RUSSIA-POLITICS-OPPOSITION-PROTEST

Titusenvis av mennesker over hele Russland protesterte 26. mars mot korrupsjonen i landet.

Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

Ny generasjon russere går på gatene for å demonstrere

MOSKVA (NRK) – Vi er lei av å vente. Det sier ungdommene som i slutten av mars gikk ut på gatene i Russland for å demonstrere mot korrupsjon og manglende reformer.

De er den største utfordringen for dem som sitter ved makten i Russland i dag.

– Den største overraskelsen for meg var at vi var så mange som møtte opp. Det hadde jeg aldri trodd.

NRK treffer 24 år gamle «Ruslan» på vårt kontor i Moskva. Han har bedt om at vi ikke må bruke hans riktige navn eller vise ansiktet.

– Det er ikke det at jeg er redd, men jeg kan få problemer på universitetet og det ønsker jeg ikke. Det handler tross alt om min framtid, forklarer han.

Men Ruslan vil mer enn gjerne fortelle hvorfor han 26. mars valgte å gå ut på gaten i Moskva for å protestere mot korrupsjon og vannstyre i Russland.

– Jeg har som mer enn 10 millioner andre sett på videoen som Aleksej Navalnyj har laget om hvordan statsminister Dmitrij Medvedev og andre i den politiske ledelsen klarer å rane til seg store verdier av statens penger.

– Og vi er mange som er lei av at denne ukulturen bare ser ut til å fortsette og fortsette, og at dette også kan frata oss mulighetene for en skikkelig jobb. Derfor var Navalnyjs video dråpen som fikk begeret til å renne over, sier Ruslan.

Ruslan på NRKs kontor

«Ruslan» var en av mange tusen ungdommer som for første gang denne våren har gått ut på gatene i Russland for å protestere.

Foto: Morten Jentoft

En gnist ble tent

Det var trolig rundt 30.000 mennesker som 26. mars valgte å møte opp på den sentrale Tverskaja-gaten i Moskva for å demonstrere mot korrupsjonen. Myndighetene hadde ikke gitt tillatelse til markeringen, og tusenvis av tungt utrustet opprørspoliti var på plass i sentrum av den russiske hovedstaden denne dagen.

Mange av dem som ropte slagord eller bar plakater ble arrestert. Det ble også Aleksej Navalnyj selv om han ikke gjorde noen av delene. De fleste av disse ble satt fri etter at navnene deres ble notert ned, mens Navalnyj og en del andre kjente aktivister måtte sone en straff på 14 dager.

– Vi har reagert fordi vi rett og slett har blitt lei. Lei av korrupsjonen og av at ingen helt vet hva som kommer til å skje videre. Det som skjedde 26. mars var anledningen vi har ventet på. Det var en slags gnist som ble tent, en oppfordring til å gjøre noe sier Ruslan.

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er arrestert i Moskva

ARRESTERT IGJEN: Aleksej Navalnyj har vært arrestert mange ganger, blant annet 30. desember 2014.

Youtube-generasjonen

De kalles av noen for Youtube-generasjonen, de mange unge russerne helt ned i norsk ungdomsskolealder denne våren har trosset trusler om straff og utvisning fra skoler, og gått ut på gatene for å protesterte mot at ingen ting blir gjort for å reformere det russiske samfunnet. De får ikke sin informasjon fra de statlige TV-kanalene, som stort sett har ignorert ungdomsprotestene fullstendig.

Dette er for de mange unge nok et eksempel på at den russiske eliten ikke går i takt med den unge generasjonen. Det kanskje har vært mest overraskende er at protestbølgen denne gangen ikke er begrenset til bare store byer som Moskva, St. Petersburg og Novosibirsk, men at det har vært markeringer mer enn 100 steder.

Kritikken har stort sett rettet seg mot landets statsminister, og tidligere president Dmitrij Medvedev, som Navalnyj i sin video hevder disponerer store eiendommer som er gitt til ham fra rike russiske oligarker, særlig fra forretningsmannen Alisjer Umanov.

