SE VIDEO: Fra hjemmebanen til Marshall University.

Det lange sparket fra Stavanger til USA

HUNTINGTON, WEST VIRGINIA (NRK): Når fotballfansen jubler over en godt sparket ball, elsker Kåre Vedvik fra Stavanger tilhengerne på tribunene. Hjemmepublikumet er mer enn dobbelt så stort som på Viking stadion. Kåre spiller amerikansk fotball. Og skal bli proff.

Hvor langt kan et spark bringe deg? Ganske langt, men bare dersom du sparker langt nok. Det gjorde Kåre Vedvik for fjorten dager siden, da han dro til med det sjuende lengste sparket i amerikansk fotballs øverste college-divisjon. 92 yards, eller 84 meter, ble det målt til. Det lengste sparket i den divisjonen på 45 år.

Se sparket her.

Kåre Vedvik fra Stavanger er "kicker" på laget Marshall Thundering Herd

Kåre Vedvik fra Stavanger har gjort suksess som "kicker" i amerikansk college-fotball.

Foto: Lars Os

– Jeg tenkte ikke noe særlig over det før etter kampen. Da kom trenerne og fortalte hvor langt sparket faktisk var. Jeg tenker mest framover – at jeg skal fortsette å spille bra, forteller Vedvik til NRK.

Les også: Nordmann utnevnt til kaptein for collegelag i USA: – Det er en stor ære

Drømmer om å bli fotballproff

Nå ønsker han å sparke seg inn i den amerikanske proffligaen NFL–National Football League. Håper at et amerikansk fotballag skal oppdage ham:

– Ja, det er målet. Vi får se.

– Hvilket team står øverst på listen?

– En plass hvor det er varmt. Tenker Florida, da. Miami Dolphins eller Tampa Bay Buccaneers.

Marshalls hjemmestadion

Laget Marshall Thundering Herd hører hjemme i Huntington, West Virginia. Her under trening på egen hjemmebane.

Foto: Lars Os

Kåre Vedvik spiller på laget Marshall Thundering Herd i byen Huntington i det sørvestlige hjørnet av delstaten West Virginia. Dit kom han fordi han var så god med høyrefoten. Laget ville ha ham som "kicker", en av de få spillerne i amerikansk fotball som faktisk sparker ballen.

Eksplosivt og aggressivt

American Football er eksplosivt og aggressivt. Spillerne står mot hverandre, ansikt til ansikt, og dundrer sammen i harde taklinger når signalet går.

Selv på trening med lagkamerater bryter det ofte ut slåsskamper mellom de ulike «lagene» som blir satt opp av treneren. Og han lar aggresjonen få utløp–det er viktig at spillerne har høyt adrenalin-nivå både under trening og under kampene.

Harde taklinger under trening

Også under trening er det harde taklinger for dem som spiller amerikansk fotball.

Foto: Lars Os

Kåre Vedvik er sjelden en del av disse møljene av kjempende armer og brystkasser.

Han kunne ikke engang reglene for amerikansk fotball da han ble rekruttert til idretten:

– Jeg var på utvekslingsår i Kansas og fikk først prøve meg som wide receiver. Men det var jo alle reglene man måtte lære seg, de var veldig kompliserte. Så da endte jeg som kicker. Egentlig den mest naturlige posisjonen for meg, med min bakgrunn i fotball hjemmefra.

80 timer fotball i uken – så studier

Med i fotball-pakken var en studieplass på Marshall University hvor han lærer seg finans og forretningsliv. Men har en fotballspiller egentlig tid til å studere?

– Fotballen kan ta opptil 80 timer i uken.

– Hvordan får du tid til å studere da?

– Jeg studerer i kveldingen, på biblioteket. Må bare utnytte den tiden jeg har. I begynnelsen syntes jeg det var vanskelig, men nå har jeg funnet en god balanse. Det krever mye disiplin.

Marshall Thundering Herd på trening

Knallhard trening og disiplin er det som skal til for å komme langt i amerikansk fotball.

Foto: Lars Os

Målet er å ta en master i forretningsadministrasjon, MBA. Men da bør han kanskje søke andre jaktmarker enn West Virginia.

Fattige og hvite

For en forretningsmann er ikke West Virginia drømmestedet å slå seg ned. Delstaten fikk i år den tvilsomme æren av å bli utnevnt som USAs verste stat for næringslivet. På den statistikken har delstaten ligget helt nederst i mange år. I tillegg er den en av de fattigste i USA, med en gjennomsnittsinntekt pr. person på 180.000 kr i året–bare litt over halvparten av det den er i de rikeste delstatene. Og nesten alle – 96 prosent av innbyggerne – er hvite.

Fram til tusenårsskiftet var kullindustrien West Virginias stolthet. Deretter begynte det å gå nedover. Nå hoper kullagrene seg opp, og de siste fem årene har 4 av 10 arbeidere i kullgruvene har mistet jobbene sine.

Svære kullagre hoper seg opp

Kullindustrien var engang West Virginias stolthet. Men de siste fem årene har 40 prosent av gruvearbeiderne mistet jobben, og kullagrene har hopet seg opp.

Foto: Lars Os

Det har ført til fraflytting og fortvilelse – og ikke minst støtte til Donald Trump. Hans løfter om at kullindustrien skulle komme tilbake igjen til gamle høyder ga full uttelling: I West Virginia stemte nesten 70 prosent på Trump under presidentvalget.

Trump lover bedre tider

I august kom han til Huntington som president og lovet at alt skulle bli bedre:

"Som president vil jeg sørge for at gruvearbeiderne får tilbake jobbene sine. Vi har satt en stopper for krigen mot kull. Vårt vakre, rene kull. Vi har stanset miljømyndighetenes innblanding, og kulleksporten har alt begynt å øke," fortalte han til et jublende publikum.

