Wilders: – Sjokkert over skytingen i Texas

Den høyrepopulistiske nederlandske politikeren Geert Wilders er opprørt over skytingen ved en utstilling av Muhammed-karikaturer i Garland i Texas.

Geert Wilders talte på arrangementet i Garland i Texas

Geert Wilders var hovedtaler under Muhammad Art Exhibit and Contest søndag

Foto: MIKE STONE / Reuters

Wilders var hovedtaler på søndagens arrangement, som blant annet inneholdt en utstilling der beste Muhammed-karikatur ble premiert.

– Jeg er sjokkert. Jeg snakket om karikaturene, islam og ytringsfrihet i en halv time og hadde akkurat forlatt bygningen, sier Wilders.

To gjerningsmenn ble drept da de løsnet skudd mot en sikkerhetsvakt utenfor Curtis Culwell Center i Garland i Texas natt til mandag norsk tid.

Drapstruet

Islamkritiske Wilders, som leder Frihetspartiet i Nederland, har i flere år levd under politibeskyttelse på grunn av drapstrusler etter at han laget en antiislamsk film. Etter søndagens skyteepisode la han ut et bilde av seg selv på Twitter der han var omringet av sikkerhetsvakter. Bildet ble tatt før skyteepisoden, skriver han og takker vaktene for innsatsen.

Laster Twitter-innhold

Sikkerhetsvakten som ble skutt, ble behandlet på sykehus for skader i beinet, men fikk ikke alvorlige skader, skriver The Dallas Morning News. Gjerningsmennenes identitet er foreløpig ikke kjent.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt