Syrisk sex-slave

SLAVE: «Ren» ble giftet bort som 11-åring og ble tvunget til å prostituere seg som 12-åring.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Syriske jenter selges som sexslaver

Jenter helt ned til 11-årsalderen selges til bordeller i Midtøsten hvor de blir utsatt for grove overgrep i årevis. «Ren» (19) er en av dem som har fått barndommen ødelagt.

Hun er bare 19 år, men har vært offer for en brutal voksenverden i mange år.

NRK møter «Ren» på et hemmelig sted for å høre hennes historie. Hun og familien forlot Syria da hun var 11 år, og faren giftet henne bort til en mann som var mye eldre enn henne. Han tok henne med til Beirut, hovedstaden i nabolandet Libanon.

Solgt av familien

– Han fortalte meg at familien min solgte meg for 500 dollar, sier Ren.

Jentene kommer hit på grunn av krigen i Syria. De blir lurt av menn som lover dem arbeid. De vet ikke at de blir tvunget inn i prostitusjon

Ren

Noen måneder etter vielsen solgte han henne videre til en bordelleier. 12 år gammel ble hun tvunget til å selge sex for første gang.

I et hus nord for Beirut ble hun holdt fanget. Hun ble mishandlet og tvunget til å ha sex med flere titalls menn om dagen.

– Han sa han hadde kjøpt meg for 6000 dollar, og beordret meg til å betale gjelden.

Vil fortelle

Etter mange år og mange rømningsforsøk, slapp hun fri. Nå vil hun gjerne fortelle om det hun har opplevd.

Ren (19) var fanget på bordellet i to år før hun greide å rømme. Kvinnene ble tvunget til å ha sex med opptil 40 menn per dag, og om de klagde ble de banket opp med en stokk. Ren forteller om grusome straffer til de som nektet å bruke kondom eller ha analsex.

VIDEO: Før Ren (19) klarte å rømme, var hun mange år i fangenskap. I et hus nord for Beirut ble hun mishandlet, torturert og tvunget til å selge sex til flere titalls menn om dagen.

Libanon er kjent for sin sexturisme. Krigen i Syria har presset mange flyktninger inn i denne virksomheten, og bordellene er blitt flere etter at borgerkrigen brøt ut i 2011.

Noen av kundene likte å slå oss mens vi hadde sex. Hvis vi protesterte, fikk vi mer juling.

Ren

Mange av jentene som lokkes eller hentes fra Syria blir lurt til å tro at de skal jobbe på restaurant eller i blomsterbutikk. Men når de ankommer Libanon selges de som sexslaver og blir sperret inne på bordeller.

«Ren» ble etterhvert solgt videre. I en boligblokk utenfor byen ble hun holdt som sexslave i to år sammen med 45 andre kvinner, de fleste fra Syria. Ren var bare 15 år da hun ble flyttet dit.

Bordell i Libanon

INNELÅST: Her ble de 45 jentene misbrukt og voldtatt i flere år. De eneste gangene de fikk forlate huset, var når de skulle til lege for å abortere vekk fostrene. Jentene var mellom 16 og 25 år.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK
Bordell i Libanon

FANGET: Bak dette gitteret levde Ren fra hun var 15 til hun var 17 år. Hun fikk nesten sjelden gå ut i dagslys.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Bak dørene på bordellet var voldtekt en del av hverdagen.

Noen ganger kunne hun ha opp mot 40 kunder på en dag. Arbeidsgiveren krevde at hver jente skulle ha minst ti kunder i løpet av en vakt. De som ikke klarte det, fikk juling.

Før libanesisk politi stormet stedet for en måned siden, var jentene fanget i det Ren beskriver som et torturhelvete.

Når en kunde kom, ble prisene på jentene annonsert. 280 kroner. 300 kroner. 390 kroner. Sjefene rangerte jentene som populære og mindre populære. De minste populære hadde lav pris.

Pisk fra bordell i Beirut

PISKESLAG: Dersom jentene ikke smilte til kundene, slo sjefen dem med pisk som denne, laget av ledninger og teip.

Foto: Hussein Malla / Ap

– Så fikk vi 15 minutter på oss. Vi måtte bli fort ferdige for å rekke andre kunder. Hvis ikke fikk vi bank av sjefen, sier «Ren».

Jentene kunne bli straffet fordi de ikke smilte nok. De måtte ljuge til kunden om at blåmerkene deres skyldtes fall i trappene.

Hun sier flere av kundene var voldelige. Jenter som krevde kondom eller sa nei til analsex, ble mishandlet av sjefen foran de andre jentene.

– Vi ble pisket og slått med stokk. Jeg var veldig redd, sier «Ren».

Noen av kundene likte å slå oss mens vi hadde sex. Hvis vi protesterte, fikk vi mer juling.

Ren

Hun sier at tre av jentene døde av mishandling mens hun var på bordellet.

