Normal

Wilders takket Swat-teamet

Før den høyrepopulistiske politikeren Geert Wilders gikk på talerstolen i Texas, og sa at verden blir et bedre sted uten Islam, hadde arrangøren allerede kalt inn ekstra sikkerhetsvakter for å beskytte ham.

Geert Wilders

Geert Wilders takket sikkerhetsvaktene for innsatsen på Twitter etter skytingen i Texas da To væpnede personer gikk søndag til angrep på Curtis Culwell Center.

Foto: HAND OUT / Afp

Wilders var hovedtaler på søndagens arrangement, og var invitert for å snakke om karikaturtegninger av profeten Muhammed, islam og ytringsfrihet.

Islamkritikeren ble mottatt med stående applaus da han inntok scenen i Garland i Texas. Der kunne de fremmøte høre ham fortelle at «de fleste terrorister er muslimer», og at «verden blir et bedre sted, jo mindre Islam er», skriver Dallas News.

– Ytringsfriheten truet

Det var den kontroversielle organisasjonen «American Freedom Defense Initiative» (AFDI) som hadde invitert Wilders til det som amerikanske medier omtaler som et antiislamsk arrangementet.

Et av innslagene var en tegnekonkurranse, «Tegn profeten», med en førstepremie på i underkant av 80.000 kroner.

Pamela Geller, som organiserte arrangementet, avviser kritikken fra dem som mener organisasjonen hennes er en ekstremistisk organisasjon.

– Denne hendelsen viser hvor stort behovet for arrangementet vårt faktisk var. Ytringsfriheten er alvorlig truet, sa Geller etter skyteepisoden.

Pamela Geller

Organisator Pamela Geller sier det var riktig å arrangere Muhammed-utstilling. Hun mener ytringsfriheten er alvorlig truet.

Foto: MIKE STONE / Reuters

Rettferdiggjorde Utøya

Geller ble blant annet kjent etter Utøya-massakren i 2011, da hun i et blogginnlegg omtalte AUFs sommerleir som «en antisemittisk indoktrineringsleir».

I innlegget skrev hun at sommerleiren er et sted hvor ungdommen ble indoktrinert med en «pro-islamsk agenda», samtidig som «jihad-elskende medier» dekket over sannheten.

Hun står også bak flere kontroversielle kampanjer i USA hvor muslimer blant annet blir karakterisert som «villmenn».

«I enhver krig mellom den siviliserte og villmannen, støtt den siviliserte» og «Støt Israel, bekjemp jihad» står det i en AFDI-annonsene på undergrunnsbanen i New York i 2012.

I fjor sto hun bak en annen kampanje hvor organisasjonen trykket bilder av Hitler og journalisten James Foley hvor budskapet var å stoppe Jihad.

Geert Wilders

Den høyrepopulistiske, nederlandske politikeren Geert Wilders var hovedtaler ved arrangementet i Garland, Texas søndag kveld.

Foto: MIKE STONE / Reuters

Omstridt Wilders

I Europa har Wilders lenge vært en omstridt politiker. Som leder av Frihetspartiet i Nederland, har han i flere år levd under politibeskyttelse på grunn av drapstrusler.

Han har uttalt at han ikke hater muslimer, men at han hater Islam. I 2009 ble han nektet innreise til Storbritannia. Da uttalte den britiske innenriksministeren at Wilders blir ansett som ekstremist og en «trussel mot grunnleggende samfunnsinteresser».

Wilders måtte også svare for seg i nederlandsk rett for å mane til hat i 2010, men ble året etter frikjent.

Den omstridte politikeren har aldri lagt skjul på hva han synes om islam. Han har blant annet sammenlignet Koranen med Hitlers «Mein Kampf», og i filmen «Fitna» knyttes islam opp mot terrorhandlinger og kvinneundertrykkelse.

I filmen anklager han Koranen for å mane til vold, og blander sammen bilder fra terrorangrep, med sitater fra Koranen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt