The Commonwealth Service at Westminster Abbey in London
Foto: Pool / Reuters

«Prinsessen» som kan endre eventyret

LONDON (NRK): Det var en gang en amerikansk feminist som giftet seg med en britisk prins. Kan hertuginne Meghan bli en kongelig kvinne for en moderne tid?

– Føtter, ankler og knær sammen. Sitt rakrygget. Den ene hånden kan bare hvile lett på den andre. Og voila, du ser ut som en prinsesse!

Med et smil om munnen, et vennlig glimt i øynene og den høflige, erkebritiske tonen i stemmen, går Diana Mather pedagogisk gjennom hvordan vår reporter skal sitte som en ekte prinsesse.

Diana Mather

Etiketteekspert Diana Mather tror hertuginne Meghan vil gjøre en god jobb i sin nye kongelige rolle.

Foto: Kirsti Honningsøy / NRK

Vi møter henne på The Sloane Club, en privat klubb i et av Londons mest velstående og eksklusive områder. Hun skal lære oss hvordan en prinsesse må oppføre seg.

Diana Mather er direktør og lærer i selskapet The English Manner. De kurser folk, som navnet tilsier, i klassiske britiske manerer. Og Mather er klokkeklar på at vanlige folk, som deg og meg, også kan lære seg kongelig etikette.

En «vanlig» person som har måttet lære raskt, er Meghan (tidligere Meghan Markle). Riktignok er hun ikke akkurat som deg og meg. Som berømt skuespiller er hun vant til rampelys, rød løper og at hele verden kan mene noe om hva hun sier, gjør, og hvordan hun ser ut.

Men nå er hun hertuginne. Og da gjelder et helt nytt, mye strengere sett med regler, forklarer Diana.

(NRK intervjuet Diana Mather før bryllupet 19. mai).

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se etiketteekspertens tre regler.

– Du kan for eksempel ikke ankomme et eneste arrangement etter dronningen. Og du kan ikke dra før dronningen. Du kan ikke starte å spise før dronningen, og du kan ikke avslutte måltidet etter dronningen. Dette er ting som er velkjent blant folk i kongelige kretser, men ikke nødvendigvis blant de utenfor.

I tillegg må du alltid være høflig, kjolene dine kan ikke være for korte, og for all del, ikke snakk om penger, politikk, sex eller sykdom.

Prins Harry og Meghan Markle

Prins Harry og Meghan Markle kunngjorde forlovelsen sin 27. november 2017. Bryllupet sto 19. mai i St. Georges Chapel i Windsor Castle.

Foto: POOL / Reuters

Meghan, hertuginne av Sussex, har også tittelen prinsesse Henry av Wales, etter sin ektemann. En liten påminnelse om at hun har trådt inn i en rolle som fortsatt er strekt preget av gamle tradisjoner.

Prinsessedrømmen

– Jeg tror prinsesserollen står for et idealisert bilde av en ganske passiv kvinne som venter på sin prins, sier Pauline Maclaran, professor ved Royal Holloway universitet. Hun har skrevet boken Royal Fever som handler om den britiske kongefamiliens rolle i forbrukersamfunnet.

– Denne myten har dype røtter i vestlig kultur, og er en mektig fantasi for unge kvinner. Vi blir oppdratt med det, all makten til Disney-selskapet sprer det globalt med filmer og produkter. Så det er en veldig mektig rolle som små jenter liker å drømme om. Men for meg er det ikke en rolle med veldig mye selvstendig kontroll.

Så la oss bruke Disney-prinsesser som et eksempel. Tenk tilbake på de du har vokst opp med. Hva tenker du når du hører ordet «prinsesse»?

Mange av oss har heller ikke vokst fra Disney-ffascinasjon. Er du en del av millennial-generasjonen, kan det virke som om internett flommer over av artikler, quizer, videoer og gifer skapt for å mate din nostalgi for Disney-prinsesser.

Jeg tror prinsesserollen står for et idealisert bilde av en ganske passiv kvinne som venter på sin prins.

Professor Pauline Maclaran
Pauline Maclaran

Professor Pauline Maclaran tror prinsesserollen har endret seg, men at det går sakte.

Foto: Milana Knezevic / NRK

En studie fra Bringham Young universitet setter spørsmålstegn ved hvorvidt denne «prinsessekulturen» er helt harmløs. Blant annet viser den at Disney-prinsesser kan være med på å forsterke stereotypiske kjønnsroller i unge jenter.

– Vi vet at jenter som følger stereotypiske kvinnelige kjønnsroller tett, føler at det er ting de ikke kan gjøre, forklarte professor Sarah M. Coyne da studien hennes kom ut i 2016.

– De er ikke like sikre på at de kan gjøre det bra i matte og vitenskapelige fag. De liker ikke å bli skitne, så det er mindre sannsynlig at de prøver og eksperimenterer med nye ting.

Men også Disney-prinsessene har til en viss grad utviklet og endret seg: fra Snøhvit og Askepott som drømte om sin prins, til Elsa og Vaiana som er mer opptatt av å finne seg selv og sin indre styrke.

