15 år gamle Nargis med sønnen

15 år gamle Nargis med sønnen. Hun bor sammen med mannen og svigerforeldrene i en liten landsby i Bangladesh.

Foto: Pieter ten Hoopen / Plan International / UNFPA

– Jeg begynte først å få mensen to eller tre måneder før jeg giftet meg

Nargis fra Bangladesh fikk barn som 14-åring. Hun er en av rundt to millioner barn under 15 år som hvert år føder barn.

– Jeg gikk på skolen til åttende klasse. Jeg likte meg godt på skolen og mitt favorittfag var vitenskap. Jeg drømte om å studere juss, men foreldrene mine hadde ikke råd.

Det forteller 15 år gamle Nargis. Hun er en av åtte mødre som forteller sin historie gjennom en fotoutstilling som åpner i København i dag.

Alle åtte – som ikke får sine ekte navn gjengitt her – fødte barn før de fylte 15.

– Jeg visste ikke noe om menneskekroppen. Jeg begynte å få mensen først to eller tre måneder før jeg giftet meg, sier Nargis.

Foreldrene til Nargis ville ikke at hun skulle bli gift, men sier at de ikke hadde noe valg fordi de var for fattige til å forsørge henne lenger.

Nå bor 15 åringen sammen med sin mann og sine svigerforeldre i en liten landsby.

– Da jeg giftet meg, var jeg veldig nervøs. Jeg kjente ikke mannen min – selv nå vet jeg ikke hvor gammel han er. Jeg tror han er rundt 25 og at han arbeider som selger. Jeg ville ikke flytte inn i huset hans. Jeg husker at jeg gråt mye, sier Nargis.

Hun arbeider i en tekstilfabrikk og målet er å spare penger slik at sønnen kan få en utdannelse. Det betyr lange dager for 15-åringen som knapt får tid til å se sønnen.

– Jeg står opp halv seks og lager mat. Jeg spiser frokost, dusjer og mater sønnen min. Klokken sju tar jeg bussen til jobb. Jeg kommer hjem fra jobb klokken åtte om kvelden. Hvis sønnen min sover, vekker jeg ham ikke, sier hun.

Nagris holder fortsatt fast i drømmen om at hun selv en dag skal kunne få studere juss.

– Jeg har mine egne drømmer og det er å stå til eksamen og bli ferdig på skolen. Mannen min har sagt at han vil la meg studere senere. Jeg er lykkelig med livet mitt nå. Jeg er gift og har en sønn, sier 15 år gamle Nagris.

Nagris lager mat til sønnen

Nagris lager mat til sønnen før hun drar på jobb om morgenen. Mange dager er det den eneste gangen den 15 år gamle moren ser sønnen.

Foto: Pieter ten Hoopen / Plan International / UNFPA

Største konferanse på ti år

Barn som føder barn er et av temaene på konferansen Women Deliver 2016, som startet i København i dag.

Konferansen går over fire dager og arrangeres hvert tredje år. Ifølge arrangøren blir det den største samlingen på over et tiår som handler om jenters og kvinners rettigheter, helse og velvære.

Det er den første store konferansen om teamene siden FNs nye bærekraftsmål ble vedtatt i fjor høst og konferansen skal bidra til å legge et grunnlag for arbeidet med de nye bærekraftsmålene.

Fra Norge skal blant annet kronprinsparet skal delta på konferansen, mens Gro Harlem Brundtland står på listen over talere.

Colombianske Janet med sønnen Manuel
Foto: Pieter ten Hoopen / Plan International / UNFPA

Arrangerer fotoutstilling

Et av temaene som kommer til å være sentralt på konferansen er jenter som får barn før de fyller 18 år.

Nesten hver femte kvinne i utviklingsland føder før hun fyller 18.

– Vi er for trege med å gjøre verden til et bedre sted for jenter. I Sør-Sudan er det tre ganger større sannsynlighet for at en jente vil dø under graviditet eller fødsel enn at hun får fullført 8. klasse, sier danske Anne-Birgitte Albrectsen, som er leder i Plan International.

I tilknytning til konferansen arrangerer FNs befolkningsfond UNFPA og bistandsorganisasjonen Plan International en fotoutstilling.

Temaet for utstillingen er jenter som føder barn før det fyller 15 år.

Generalsekretær i Plan Norge, Kjell Erik Øie, sier at utstillingen er viktig for å sette ansikter på det store tallet jenter det dreier seg om.

– Jeg er veldig stolt av at vi er med på å lansere fotoutstillingen, sier Øie til NRK.

14 år gamle Mulenga lever i en landsby i Zambia

14 år gamle Mulenga lever i en landsby i Zambia

Foto: Pieter ten Hoopen / Plan International / UNFPA

– Jeg ante ikke hvordan man ble gravid

14 år gamle Mulenga bor i en landsby i Zambia sammen med datteren, foreldrene, farens kone nummer to og ti søsken.

Også Mulenga forteller sin historie gjennom fotoutstillingen i København.

– Jeg hadde ingen anelse om hvordan man ble gravid. Jeg visste ikke engang at jeg var gravid. Vi lærte ikke om slikt på skolen, Det var moren min som sa at jeg ikke så frisk ut, sier hun.

Da familien oppdaget at hun var gravid, tok faren henne med til familien til kjæresten hennes.

Det er vanskelig å være mor. Jeg har ikke tid til å leke lenger. Datteren min gråter ofte og jeg må være hjemme og passe på henne og vaske pleier. Før jeg fikk barn, pleide jeg å leke og gå hvor jeg ville. Jeg liker å spille fotball.

Mulenga - mor på 14 år / Plan International

Faren sa til kjærestens foreldre at han tok med datteren til dem, og at de måtte ta seg av henne til de kunne betale 5000 kwacha, rundt 100 amerikanske dollar.

Det tok fire måneder før de klarte å betale en tredel av pengene og Mulenga måtte bli der den tiden før hun fikk vende tilbake til familien.

Når Mulenga skal fortelle om morsrollen, kommer det tydelig frem at hun bare er et barn på 14 år.

– Det er vanskelig å være mor. Jeg har ikke tid til å leke lenger. Datteren min gråter ofte og jeg må være hjemme og passe på henne og vaske bleier. Før jeg fikk barn, pleide jeg å leke og gå hvor jeg ville. Jeg liker på spille fotball, sier Mulenga.

Mulenga vasker opp

Mulenga vasker opp utenfor huset der hun bor med datteren og sine ti søsken. Før hun ble gravid gikk hun på skolen og drømte om å bli lege.

Foto: Pieter ten Hoopen / Plan International / UNFPA

20.000 barn føder hver dag

Tallene fra FNs befolkningsfond UNFPA viser at problemet med barn som føder barn er utbredt:

  • Hver dag føder 20.000 jenter under 18 år barn.
  • 95 prosent av tilfellene der jenter under 18 år føder barn, skjer i utviklingsland.
  • Rundt 19 prosent av jenter i utviklingsland føder barn før de fyller 18.
  • Barn under 15 år står for rundt to millioner av de til sammen 7,3 millioner barna som hvert år fødes av jenter før de fyller 18 år.
  • 70.000 jenter under 18 år dør hvert år som følge av komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og graviditet.
  • Rundt 3,2 millioner utrygge aborter blir hvert år foretatt på jenter under 18 år.

– Millioner av jenter i verden blir mødre mens selv de er barn. Jentene blir ofte nektet grunnleggende rettigheter og trenger bedre støtte, blant annet til å fullføre skolegang, sier Albrectsen i Plan International.

Hun sier at det er viktig å være oppmerksom på at det som fungerer for gifte kvinner i trettiårene, ikke fungerer automatisk for unge mødre.

– Barn som blir gravide, risikerer store komplikasjoner under svangerskap og fødsel, og de blir ofte ekskludert fra samfunnet, sier Albrectsen.

Flere organisasjoner fra utvikling og privat sektor har gått sammen om et nytt verktøy for datainnsamling, som skal sørge for bedre og mer fyllestgjørende opplysninger. Detaljene rundt verktøyet presenteres under konferansen.

Det finnes ingen pålitelige tall i verden i dag på jenter under 15 år som blir gravide. Vi har ikke tilstrekkelig med tall til å ha oversikt over hvor mange jenter som slutter skolen på grunn av ekteskap, graviditet eller seksuell vold. Millioner av jenter er egentlig usynlige for verden, sier Anne-Birgitte Albrechtsen, leder i Plan International.