Russland - Medvedjev og Putin

Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin har sammen styrt Russland i mer enn 17 år. Her er de fotografert på Frans Josefs land i slutten av mars i år.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / AFP

Jeg spytter på deg Navalnyj!

– En slik herregård koster rundt 5 milliarder rubel (715 millioner kroner, journ.anm.). Og den rikeste av oligarkene i Russland. Alisjer Usmanov har rett og slett gitt herregården i gave til en organisasjon som er tett på statsminister Dmitrij Medvedev, sier Aleksej Navalnyj i videoen som har gått sin seiersgang over hele Russland.

RUSSIA-USA-TECHNOLOGY-USMANOV-FILES

Milliardæren Alisjer Usmanov blir beskyldt for å ha gitt store eiendommer til den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Medvedev har avvist anklagene fullstendig og mener dette er en del av et politisk spill fra Navalnyj, som selv har sagt at han vil stille opp i presidentvalget i 2018.

Denne uken svarte så Alisjer Usmanov med en egen video der han tilbakeviste anklagene og sa at han er villig til å spytte på Navalnyj. Navalnyj på sin side har satt at han mer enn gjerne møter den styrtrike Usmanov til debatt.

RUSSIA-HOUSING/PROTESTS

Aleksej Navalnyj sammen med sin kone og sønn under en demonstrasjon 14. mai mot rivning av gamle boligblokker i Moskva

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Vi bruker hodet

En av dem som ble arrestert 26. mars i år var Irina Jatsenko, som i motsetning til «Ruslan» hører til de mer erfarne av den nye opprørsgenerasjonen i Russland. NRK treffer henne i et lite kjellerlokale i Moskva, der hun sammen med sin venn Oleg ser på en del av opptakene som ble gjort i forbindelse med demonstrasjonen 26. mars.

– Det er sant at den unge Youtube-generasjonen bruker sitt eget hode og tar standpunkt for at det er nødvendig å endre det styrende systemet. De vil endre det som sitter igjen fra det gamle sovjetiske systemet mener Irina Jatsenko.

Irina og Oleg sier at de ikke har latt seg skremme av at myndighetene slår hardt ned på deres markeringer, og har nye planer for aksjoner mot det de mener er et stadig mer undertrykkende regime, som nekter dem de mest elementære former for ytringsfrihet. Begge har vært arrestert tidligere, og er forberedt på å måtte betale en høy pris for sin kamp.

Oleg og Irina

Irina Jatsenko og hennes venn Oleg ser på bilder da de begge ble arrestert i forbindelse med demonstrasjonene 26. mars.

Foto: Jurij Linkevitsj

Har pakket kofferten

– Jeg har forberedt hele min familie på hva som kan komme til å skje. Jeg har pakket kofferten hvis jeg skulle bli arrestert, jeg er klar til å betale prisen for det jeg mener er riktig, sier Irina Jatsenko.

Aleksej Navalnyj er i dag den eneste opposisjonspolitikeren i Russland med en viss folkelig oppslutning. På grunn av en betinget dom for økonomiske misligheter han selv mener er ren politikk, er det uvisst om han får stille som kandidat ved presidentvalget i 2018. Der er det ventet at han i så fall vil møte sittende president Vladimir Putin, som jevnt over har ligget på en oppslutning på rundt 80 prosent av velgermassen.

Navalnyj neppe president

– Det er tvilsomt om Navalnyj kommer til å vinne. Men hvis han får lov til å delta i valget, så kommer det til å bli interessant sier «Ruslan». Men han understreker at man ikke må tro at alle de som var ute på gatene 26. mars er motstandere av president Vladimir Putin.

– Svært mange unge støtter Putin, ikke minst på grunn av utenrikspolitikken. Det er systemet under han mange har fått nok av sier «Ruslan», som ikke er fremmed for å gå ut på gatene i Moskva igjen.