Hopp til innhold

Wilders frikjent for hat mot islam

Den høyreorienterte nederlandske politikeren Geert Wilders (47) ble torsdag frikjent for anklagene om å ha oppildnet til hat og diskriminering av muslimske innvandrere.

Geert Wilders

FRIKJENT: Geert Wilders angriper islam som religion, ikke muslimske mennesker, mener domstolen. Derfor ble han torsdag frikjent for hatske og diskriminerende uttalelser.

Foto: UNITED PHOTOS / Reuters

Saken mot ytre høyrepolitikeren Wilders hadde vakt oppsikt, ikke bare på grunn av hans omstridte utfall mot islam, men også på grunn av den økende innflytelsen til hans politiske parti.

Akseptable uttalelser

– Du frikjennes for alle anklager mot deg, sa dommer Marcel van Oosten da han gjentok et av anklagernes argumenter fra forrige måned.

Rettssaken mot Wilders, som er medlem av den nederlandske nasjonalforsamlingen, har pågått siden oktober i fjor.

Domstolen har slått fast at Wilders' uttalelser er akseptable og innenfor det som den offentlige debatten må tåle.

Wilders var tiltalt for fem punkter, deriblant hatske kommentarer og diskriminerende uttalelser på forskjellige nettsider og i nederlandske aviser. Han var også tiltalt for det samme i forbindelse med sin 17 minutter lange kontroversielle film «Fitna» - «splid» på norsk .

Han har blant annet sammenlignet islams hellige bok Koranen med Adolf Hitlers «Mein Kampf».

Wilders er leder for ytre høyrepartiet Frihetspartiet (PVV). Frikjennelsen kommer blant annet som følge av at påtalemyndigheten ikke ønsket å ta saken mot ham. I retten hevdet han selv at han «forsvarer nederlandsk frihet» fra islam.

– Kritiserer islam, ikke muslimene

Han er en av Europas best bevoktede politikere. Da han i retten argumenterte for frikjennelse, sa han at han «pliktet å snakke» fordi Nederland var truet av islam. Ifølge Wilders beskyttet han «karakteren, identiteten, kulturen og friheten til Nederland».

Påtalemyndigheten ba i mai om at Wilders skulle frikjennes . Ifølge aktor er uttalelsene til Wilders, selv om de ofte er fornærmende og fører til spenninger, ikke kriminelle siden de kritiserer islam som religien og ikke muslimske mennesker.

Da Wilders torsdag ble frikjent, sa dommer Oosten at «selv om domstolen finner uttalelsene ekle og nedsettende, fører de ikke til hat».

SISTE NYTT

Siste nytt