til å si noe uberegnelig og truende som kan øke konfliktnivået med Nord-Korea.

NORD-KOREA: Intet besøk hos «rocket man»

Trump kunne ha stått inne på nordkoreansk territorium under besøket i Sør-Korea, om han hadde ønsket det. Slik Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gjorde for noen dager siden, da han var i den demilitariserte sonen mellom nord og sør.

Der er et blått hus som strekker seg over grensen, hvor statsledere og andre besøkende kan gå på andre siden av bordet som av og til brukes til forhandlinger når nord- og sørkoreanere må avtale praktiske ting.

Les også: Nord-Korea sammenligner Trumps tale med bjeffing

Men Trump skal ikke hit. Han har ikke tid, og dessuten er slike besøk bare en klisjé, sier en talsperson for Det hvite hus til avisen The Guardian.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un følger med på oppskyting av en en rakett. Bilde er fra 16. september.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un følger med på oppskytingen av en rakett i september i år.

Foto: STR / AFP

Før besøket har Nord-Korea trappet opp ordkrigen mot Trump. Den nasjonale nyhetsbyrået kaller USAs president «en atomvåpengærning som er diagnostisert som uhelbredelig mentalt sinnssyk». Samtidig klager landets FN-delegasjon over at sanksjonene innebærer «kraftige brudd på menneskerettighetene og folkemord».

KINA: Trump bøyer nakken

Under valgkampen i 2016 hadde Trump bare vondt å si om Kina, et land som han mente plyndret USA rent handelsmessig: «Vi kan ikke la Kina fortsette å voldta landet vårt – for det er faktisk det de gjør,» sa Trump på et valgkampmøte i Indiana. Hans tidligere sjefstrateg Steve Bannon fulgte opp med å si at USA «er i økonomisk krig med Kina».

Les også: Kina ber Trump og Kim beherske seg

Etter at Kinas president Xi Jinping besøkte Trump på Mar-a-Lago tidligere i år har det blitt en annen lyd fra Trump. Nå snakker han ikke lenger om hvordan Kina stjeler patenter, dumper billige produkter og skaper konkurransefortrinn ved offentlige subsidier av eksportprodukter.

I et intervju med Fox News på torsdag ble Trump konfrontert med dette og svarte: «Du må forstå noe veldig viktig: Vi har et problem som kalles Nord-Korea!» Trump sier at han trenger Xis hjelp til å stanse diktatoren i Pyongyang, og skryter av at den kinesiske presidenten «har vært fantastisk» når det gjelder å iverksette sanksjoner mot Nord-Korea.

Tre kinesiske presidenter; Hu Jintao, Xi Jinping og Jiang Zemin

"Avstemning" i Kinas kommunistparti – hvor alle rekker opp hånden. Diktator Xi Jinping (i midten) utnevnte seg selv til partileder på ubestemt tid.

Foto: Jason Lee / Reuters

Trump har også fullt ut anerkjent Kinas kommunistiske styresett, og gratulerte nylig Xi med at han ble «valgt som partileder for en ny periode». Uten å nevne at Xi Jinping på partikongressen utnevnte seg selv som diktator for ubegrenset tid, og at han nå har samlet mer makt enn noen annen kinesisk hersker siden Mao Zedong.

Til tross for Trumps tidligere krasse kritikk av ubalansen i handelen med Kina, er det ikke ventet noen framgang i USAs forsøk på å få bedre markedsadgang i Midtens rike.

VIETNAM: Konflikten med Kina under teppet

Vietnam har lenge henvendt seg til USA for å få støtte mot Kina i sin kamp for havområdene i Sør-Kina-havet. Kina hevder de eier alt – inn til fjæresteinene i Vietnam og Filippinene, mens de mindre naboene mener det er den internasjonale havrettskonvensjonen som må gjelde.

Da president Obama besøkte Vietnam i 2016 opphevet han forbudet mot å selge våpen til landet, han ønsket Vietnam inn i handelsavtalen TPP, og han støttet Vietnam mot Kina i striden om havområdene.

Trump er mot TPP, og han ønsker ikke å tråkke Kina på tærne i dagens situasjon. Besøket til Vietnam er først og fremst kommet i stand fordi han skal delta på APEC-møtet som holdes i Da Nang.

APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) er et forum for økonomisk vekst og handel i denne regionen.

FILIPPINENE: «Trump og jeg snakker på samme måten»

Reisen videre til Filippinenes hovedstad Manila dreier seg også om et regionalt møte: 50-års jubileet til ASEAN (Association of Southeast Asian Nations). Opprinnelig var ikke dette toppmøtet på planen, noe som gjorde at Trump måtte legge en ekstra dag til reisen.

Les også: – Trump roste Duterte for effektiv narkopolitikk

I Manila møter han Filippinenes president Rodrigo Duterte, som av mange kalles en asiatisk utgave av Trump – på grunn av måten han ordlegger seg.

Rodrigo Duterte

Filipinenes president Rodrigo Duterte inspiserer en snikskytter-rifle. Riflen er en del av en større våpengave fra Kina – et land Filippinene har fått en nært forhold til under Dutertes regjeringstid.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Under annonseringen av sin krig mot narkotika sa han: «Hitler massakrerte tre millioner jøder. Her er det tre millioner narkotikaavhengige. Jeg skal med glede slakte dem ned.» Som Trump gjorde han også faktafeil: Hitler tok livet av seks millioner jøder.

Før et planlagt møte med Obama på en konferanse i Laos kalte Duterte den amerikanske presidenten «en horesønn». Obama kansellerte møtet.

Men med Trump føler han slektskap:

«Han og jeg snakker samme språk», sa Duterte nylig. Men han advarte også den amerikanske presidenten mot å bruke for sterke ord mot Nord-Koreas diktator: «Stans truslene mot Nord-Korea. I stedet må USA forsikre Kim Jong-un om at man ikke har til hensikt å avsette ham. Da kan man klare å snakke sammen».

Så kanskje blir det Duterte som vil gi Trump de beste rådene for å løse det store problemet som ligger under hele hans reise til Asia: Hva gjør vi med Nord-Korea?

SISTE NYTT

Siste nytt