Så hva med de ekte prinsessene?

Mer enn en «sidekick»?

Meghan Markle kalte seg selv feminist, og har så langt i livet gang på gang vist sitt engasjement for humanitært arbeid. Hun har blant annet jobbet tett med FNs organ for likestilling og styrking av kvinners rettigheter. Allerede som 11-åring skrev hun til daværende førstedame Hillary Clinton for å protestere mot at reklamen for et oppvaskmiddel kunngjorde at «mødre over hele USA kjemper mot skitne gryter». Og det ble endret, til «folk over hele USA».

Meghan Markle women's day

Meghan Markle møtte en ung jente under en markering på kvinnedagen i år.

Foto: Paul Ellis / AFP

Pauline Maclaran tror Markle kan ta med seg noe av dette inn i sin kongelige rolle. Spesielt siden hun og prins Harry har et noe mer avslappet regelverk å forholde seg til enn tronearvingene prins William og hertuginne Kate.

For eksempel har hertuginne Meghan selv etter forlovelsen uttrykt støtte til Metoo-kampanjen, og bevegelsen Time's Up, som jobber for stoppe seksuell trakassering på arbeidsplassen.

– Jeg hører mange folk som snakker om å styrke kvinner og jenters rettigheter og innflytelse; du hører mange som sier de hjelper kvinner med å finne sin stemme. Jeg er fundamentalt uenig i det, fordi kvinner trenger ikke finne sin stemme, de trenger å få innflytelse til å bruke den, og folk må bli oppfordret til å høre etter, sa hun under en offentlig opptreden med de andre unge kongelige i februar.

– Akkurat nå, med så mange kampanjer som Metoo og Time's Up, finnes det ikke en bedre tid til å fortsette å sette søkelyset på at kvinner skal føler at de har innflytelse, og på at folk skal støtte dem.

Meghan Kate

Meghan Markle og hertuginne Kate.

Foto: Chris Jackson / AP

Samme måned fikk hertuginne Kate kritikk for ikke å ha på seg sort kjole på Bafta-prisutdelingen. Mange stjerner kledde seg i sort den kvelden for å vise sin støtte til kampen mot seksuell trakassering.

– Jeg tror hun vil bli sett på som en mye mer dynamisk prinsesse, med mer selvstendig kontroll. En som er mye mer i kontakt med dagens feministiske idealer. Jeg tror hun vil spille en mer aktiv humanitær rolle, noe lignende til prinsesse Diana. Heller enn å være i en passiv ekteskapelig rolle hvor hun bare støtter ektemannen, tror jeg Meghan vil ha en slags lederrolle for unge kvinner på dette feltet. Jeg tror hun i mindre grad vil be sett på som en «sidekick», sier Maclaran.

Kvinner trenger ikke finne sin stemme, de trenger å få innflytelse til å bruke den, og folk må bli oppfordret til å høre etter.

Meghan Markle

Det britiske folkets holdninger til prinsesserollen ser også ut til å ha utviklet seg. Hertuginne Meghan har vært gift før, og hun er amerikaner med afroamerikansk mor og hvit far. Et stort flertall av briter har ingen problemer med noe av dette, ifølge en undersøkelse fra YouGov. Et flertall mener også at hun gjerne kunne fortsatt i vanlig jobb selv etter bryllupet.

Hertuginne Meghan har nå sin egen profilside på Kensington Palace sin hjemmeside. I profilen utheves ett av hennes sitater fra FN-konferansen i New York i 2015.

«Jeg er stolt av å være en kvinne og en feminist».

Men Maclaran påpeker at de endringene som kommer i prinsesserollen, de kommer sakte. Og for alle eksempel på at hertuginne Meghan utvider definisjonen av hva det vil si å være en kongelig kvinne i 2018, kommer det fortsatt jevnlig saker om at hun har «feil» hårstil eller «feil» bukser.

Prince Harry, Meghan Markle

Meghan Markle ble kritisert av noen etter at hun gikk med hullete jeans under Invictus Games i fjor.

Foto: Nathan Denette / AP

– Du må fortsatt smile

Tilbake hos Diana Mather får vi en gjennomgang av hvordan prinsesser skal gå ned trapper: sidelengs, med en lett hånd på gelenderet.

Meghan Markle Anzac Day

Meghan Markle på en markering for Anzac Day 25. april i år.

Foto: Tolga Akmen / AFP

Men hun mener ting har løsnet opp enormt når det kommer til kongelig etikette. Bare det at prinsene nå tross alt får gifte seg med kvinnene de elsker, er et nyere fenomen.

Hun har full tro på at hertuginne Meghan, vant som hun er til det offentlige søkelyset, vil gjøre en god jobb i sin nye rolle.

– Meghan skal være en kongelig hertuginne, og det må komme fram i måten hun bærer seg på, i smilet hennes. Det synes jeg det allerede gjør. Det gjør det helt klart med hertuginne Catherine. Du har ikke råd til å ha en dårlig hårdag eller en hodepine, du må fortsatt smile.