Bordell i Libanon

SKITTENT: Dette bildet ble tatt på innsiden av bodellet etter at libanesisk politiet hadde stormet bygningen og satt jentene fri i april i år.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Begravde fostre i bakgården

Ren (19) ble tvunget til å prostitusere seg fra hun var 12 til hun ble 17. I løpet av denne tiden ble hun gravid tre ganger, fordi hallikene nektet dem å bruke kondom. Når kvinnene ble gravide, ble de slått og tvunget til å ta abort.

VIDEO: Flere av jentene på bordellen ble gravide og måtte abortere vekk fostrene. Ren aborterte fire ganger.

«Ren» ble gravid fire ganger mens hun var på bordellet. Det skjedde jevnlig med alle jentene.

– De tok oss med til legen for å få utført abort, forteller Ren.

Den lengste graviditeten hennes varte i over seks måneder. Da aborten var utført, så hun at fosteret var i live, men det ble lagt til side. Det var en liten gutt. De ventet på at han skulle dø.

Deretter fikk hun ta ham med, og begravet ham i bakhagen. Der er det ifølge «Ren» begravet mange fostre.

Livet mitt var et helvete. Jeg ba om å få reise hjem til Syria, og truet med å ta mitt eget liv

Ren

– Livet var et helvete. Jeg ba sjefen sende meg hjem til Syria, og truet med å ta mitt eget liv, forteller 19-åringen.

«Ren» ble på dette bordellet i over to år, før hun klarte å rømme ved hjelp av en mann på en restaurant i nærheten.

Politi stormet bygningen

Syriske kvinner ble solgt som sexslaver

BORDELL: Kvinner som flykter fra krigen i Syria blir lovet jobb i Libanon. Der blir de tvunget inn i prostitusjon.

Foto: JOSEPH EID / Afp

I april i år ble de andre jentene på bordellet satt fri da libanesisk politi stormet blokka.

Rab Dabegi jobber som journalist for BBC i Beirut og var med politiet i det de gikk inn i boligblokka der jentene befant seg.

Synet som møtte dem var ubeskrivelig. Blant skitne senger og søppel hadde jentene levd med overgrep og vold.

Journalist Rabi Dabeg var med da politiet stormet bordellet for 45 kvinner ble holdt som tvangsprostituerte i Beirut. Synet som møtte dem vil han aldri glemme.

VIDEO: Rab Dabegi jobber som journalist for BBC i Beirut og var med politiet i stormingen av bordellet. Han sier jentene så ut som levende døde.

Kvinnene så ikke friske ut. De så ute som levende døde. De beveget seg, men var som mumier.

Rabi Dabeg, journalist, BBC

Libanesiske myndigheter har arrestert mennene som stod bak nettverket som holdt jentene i prostitusjon, men en av hovedmennene skal fortsatt være på frifot.

Etter libanesisk straffelov er kvinner som lever i prostitusjon kriminelle, men i dette tilfellet er jentene definert som ofre, ikke gjerningspersoner.

Sexturisme

Men det offentlige gjør ikke nok for å hjelpe, mener frivillige organisasjonene som prøver å forebygge prostitusjonen.

– Libanesiske myndigheter klarer ikke å hjelpe og beskytte disse kvinnene. Frivillige organisasjoner har begrenset kapasitet og kan ikke påta seg alt ansvaret, sier Gadah Jabbour i organisasjonen KAFA.

Den tidligere turistministeren vil organisere prostitusjonen, siden den gir staten store inntekter

Ghada Jabbuor, KAFA

Det er i tillegg et problem at Libanon ser på prostitusjonen og sexturisme som en inntektskilde.

Ghada Jabbuor er sjef fro gruppen som jobber mot menneskehandlet i organisasjonen KAFA. Hun sier myndighetene ikke tar ansvar for de misbrukte jentene.

VIDEO: - Prostitusjon regnes som normalt i Libanon. Det er stor etterspørsel etter prostituerte av libanesiske menn og sexturister, sier Gadah Jabbour i hjelpeorganisasjonen KAFA.

«Ren» mener at kvinner og jenter på flukt er blant krigens fremste ofre. Hun ønsker at bistanden til flyktninger som befinner seg i Libanon bør fordeles annerledes.

Fri i dag

Foreldrene mine har glemt meg. For dem er jeg død.

Ren, offer for menneskehandel

I dag bor hun på en hemmelig adresse, sammen med mannen som hjelp henne å rømme fra bordellet. Hun har reddet livet, men frykter fortsatt at bakmennene skal finne henne og de andre jentene.

Familien sin har hun ikke sett siden hun ble overlatt til mannen som førte henne inn i prostitusjon for åtte år siden. Hun ønsker heller ikke å se dem igjen.

– Foreldrene mine har glemt meg. For dem er jeg død. jeg ønsker ikke at de skal vite noe om meg, sier hun til NRK.