11 år gamle Zainab ble sendt ut med bomber rundt livet av Boko Haram

NEKTET Å DREPE: 11 år gamle Zainab tok av seg bombevesten Boko Haram festet rundt livet hennes.

Foto: Christine Præsttun / NRK

11 år gamle Zainab ble sendt ut med bombe rundt livet

NIGERIA (NRK): Faren sendte ut sin egen datter for å dø, og for å drepe for Boko Haram. Men jenta nektet å detonere bombebeltet. NRK møtte 11 år gamle Zainab i en militærleir i Nigeria.

– Vi var fire stykker som ble sendt ut. De tre andre jentene sprengte seg selv, men jeg ville ikke.

11 år gamle Zainab snakker lavt og ser ned når hun forteller sin rystende historie. Hun knuger de små hendene rundt vannflasken hun har på fanget.

Den unge jenta har opplevd noe som det er nesten umulig å snakke om.

De militante islamistene nordøst i Nigeria tar i bruk stadig mer ekstreme midler for å ramme sivilbefolkningen.

Så langt i år har 113 barn blitt drept etter at de ble sendt ut som levende bomber av Boko Haram. Det er over fem ganger så mange som i fjor, ifølge Unicef. De fleste av barna er jenter under 15 år.

En tidligere terrorist i Boko Haram forteller til NRK at de sender ut barn med bomber rundt livet, fordi barn er lette å indoktrinere og vanskelig å oppdage.

11 år gamle Zainab opplevde at han som skulle beskytte henne, hennes egen far, ga henne til Boko Haram.

Faren sendte ut sin egen datter for å dø, og for å drepe for Boko Haram. Men jenta nektet å detonere bomben hun hadde rundt livet.

Nektet å drepe

En julidag i år, i et lutfattig område nordøst i Nigeria, stanser en bil, og fire unge jenter går ut på den støvete landeveien. De romslige plaggene deres skjuler bombevestene rundt livet.

Jentene har fått beskjed om å gå til landsbyen Mandari, og detonere bombene der folk er samlet.

Langs veien diskuterer tre av dem hvem som skal trykke først på utløserknappen. 11 år gamle Zainab hører hva de snakker om, men deltar ikke i samtalen.

Stille forlater Zainab gruppen. Hun tar et modig valg. Hun tar forsiktig av seg bombevesten.

– Jeg vil ikke drepe noen, sier hun til NRK og rister på hodet.

Hun forteller at hun ikke selv så eksplosjonene, at hun ikke så hvordan de andre jentene døde. Senere, i militærleiren hun ble tatt med til etter eksplosjonene, viste soldatene henne bilder av likene for at hun skulle identifisere dem.

NIGERIA-UNREST-ATTACK

ETTER ANGREPET: En soldat patruljerer langs ødelagte salgsboder på et marked i Maiduguri. To jenter på 7 og 8 år sprengte seg selv og såret 17 andre her i desember 2016. Dagen før angrepet var NRK på det samme markedet. Da var det yrende liv her.

Foto: STR / Afp

Ble sendt ut av sin egen far

Zainab sitter på en huske i en enkel skolegård. Skolen ligger i en militærleir i provinshovedstaden Maiduguri, i delstaten Borno, nordøst i Nigeria.

Føttene hennes berører så vidt bakken. Husken svinger aldri så høyt at det kiler i magen.

De andre barna ler og synger, men Zainab er ikke med på det. Hun er ikke vant til lek og moro. Faren nektet henne slike gleder.

Han tok familien med til de voldelige islamistene i Boko Haram i Sambisa-skogen, et utilgjengelig område der ekstremistene fortsatt har sine gjemmesteder. Zainab vet ikke hvor lenge hun var der.

Til soldatene fortalte Zainab at moren skilte lag med faren, fordi hun tok avstand fra terrorhandlingene. Etter dette flyttet faren til en en annen Boko Haram-leir i Sambisa, mens moren ble værende igjen med barna.

I juli kom faren og hentet Zainab, mot morens viten og vilje. Faren sendte datteren ut for å dø, og for å drepe.

11-åringen ser ned når hun med få ord hvisker fram det som skjedde.

Det var faren min som tok meg med til stedet der disse menneskene var. De viste meg hvordan jeg skulle trykke på knappen, sier Zainab.

Militærledelsen i Maiduguri ønsker at verden skal få øynene opp for Boko Harams grusomheter mot barn. Det er derfor NRK har fått tillatelse til å komme inn bak sperringene og møte henne. Derfor får vi Zainabs historie.

Zainab har vokst opp uten lekeapparater hos Boko Haram

PÅ HUSKEN: Zainab har vokst opp uten lekeapparater i en Boko Haram-leir i Sambisa-skogen.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Uskyldige ofre

– Denne jenta er heldig som overlevde. De fleste gjør ikke det. Hun må betraktes som et offer, som en overlevende, en livskjemper.

Samuel Manyok fra Unicef slår alarmom bruk av barn som levende bomber

SLÅR ALARM: Samuel Manyok fra Unicef sier økningen av barn som levende bomber, er skremmende.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Det sier Samuel Manyok fra Unicef som er nødhjelpskoordinator for beskyttelse av barn. NRK møter ham ved et rehabiliteringssenter i Maiduguri. Der er det samlet over 700 kvinner og barn som har vært tilknyttet Boko Haram, og som senere har vært i militærets varetekt.

Alle har historier om lidelse, om overgrep, drap, bortføringer.

Manyok er opptatt av at barn er uskyldige ofre i en konflikt de ikke forstår noe av, selv når de selv blir mordere. Og han er bekymret for den enorme økningen. I 2016 registrerte Unicef 19 barn som ble brukt av Boko Haram som levende våpen. Så langt i år er minst 113 barn sendt ut med selvmordsvester.

– Å bruke barn som levende bomber er umenneskelig, sier Manyok og forteller at Unicef gjentatte ganger har oppfordret de militante islamistene til å stanse overgrepene mot barn.

På skolen for første gang

Zainab bøyd over skolebøkene

KUNNSKAPSTØRST: Zainab blar nølende i den nye engelskboken.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Zainab sitter dypt bøyd over engelskboken. Hun er kunnskapstørst etter alle årene uten skole.

Boko Haram kjemper mot alt som minner om vestlig innflytelse, og spesielt undervisning i vanlige fag. Gruppen har brent utallige skoler, bortført og drept lærere og elever. Mest kjent er bortføringen av over 270 skolejenter fra Chibok, ikke langt unna der vi treffer Zainab.

Rundt Zainab sitter barn som er mye yngre. 11-åringen må starte fra grunnen med A-B-C.

Hun har bare gått på skolen i militærleiren i et par uker, og har ikke fått skoleuniform ennå. Det gjør også at hun skiller seg ut.

Men hun lengter ikke tilbake til undervisningen i Boko-Haram leiren i Sambisa. Hun husker så altfor godt hvordan det var der.

– Vi siterte bare koranen på arabisk. Også etter skolen måtte vi bare sitte stille uten å leke eller være sammen med noen, forteller Zainab.

Lærerne på skolen som hun går på nå, mener utdanning er den beste motgiften mot Boko Haram.

– Jeg ønsker å gi barna kunnskap, fokusere på det som er positivt i livet. Disse barna er Nigerias fremtidige ledere, sier Uche Ilodigwe som er lærer på skolen i militærleiren.

Uche Ilodigwe er lærer i Maiduguri

UTDANNELSE SOM MOTGIFT: Lærer Uche Ilodigwe har tro på at kunnskap skal motvirke at unge rekrutteres til Boko Haram.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Terroristen forteller

I militærleiren i Maiduguri møter NRK også en tidligere militant islamist, en terrorist fra Boko Haram. 27-åringen overga seg for få uker siden til militæret og vil ikke vise ansiktet. Han er redd for at kameratene som fortsatt er i Boko Haram, vil bli straffet hvis han står fram med navn og ansikt.

Han forteller at han har deltatt i mange Boko Haram-angrep og i flere store slag, blant annet ved grensen til nabolandet Tsjad. Overalt jaktet de på unge jenter.

– Når vi angrep, søkte vi gjennom hver eneste krok av husene i området på jakt etter jenter. De vi fant tvang vi med oss, forteller han.

I løpet av de tre årene han var med Boko Haram har han sett mange bli sendt ut med bombevester rundt livet, ut for å sprenge seg selv og drepe så mange som mulig.

– De som ble trent opp for bombeoppdrag, ble holdt i et eget, lukket område. Annenhver dag så jeg noen ble sendt ut derfra med bombebelter, sier 27-åringen som mener han har sett over hundre mennesker bli sendt ut med bomber rundt livet.

NRK spør hvorfor Boko Haram fester bomber på barn.

– Barn er lette å overtale, lette å indoktrinere. Det er også vanskeligere å oppdage bombene på barn. Vaktene sjekker ikke barn så nøye, svarer han.

27'åringen har i tre år vært kriger i Boko Haram

TERRORISTEN: 27-åringen har vært med på mange angrep, og bortført unge jenter.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Alle er berørt

Utenfor militærleiren i Maiduguri går livet på et vis sin vante gang. Barn leker i de knusktørre gatene, bilene tuter i veikryssene, folk handler på markedene. Men alle her i denne byen kjenner noen som enten er drept eller bortført av Boko Haram.

Maiduguri

MAIDUGURI: I provinshovedstaden gjør folk det de kan for å leve så normalt som mulig til tross for alle terrorangrepene.

Foto: Christine Præsttun / NRK

En regional styrke har tvunget de militante ekstremistene på defensiven. Boko Haram som tidligere kontrollerte et området på størrelse med Belgia, opererer nå mer som en geriljagruppe, og fryktes for sine mange bombeangrep og bortføringer.

Volden har også spredd seg til nabolandene Kamerun, Niger og Tsjad. Tallet på drepte og bortførte er høyt.

Ifølge guvernøren i Borno, Kashim Shettima, er over 100 000 drept av Boko Haram de siste åtte årene. Flere tusen er bortført, og over to millioner mennesker tvunget på flukt.

Bruken av barn som levende bomber viser hvor langt de militante islamistene er villige til å gå. Samuel Manyok i Unicef forteller om ei 15 år gammel jente som bar et spedbarn på ryggen. Under spedbarnet var det gjemt en bombe. Den eksploderte og drepte begge.

Hvem ser hun?

Dette bildet er det første bildet 11 år gamle Zainab ser av seg selv

DET FØRSTE BILDET: Dette bildet er det første Zainab ser av seg selv.

Foto: Christine Præsttun

Et nysgjerrig, undrende blikk. NRK viser Zainab bildet i kameraet. Hun ser et bilde av seg selv for første gang.

Ser hun den jenta som nektet å dø, og nektet å drepe andre? Zainab smiler forsiktig. Hun vet i hvert fall hva hun vil bruke livet sitt til.

– Jeg ønsker å hjelpe mennesker. Jeg ønsker å bli lege, sier hun.

Zainab har vært i militærets varetekt i to måneder. Militærledelsen vil ikke gi NRK intervju. De vil ikke svare på hvorfor de holder henne så lenge, og hva som er deres planer for fremtiden hennes.

Militæret i Nigeria har blant annet blitt kritisert av Amnesty for forferdelige forhold i et militærfengsel i Maiduguri.

Zainab er ikke i dette fengselet, men holdes i et eget område i militærleiren, der hun deler rom med flere andre kvinner og barn. Rundt området er det høye murer.

Det eneste som er sikkert, er at fremtiden til denne jenta som nektet å dø og drepe, er svært usikker.