Fikser på utseendet for å ligne på Meghan

LONDON (NRK): Et rojalt smil, takk. Hertuginne Meghan, kanskje Storbritannias største influenser, inspirerer nå folk til kosmetisk kirurgi.

Doktor Tijion Esho er én av flere kosmetiske leger i London som sier han hver dag blir spurt om å gjenskape «Meghan-looken».

– Før var det «The Kardashians», nå er det hertuginne Meghan som gjelder, sier doktor Tijion Esho til NRK.

Han spaserer rolig med en mappe under armen i Harley Street i London, og ankommer klinikken som plassert inne i et georgiansk hus, en time etter avtalt. Det kryr av kosmetiske leger i denne gaten, kunder kommer og går for påfyll av botox og restylane, lokalene ligger tett-i-tett.

– Gjør dette videointervjuet «dope», vær så snill.

(Vi legger inn et «dope» bilde av doktor Esho, i hvert fall).

Doktor Esho

Kosmetisk kirurg Tijion Esho møter daglig pasienter som ønsker å ligne på Meghan Markle (nå hertuginne Meghan).

Foto: Jude Edginton

Å gjenskape Meghan-looken handler om hvordan vi kan lage den beste Meghan for deg. Ingen kommer til å se akkurat ut som henne.

Doktor Tijion Esho

På alles lepper

Meghan Markle og prins Harry

Prins Harry (33) og Meghan, hertuginne av Sussex (35), giftet seg 19. mai.

Foto: Frank Augstein / AP

Doktor Esho har figurert på forsiden av The Sunday Times Magazine i en rød stol av fløyel. Han har sitt eget realityshow, og har vært i Oslo én gang. Men her i London nærmer det seg kongelig bryllup.

(Intervjuene i denne saken ble gjort før bryllupet 19. mai).

Meghan Markle blir ikke lenger «bare» en influenser, hun blir hertuginne, og får tittelen prinsesse Henry av Wales – etter sin ektemann. Med den tittelen følger media, motepolitiet, paparazzier og de over 70 prosentene i landet som støtter monarkiet med på slepet. Samt de som livnærer seg på å fikse på folks utseende, tydeligvis.

Tijion Esho møter rundt 15-20 pasienter hver dag og halvparten av dem ber om leppeforstørrelse.

– Når vi snakker om Meghan Markle, vil en tredjedel av dem ha hennes lepper, sier han.

«Piksel-perfekt hud, definert amorbue»

Esho-ratio

ESHO-RATIO: Doktor Esho mener leppe-looken man «må ha» nå ser slik ut.

Siden forelskelsen mellom prins Harry og Meghan Markle ble kjent, har Meghan diktert trender innenfor mote, stil, skjønnhet – og nå utseende. Meghan-feberen har for lengst nådd klinikkene i Harley Street. Kundene som tar med seg bilder av Meghan til klinikken, vil enten ha lepper eller neser som ligner på hennes, ifølge doktor Esho.

Eller begge deler.

– Min første tanke når en pasient tar med seg et bilde av Meghan, eller andre kjente personer er, ok, hvor realistisk er du med tanke på hva du vil oppnå? sier Esho.

– Å gjenskape Meghan-looken handler for meg om hvordan vi kan lage den beste Meghan for deg. Ingen kommer til å se akkurat ut som henne.

Meghan Markle

Hva Meghan selv synes om at flere vil operere seg for å minne om henne, er uvisst, men tidligere uttalelser om utseendefokus kan tyde på at hun ikke synes det er så kult.

Foto: POOL New / Reuters

Ett av hertuginne Meghans viktigste trekk er leppene, som gjenspeiler formelen Tijion Esho kaller «Esho-ratio». Hun har det Esho beskriver som «de perfekte leppene» en tykk over- og underleppe. Overleppen skal ha amors bue og den skal dyppe ned i midten, ifølge Esho.

– Meghans lepper er så populære nå på grunn av hvordan de ser ut, men også på grunn av henne som person. Ingenting er større enn den kongelige familien i Storbritannia.

Han tror mange klienter er fascinert fordi de er i stand til å sympatisere med henne, og mener det er lett å relatere seg til henne, selv for ham. Hertuginne Meghan blir den første med sin bakgrunn i kongefamilien, hun har afroamerikansk mor og hvit far.

– Det faktum at hun er «mixed race» appellerer til en stor gruppe mennesker. Jeg tror at hvem som helst som er i offentligheten har en historie som folk kan relatere seg til, og da vil de vil føle et bånd til deg, og støtte deg, sier Esho.

Så mye måtte vår reporter ha forstørret leppene med plastisk kirurgi for å se ut som Meghan Markle. Plastiske kirurger i London får henvendelser om nettopp dette.

Trist at noen gir etter for skjønnhetsidealer og endrer på kroppen sin, istedenfor først å prøve å lære å elske seg selv for den de er.

Danica Marjanovic

Må si nei til kjendisbilder og Snapchat-filtre

Snapchat-filter illustrasjon

Kunder har oppsøkt kirurger med bilder med Snapchat-filtre som dette, og sagt at det er slik de ønsker å se ut. (Illustrasjonsbilde).

Doktor Esho forholder seg oftest til klienter fra millenniumsgenerasjonen, de som er under 37 år, og som fikk være med fra starten på en retusjert bildefeed-verden på sosiale medier.

