NRK Meny
Normal

Wyclef Jean vil bli president i Haiti

Artisten Wyclef Jean vurderer å stille til presidentvalg i jordskjelvrammede Haiti.

Wyclef Jean på Haiti

Her ankommer Wyclef Jean Haiti etter jordskjelvet i januar i år.

Foto: Lynne Sladky / Scanpix/AP

Wyclef Jean (37) ønsker å stille som presidentkandidat, men har ennå ikke bestemt seg for om han ønsker en femårs-periode, sa musikerens familie mandag, skriver Fox News.

Haiti ble hardt rammet av jordskjelv i januar i år, og Haiti-fødte Jean dro straks til Haiti for å hjelpe til da han fikk høre om katastrofen.

Les også: Haiti fortsatt i ruiner

– Vil støtte Haiti uansett

Det har gått rykter en stund om at Jean ønsket å delta i presidentvalget, helt siden han i 2007 ble utnevnt til ambassadør for den karibiske nasjonen, av president Rene Preval.

President Preval kan ikke søke gjenvalg.

I en uttalelse via e-post til journalister, skrev familien: «Wyclefs engasjement for sitt hjemland og ungdom er grenseløs, og han vil forbli deres største støttespiller, uansett om han er en del av regjeringen fremover eller ikke ... Hvis og når en vedtak er gjort, vil media få beskjed umiddelbart».

Haiti Earthquake

230.000 mennesker omkom, og 1,3 millioner ble hjemløse da jordskjelvet rammet 12. januar i år. Mange Haiti-barn går ikke lenger på skole, fordi skolebygningene har rast sammen.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Jean vil trolig ikke få en enkel vei til å bli president. Haitisk valg er kontroversielle og ofte voldelige, skriver Fox News.

Brukte penger fra Haiti-fond

Sangeren har vært aktiv de siste årene med å skaffe penger gjennom sitt fond «Yele Haiti Foundation».

Organisasjonen ble kritisert for påståtte økonomiske misligheter etter jordskjelvet, da gransking avslørte at penger fra fondet hadde gått til å betale Jean for å opptre på innsamlingsaksjoner, og til å kjøpe reklame på en TV-stasjon han er deleier i.

Det ble ansatt en ny revisor i organisasjonen etter at dette kom frem.

Presidenten får en enorm oppgave

For at Jean skal kunne delta i presidentvalget, blir han nødt til å bevise at han har oppholdt seg i Haiti i fem år på rad, eie en eiendom i landet, og aldri vært statsborger av noe annet land enn Haiti.

Den som vinner valget vil få den enorme oppgaven med å gjenoppbygge landet etter ødeleggelsene fra jordskjelvet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt