Hopp til innhold

Wikileaks: USA avlyttet tre tyske forbundskanslere

Den amerikanske etterretningstjenesten NSA har systematisk spionert på de tyske statsministerne gjennom flere tiår, ifølge dokumenter fra Wikileaks.

Helmut Kohl, Gerhard Schröder og Angela Merkel

Helmut Kohl, Gerhard Schröder og Angela Merkel skal alle ha blitt avlyttet av NSA.

Foto: Scanpix

I tillegg til å ha avlyttet nåværende forbundskansler Angela Merkel, har NSA også gjort det samme med hennes forgjengere Gerhard Schröder og Helmut Kohl, melder den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og TV-kanalene NDR og WDR.

Helmut Kohl gikk av i 1998 og om opplysningene til Wikileaks er korrekte viser de at avlyttingen har pågått i svært lang tid.

Ifølge Wikileaks har den amerikanske etterretningstjenesten avlyttet telefonene til minst 125 høytstående tyske politikere og embetsfolk.

Dokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt at flere internasjonale toppledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel, i en årrekke er blitt overvåket av NSA.

Flere ble avlyttet

I forrige uke publiserte Wikileaks dokumenter som viser at også flere av Merkels nærmeste kolleger, deriblant finansminister Oscar Lafontaine, visestatsminister Sigmar Gabriel og miljøvernminister Barbara Hendrick, har blitt overvåket av USA.

Den tyske regjeringen har tidligere uttalt at den undersøker opplysningene fra Wikileaks, men har foreløpig ikke kommentert de siste avsløringene.

Overvåking er et spesielt følsomt tema for tyskerne som har erfaring både fra naziregimets overvåking og DDRs Stasi-politi.

Den amerikanske ambassaden i Paris

Den øverste etasjen på den amerikanske ambassaden i Paris er bare en presenning med påmålte vinduer som skjuler en avlyttingsstasjon, med antenner innstilt på presidentpalasset noen få meter unna.

Foto: JOHN SCHULTS / Reuters

Avlyttet også i Frankrike

For to uker siden ble det også kjent gjennom Wikileaks at USA har avlyttet de tre siste franske presidentene.

Jacques Chirac, Nikolas Sarkozy og François Hollande skal alle ha blitt avlyttet av NSA.

Avlyttingen skal ha skjedd gjennom en hemmelig lyttestasjon på toppen av den amerikanske ambassaden i Paris.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.