Kullproduksjonen har økt det siste året. Men økonomene i delstaten tror ikke det blir noen langvarig økning. Tvert imot regner de med videre nedgang etter noen få år med stabilisering av markedet. Det er ikke nok for å fjerne pessimismen og fraflyttingen i West Virginia.

Sosiale problemer og narkodødsfall

Arbeidsløsheten har også ført med seg store sosiale problemer og omfattende bruk av harde narkotiske stoffer. Byen Huntington har et av USAs høyeste antall overdosedødsfall pr. innbygger fra bruk av heroin og piller med sterke opiumspreparater.

Hele USA sliter med denne epidemien av overdosedødsfall. President Trump holdt forrige onsdag en tale om problemet og klassifiserte det som en unntakstilstand innenfor offentlig helse. Nå lover han og regjeringen at det skal settes inn større ressurser og flere reguleringer form å bli kvitt et narkotikaproblem som har økt eksplosjonsartet de siste årene.

Husene i Huntington forfaller

Mange flytter vekk fra Huntington og West Virginia, og hus forfaller. Her en advarsel til eventuelle husokkupanter om at dette huset er farlig å oppholde seg i.

Foto: Lars Os

Kåre tar oss med til "den andre siden" av Huntington, over jernbanelinjen. Der husene står tomme eller til forfalls og svært mange av de fattige arbeidsløse er henfalne til heroin eller narkotiske piller:

– Det er på mange måter en delt by. Her på denne siden av jernbanelinjen ser du resultatene av arbeidsløshet og sosiale problemer. Og byen har jo hatt store problemer med heroin og andre opiater i pilleform. Men ordføreren og bystyret har gjort veldig mye for å løse problemene og bygge byen opp igjen.

Flyulykken som utslettet laget

På den bedre siden av jernbanelinjen ligger universitetet og fotballbanen der Kåre Vedvik dro til med sitt avsindig lange spark for fjorten dager siden. Men det er ikke noen selvfølge at byen har fått beholde laget sitt.

Marshall Thundering Herd holdt på å forsvinne ut av historien etter en flyulykke i november 1970. Hele laget og de ivrigste og rikeste støttespillerne omkom. Filmen "We are Marshall" forteller hvordan en ny trener klarte å få laget–og dermed byen – på beina igjen:

– Etter ulykken trodde jo de fleste at byen ville miste fotballprogrammet sitt. De måtte bygge laget opp igjen helt fra bunnen av. Et lag som alle her i byen er svært stolte av. Jeg tror fotballaget og universitetet betyr veldig mye. Uten universitetet tror jeg ikke denne byen her har så mye å gå på, egentlig.

Kneler i protest

De siste månedene har amerikansk fotball vært på den politiske dagsorden fordi en del spillere kneler under nasjonalsangen i stedet for å stå–som en protest mot behandlingen av svarte i det amerikanske samfunnet.

Colin Kaepernick

Anført av Colin Kaepernick (midten) har mange amerikanske fotballspillere protestert mot rasediskriminering ved å knele når nasjonalsangen synges.

Foto: THEARON W. HENDERSON / AFP

Trump har gått til angrep på de knelende spillerne, som han mener ikke respekterer det amerikanske flagget og nasjonen.

Laster Twitter-innhold

Kåre Vedvik synes dette er en sak som har blitt blåst altfor stort opp:

– Det kommer jo ingen ting godt ut av det. Begge sider vil ikke se de andre sine synspunkter.

– Hva synes du om at de protesterer mot det spillerne mener er diskriminering av svarte i samfunnet?
– Hvis det er et problem som spillerne føler at de har i samfunnet så må de selvfølgelig få gi uttrykk for det, uten at det skal bli møtt med motstand.

– Ville du gjort det?

– Jeg er jo ikke amerikaner, så jeg er jo litt nøytral til den saken. Jeg slipper heldigvis å ta stilling til det.

Et farlig spill

Amerikansk fotball har vært på den politiske agendaen de siste månedene, men også på den medisinske.

Det er rett og slett farlig å spille fotball på den amerikanske måten. En undersøkelse av døde spillere viser at 99 prosent hadde hjerneskade.

Men Vedvik føler seg ikke særlig utsatt.

Lokalgutt fra Stavanger

Kåre Vedvik er født i Stavanger og oppvokst på Frøystad gård og på Hinna.

– Jeg er jo en ekte lokalgutt fra Stavanger, sier han.

Men så er det et mellomnavn som tyder på at han også har en annen bakgrunn:

– Babajide er familienavnet fra far min sin side. Det var naturlig å ta det navnet, siden pappa er fra Nigeria.

På det lokale språket yoruba betyr Babajide «pappa har kommet hjem». Én gang har Kåre vært der de bruker dette navnet:

– Vi reiste til Nigeria da jeg var 16 år gammel og var der i tre uker. En times reise utenfor Lagos, hvor vi har hus. Veldig fin plass, jeg trivdes godt. Kjekt å se hvor pappa kommer fra.

Forbildet i NFL

Til våren er Kåre ferdig med college-fotball. Nå er drømmen å bli hentet til den nasjonale fotball-ligaen, NFL, slik et av hans forbilder ble:

– Som nordmann, så har vi jo Jan Stenerud. Han var jo i NFL for en del år siden. Hadde vært en drøm å leve det livet han levde, helt klart. Han kom til USA på et ski-scholarship og endte i Hall of Fame. Det er jo stort for en nordmann.

– Der vi du også gjerne komme?

– Helt klart.

Da må han bare fortsette å sparke langt. Langt og lenge. Neste høst har Norge kanskje en profesjonell kicker i den amerikanske fotballigaen. Hvis høyrefoten til Kåre Vedvik holder hva den hittil har lovet.