Noen tar med selfiebilder med snapchat-filter, og sier de ønsker å se slik ut. Doktor Esho kaller det «Snapchat dysmorfofobi»

– Hvis noen er dypt ulykkelige med seg selv, uansett hvilken behandling de tar eller hvor bra behandlingen er, kommer de aldri til å bli lykkelige og man sender dem på en vei som fører til flere inngrep, sier Esho.

Når pasienter kommer inn og sier at de vil se eksakt ut som et filter, eller en kjendis som Meghan, ringer alarmklokkene, hevder Esho.

– Det er ok å bruke kjendisbilder som referanser, hvis du ikke kan artikulere hva du vil ha. Da kan vi diskutere hvordan du kan få deler av det. Men hvis du tar med et bilde og sier at «jeg vil se akkurat ut som henne», da blir jeg bekymret, sier Esho.

– Skummelt

Danica Marjanovic

Danica Marjanovic er en del av «bodypositive»-bevegelsen på Instagam, synes det er skremmende at noen vil fikse på utseende for å se ut som andre. – Man må lære å elske seg selv først.

Foto: lovefromdanica

– Jeg syns det er trist, bekymringsfullt og ganske skummelt.

Danica Marjanovic er en populær britisk, «bodypositive» Instagrammer. «Kroppspositivitets»-bevegelsen jobber for at folk skal lære å være fornøyde med seg selv uansett hvordan de ser ut.

Hun understreker at alle har rett å bestemme over sin egen kropp, og hun ville aldri ha stoppet noen fra å ta kosmetisk kirurgi.

– Transpersoner, for eksempel, er avhengige av kirurgi for å leve et tryggere liv, så for noen er det essensielt. Men for meg er det trist at noen gir etter for skjønnhetsidealer og endrer på kroppen sin, istedenfor først å prøve å lære å elske seg selv for den de er. Alle har sin måte å håndtere presset på. Vi kan ikke skylde på dem, vi må skylde på samfunnet.

Marjanovic tror heller ikke dårlig selvtillit og andre ufordringer og problemer du har på innsiden, vil forsvinne om du endrer deg selv på utsiden. Hun har en klar beskjed til de som vurderer å legge seg under kniven for å ligne på hertuginne Meghan eller andre kjendiser:

Doktor Tijion Esho

Doktor Esho tjener til livets opphold blant annet på grunn av folks ønske om å ha de samme trekkene som kjendiser, for eksempel hertuginne Meghan.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Mitt råd er å lære seg at andres meninger ikke bestemmer din verdi. De vakreste tingene ved deg er ikke på utsiden, og du ble ikke født for å være vakker for andre, spesielt ikke menn.

Hun legger til at hun synes Meghan Markle virker hyggelig.

– Jeg liker faktumet at en kvinne med afroamerikansk bakgrunn får publisitet ved å gifte seg inn i den kongelige familien. Det får igang samtaler om emner som trenger mer oppmerksomhet, sier hun.

Hvordan ville hertuginne Meghan reagert om hun fikk vite at folk oppsøker kosmetiske leger for å se ut som henne? Tidligere uttalelser om utseendefokus kan tyde på at hun ikke synes det er så kult.

På bloggen sin The Tig skrev hun dette om selvfølelse i 2014:

«Du må vite at du er nok. Et mantra som har forankret seg så dypt inne i meg er at det ikke går en dag uten at jeg hører det kime i hodet. De 2 kiloene du gikk ned gjør deg ikke lykkeligere, mer sminke gjør deg ikke penere, at det nå ikoniske ordtaket fra Jerry Maquire – du gjør meg komplett –, stemmer ikke. Du er komplett med eller uten en partner. Du er nok akkurat slik du er».

– Få vet om farene ved lipfillers

Benji Dhillon

Kosmetisk kirurg Benji Dhillon holder også til i Harley Street og sier at han også opplever at mange spør om de kan få lepper som Meghan Markle (nå Heruginne Meghan).

Foto: Milana Knezevic / NRK

Doktor Benji Dhillon holder også til i Harley Street, og sier til NRK at doktor Esho ikke er alene om å se en økning av yngre kvinner som ber om leppene og nesen til Meghan.

– De kommer inn og vil ha hennes nese, definerte kjevelinje og hennes fyldige lepper. Vi har sett en økning av pasienter som ønsker disse trekkene, sier Benji Dhillon.

– Men jeg er en stor tilhenger av å ikke få noen til å se annerledes ut eller som noen andre, men den beste versjonen av seg selv, legger Dhillon til.

Hertuginnee Meghan kan ikke få skylden for at flere velger leppeforstørrelse. Trenden har vært stor i flere år. Det ikke mange tenker på er at det er en stor risiko for alvorlige komplikasjoner ved slike inngrep.

Esho forklarer hvilke komplikasjonener som kan oppstå:

– Fra nålen kan du få blødninger, blåmerker eller infeksjon. Med selve produktet risikerer du alt fra allergi, cyster, hudsykdom og i de verste tilfellene nekrose, celle- og vevsdød.

Denne saken ble ferdigprodusert før Norsk Journalistlags medlemmer i NRK gikk ut i streik tirsdag 15. mai.