Wyclef Jean stiller til valg i Haiti

Artisten Wyclef Jean er nå formelt registrert som presidentkandidat foran valget i Haiti i november.

Video Wyclef Jean annonserer sitt kandidatur

SE VIDEO: Wyclef Jean var en populær mann da han annonserte sitt presidentkandidatur i Port-au-Prince i Haiti. Foto: Reuters/Video: AP

– USA har Obama, her kommer dere til å få Wyclef, erklærte hip hop-artisten da han ankom Port-au-Prince.

Wyclef Jean (37) reiste til Haiti med privatfly torsdag for å formelt registrere sitt presidentkandidatur. Der ble han fulgt av en mengde unge tilhengere da han leverte inn registreringspapirene ved valgkommisjonens kontor.

Med seg hadde han også sin kone, sin datter og en rekke rådgivere.

– Hele verden følger oss i dag, jeg representere alle haitianere. Vi må leve sammen og jobbe sammen for å forandre Haiti. Jeg ber ikke om penger, men om makt til å forandre, sa Jean til menneskemengden som fulgte ham.

På sin Twitter-profil skriver han fredag morgen norsk tid: «I kveld starter et nytt kapittel i mitt liv. God natt fra Haiti.»

Wyclef Jean har registrert seg som presidentkandidat fra partiet Viv Ansanm, opplyser partileder Daniel Jean Jacques.

Ifølge Reuters har valgkommisjonen nå fram til 17. august på seg til å godkjenne Jeans kandidatur. Valget skal etter planen holdes den 28. november.

Wyclef Jean (t.h.) ser på mens advokaten hans fyller ut registreringspapirene

Wyclef Jean (t.h.) ser på mens advokaten hans fyller ut registreringspapirene.

Foto: STR / Reuters

Wyclef Jean er populær i Haiti fordi han ikke har glemt hvor han opprinnelig kommer fra. Han ble født i Haiti og flyttet til USA med foreldrene da han var ni år.

– Hvis han blir godkjent kan han vinne valget, sa Saurel Magloire, som var en av dem som hadde møtt fram utenfor valgkommisjonens kontor.

– Jeg skal stemme på et betingelse: At Wyclef er med i valgkampen, sa Emmanuelle (21) til AFP.

Opposisjonsleder Evans Paul sa til nyhetsbyrået AFP at det som utspilte seg i gatene i Port-au-Prince torsdag var et uttrykk for følelser.

– Med Wyclef er det improvisasjon, et eventyr, sa han.

I henhold til grunnloven kan ikke sittende president Rene Preval ikke bli valgt til en ny periode. Rundt 70 partier og koalisjoner stiller til valget i november.

Skeptisk til kandidatur

Musikeren blir av enkelte hyllet som en helt, mens andre fnyser av tanken på at ei hiphopstjerne skal bli president i Haiti.

Sean Penn i Haiti

Den amerikanske skuespilleren Sean Penn driver nødhjelpsarbeid i Haiti etter jordskjelvkatastrofen.

Foto: THONY BELIZAIRE / Afp

En av dem er den amerikanske skuespiller Sean Penn, som selv har tilbrakt mye tid i Haiti siden det kraftige jordskjelv rammet det fattige landet.

I et intervju med CNN sier Penn at Wyclef Jean har vært fraværende i gjenoppbyggingen etter katastrofen.

Penn har drevet en flyktningleir i samarbeid med nødhjelpsorganisasjonen J/P, som han var med på å starte.

– Så jeg vil se en person som virkelig er innstilt på å ofre seg for landet sitt og ikke bare en jeg så med en vulgær gruppe tilhengere som demonstrerte sin rikdom i Haiti, noe jeg følte var veldig uanstendig, sa Penn.

Brukte penger fra Haiti-fond

Ifølge AFP nevnte Sean Penn også det at litt over 2,4 millioner kroner fra «Yele Haiti Foundation» er gått til å betale Wyclef Jean.

Jean har de siste året vært aktiv med å skaffe penger gjennom sitt fond «Yele Haiti Foundation». I en gransking kom det fram at fondet hadde betalt Jean for å opptre på innsamlingsaksjoner, og til å kjøpe reklame på en TV-stasjon han er deleier i.

– Jeg vet hva 2,4 millioner kroner kan gjøre for disse menneskenes liv, sa Penn.

Tidligere i år brøt Wyclef Jean sammen i gråt etter at han hadde nektet for at fondet hadde misbrukt midlene.

Wyclef Jeans onkel, aktivisten, journalisten og diplomaten Raymond Alcide Joseph, har vært Haitis ambassadør til USA siden 2005.

Wyclef Jean fikk sitt gjennomslag med hip hop-gruppen The Fugees på 1990-tallet. Han har senere samarbeidet med artister som Shakira.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt