Hopp til innhold

Truet igjen med å annektere Taiwan under åpning av partikongressen

Kinas president Xi Jinping forsvarte landets covid-politikk og lovde at selvstyrte Taiwan skulle «gjenforenes» da han åpnet partikongressen i Beijing søndag.

Kinas president Xi Jinping talte under åpningssesjonen til det 20. kinesiske kommunistpartiets kongress i Folkets store sal i Beijing 16. oktober 2022

Kinas president Xi Jinping talte under åpningssesjonen til det 20. kinesiske kommunistpartiets kongress i Folkets store sal i Beijing 16. oktober 2022

Foto: NOEL CELIS / AFP

Xi ble mottatt med tordnende applaus fra rundt 2300 håndplukkede delegater, da han åpnet partikongressen i Folkets store sal ved Tiananmen-plassen i Beijing.

På denne kongressen er det blant annet ventet at Xi blir gjenvalgt til en tredje periode som generalsekretær i partiet.

Dette er i strid med det som tidligere har vært praksis, altså to perioder. Hvis gjenvalget skjer vil Xi med stor sikkerhet også bli gjenvalgt som Kinas president i mars.

China Party Congress

Mange delegater fra den kinesiske hæren var til stede under åpningsseremonien.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

I sin åpningstale forsvarte han den strenge koronapolitikken som har rammet den kinesiske økonomien, og provosert deler av folket til å demonstrere.

Han snakket også mye om territorier som landet har prøvd å få kontroll på over lengre tid – Hongkong og Taiwan.

Xi hyllet det han kalte Hongkongs «vei ut av kaos til styring», etter at en ny sikkerhetslov i 2020 knuste demokratibevegelsen.

Om Taiwan fordømte Xi «utenlandsk innblanding» i situasjonen, og lovde innbitt kamp mot «separatisme og intervensjon» i den selvstyrte øya.

– Taiwan skal gjenforenes

– Vi har på resolutt vis ført en stor kamp mot separatisme og innblanding og vist vår sterke besluttsomhet og evne til å beskytte statens suverenitet og territorielle integritet og motsette oss taiwansk uavhengighet, sa han til kraftige klappsalver fra delegatene.

Han sa at Kina håper på en fredelig gjenforening, men gjorde det også klart at de aldri vil si fra seg retten til å bruke makt om nødvendig når det gjelder Taiwan.

Kort tid etter Xis tale, kom presidentkontoret til den selvstyrte øyen med et motsvar.

National Day celebrations in Taipei

Taiwan nekter å inngå i kompromiss om demokrati, sier kontoret til president Tsai Ing-wen.

Foto: ANN WANG / Reuters

Taiwan kommer ikke til å trekke kravet sitt om selvstyre, eller inngå i kompromiss om frihet og demokrati, hette det i uttalen ifølge Reuters.

De taiwanske myndighetene avviste også atter en gang Xis ønske om «et land, to systemer» i Kina og Taiwan.

Kritiserte «kaldkrigs-mentalitet» i verdensbildet

Etter ti år ved makten, og nå trolig fem år til, er Xi Kinas mektigste leder siden Mao.

Presidenten utøver direkte kontroll over økonomien, innen- og utenrikspolitikken og de væpnede styrkene.

Presidenten understreket i talen Kinas motstand mot en «kaldkrigs-mentalitet» i internasjonalt diplomati, selv om han ikke nevnte det dårlige forholdet til USA og heller ikke Russland.

Opening ceremony of Chinese Communist Party Congress

Partikongressen i Kina arrangeres hvert femte år, og er en av de største begivenhetene i landet.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

– Kina er imot alle former for hegemoni og maktpolitikk, er imot en kaldkrigs-mentalitet, er imot innblanding i andre land indre affærer, er imot dobbeltmoral.

Han la også til at «Kina aldri vil søke hegemoni, og aldri vil engasjere seg i ekspansjon».

Talen berømmet innsatsen mot korrupsjon, og lovde at Kina aktivt skal være med den globale kampen mot klimaendringer.

Les også Xi = Kina

China's President Xi Jinping arrives for the opening session of the 20th Chinese Communist Party's Congress.

Partikongressen er en stor begivenhet som bare arrangeres hvert femte år, og godkjenner partiets og regjeringens politikk nærmest enstemmig.

Den varer til 22. oktober, og finner sted på et tidspunkt da kinesisk økonomi står i motvind fordi den store eiendomssektoren har bremset opp.

Koronapandemien, med sine karantener og andre restriksjoner, har som mange steder i verden gått hardt ut over kinesisk turisme, forretningsvirksomhet og industriproduksjon.

SISTE NYTT

Siste nytt