Hopp til innhold

WP: Trump vil ha flere innvandrere fra Norge, ikke «drittland»

I et møte med kongressmedlemmer skal Trump ha spurt hvorfor USA tar inn innvandrere fra «drittland». Presidenten skal isteden ha ønsket seg flere innvandrere fra Norge, skriver Washington Post.

Donald Trump

VIL HA FLERE NORDMENN: USAs president Donald Trump skal ha spurt kongressmedlemmer om hvorfor USA ikke tok inn flere innvandrere fra Norge.

Foto: Evan Vucci / AP/NTB Scanpix

President Donald Trump skal ha blitt svært frustrert under et møte i Det hvite hus torsdag da kongresspolitikere tok til orde for økt beskyttelse av innvandrere fra Haiti, El Salvador og Afrika, som en del av en tverrpolitisk avtale.

Avisen Washington Post har snakket med kilder som har blitt orientert om møtet. De forteller at presidenten skal ha spurt om hvorfor USA tok inn innvandrere fra «drittland».

Kildene hevder at Trump da refererte til Haiti, El Salvador og flere afrikanske land.

Vil ha flere nordmenn

Den amerikanske presidenten også stilt spørsmål om hvorfor USA ikke tar inn flere innvandrere fra land som Norge.

Det hvite hus ønsker ifølge avisen ikke å gi noen kommentar til presidentens utsagn.

Bemerkningene kommer dagen etter at Trump tok imot statsminister Erna Solberg i Det hvite hus onsdag. Trump skrøt varmt av Norge under besøket.

Solberg og Trump

VARM VELKOMST: Statsminister Erna Solberg (H) fikk en varm mottakelse av Donald Trump i Det hvite hus onsdag.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Trump-administrasjonen har kjempet hardt for å stramme inn den amerikanske innvandringspolitikken siden Trump ble president i fjor.

Denne uken fjernet Trump-administrasjonen en ordning som har gitt midlertidig oppholdstillatelse til rundt 200.000 personer fra El Salvador. De må nå reise frivillig, ellers risikerer de å bli deportert til El Salvador som er verdens farligste land, ifølge FN-tall.

Onsdagens møte var basert på et forslag fra to senatorer om å gjeninnføre ordningen som gir oppholdstillatelse til immigranter fra disse landene. Forslaget er en del av en tverrpolitisk innvandringsavtale som skal gi Trump gjennomslag for grensemuren mot Mexico og endringer i det amerikanske visumlotteriet.

Ordninger med midlertidig opphold for folk fra Haiti, Nicaragua og Sudan ble opphevet i fjor.

– Kjemper for det amerikanske folk

Talsmann Raj Shah i Det hvite hus vil verken bekrefte eller avkrefte Trump at sa det kildene hevder.

– Noen politikere i Washington velger å kjempe for andre land, mens president Trump alltid vil kjempe for det amerikanske folk. Slik som andre nasjoner som har omstendelige innvandringslover, kjemper president Trump for permanente løsninger som gjør landet vårt sterkere ved å ønske velkommen dem som kan bidra i samfunnet, styrke økonomien vår og assimilere seg, sier Shah.

Reagerer kraftig

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter utsagnet fra Trump.

Utsagnet har satt sinnet i kok på begge sider i Representantenes hus. Demokraten Cedric Richmond sier Trumps kommentar er nok en bekreftelse på hans rasistiske og ignorante holdninger.

– Det underbygger også bekymringene vi hører hver dag om at presidentens slagord «Make America Great Again» egentlig betyr «Make America White Again», sier han.

– Vi kan nå si med hundre prosent sikkerhet at vår president er en rasist som ikke deler holdningene som er forankret i grunnloven, sier demokraten Luis Gutierrez.

Republikaneren Mia Love kaller kommentaren uvennlig, splittende og i strid med landets verdier.

– Denne oppførselen er uakseptabel fra landets leder.

SISTE NYTT

Siste nytt