Windstad: Nå skal det bli godt å komme hjem til Norge

SUNZJA (NRK): Øystein Windstad er klar for å gå om bord på flyet til Moskva og er ganske mørbanket, men gleder seg til å komme hjem.

Øystein Windstad er klar for å gå om bord på flyet til Moskva og er ganske mørbanket, men gleder seg til å komme hjem.

Video: Øystein Windstad gleder seg til å komme hjem til Norge

Morten Jentoft i Ingusjetia

Tungt bevæpnede soldater passer på sykehuset der de to skandinaviske journalistene ligger.

Foto: Morten Jentoft / NRK
Norsk journalist angrepet

Øystein Windstad hadde store skader i ansiktet og på overkroppen etter angrepet.

Foto: Øystein Windstad / Ny Tid

– Det har vært en litt mer dramatisk tur enn jeg hadde forventet. Jeg er ganske oppbanka og fått flere kraftige stokkeslag, men har fått god oppfølging på sykehuset, sier Windestad til NRK på flyplassen i Beslan.

Hoppende på krykker og med tydelige blåmerker i ansiktet ser han frem til flyturen.

– Nå skal det bli godt å komme hjem til Norge.

Han har sammen med den svenske korrespondent, Maria Persson Löfgren, vært innlagt på sykehuset i den russiske delrepublikken, etter at de og flere andre ble banket opp av maskerte menn på onsdag.

Der har de blitt passet godt på av væpnede vakter.

Sovet godt

Begge har vært inne til grundige forhør og myndighetene sier at de tar dette alvorlig, men problemet er at overfallsmennene trolig allerede har kommet seg over grensen til nabolandet Tsjetsjenia.

– Vi har det etter forholdene bra og har sovet godt, sier Windstad til NRK på telefon inne fra sykehuset.

Etter planen så skal han reise til Moskva senere i dag og ser frem til å komme hjem til Norge etter den dramatiske opplevelsen på motorveien på vei inn til Tsjetsjenia sammen med en gruppe journalister og menneskerettsaktivister.

Journalist Øystein Winstad og den svenske radioreporteren Maria Persson Löfgren på sykehus etter angrepet på bussen de reise med.

VIDEO: Windstad og Löfgren på sykehuset.

Bildene av en skambanket Windstad har gått verden rundt, og han selv har fortalt hvordan han ble slått med stokker overalt på overkroppen, og at han trodde han skulle dø.

– De slo meg lenge og hardt. Jeg tenkte at de kom til å drepe oss, sa Windstad til NRK i går.

– Ikke et ran

På sykehuset har han fått sydd kutt i ansiktet, hånden og kneet. Han har også gipset et bein. I tillegg har han fått slått løs en jeksel og flere tenner.

– De slo i stykker rutene på minibussen vi satt i. Så tok de seg inn, dro meg ut etter håret, kastet meg ned og begynte å slå, forteller Löfgren NRK gjennom sykehusvinduet, og hun er sikker på at dette ikke var en ran.

– Da hadde de ikke satt fyr på bussen med alt kamera og utstyret, sier hun.

Intervju med svensk journalist på sykehus i Ingusjetia.

VIDEO: Se intervjuet med Maria Persson Löfgren gjennom et vindu på sykehuset.

I tillegg så knuste overfallsmennene journalistenes mobiltelefoner og tok alt av bilde- og videomateriale.

Minibussen med journalistene og menneskerettsaktivister var på vei til Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, der de skulle møte ofre for brudd på menneskerettighetene og familiemedlemmer til bortførte mennesker.

Organisasjonen som arrangerte turen, Komiteen for forebygging av tortur, mener angrepet var et forsøk på å skremme menneskerettsaktivister og utenlandske journalister bort fra Tsjetsjenia.

SISTE NYTT

Siste nytt