Hopp til innhold

Wikileaks til NRK: – En veldig modig avgjørelse å gi Assange asyl

Talsperson Kristinn Hrafnsson i Wikileaks sier at alt som handler om grunnlegger Julian Assange påvirker organisasjonen. Nå takker han Ecuador for et modig valg med å si ja til asylsøknaden.

Kristinn Hrafnsson utenfor Ecuadors ambassade i London

TAKKER: Talsmann for Wikileaks Kristinn Hrafnsson takker Ecuador for et modig valg. Her utenfor den ecuadorianske ambassaden i London i slutten av juni.

Foto: Andrew Cowie / Afp

Torsdag ettermiddag kunngjorde den ecuadorianske utenriksministeren at landet er villig til å gi lekkasjenettstedets grunnlegger asyl.

– Ecuador er tro mot sin tradisjon for å beskytte mennesker, og aksepterer dermed asylsøknaden fra Julian Assange, konkluderte Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño til stor applaus fra salen der avgjørelsen ble lest opp.

Avgjørelsen kom etter sterkt press for å få landet til å ikke gi den til dels omstridte lekkasjesjefen asyl.

Wikileaks-talsperson Kristinn Hrafnsson applauderer derfor motet fra det søramerikanske landet.

– Jeg ønsker nyheten velkommen, og jeg synes det er en veldig modig avgjørelse, sier Hrafnsson til NRK.

Julian Assange, februar 2012

SKYLDER FOLKET: Assange er takknemlig for hvordan et lite land i Latin-Amerika nå hjelper ham.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Hrafnsson har ennå ikke snakket med Assange selv, og sier at grunnleggeren nok har vært opptatt siden avgjørelsen falt. Assange har derimot nettopp sendt ut ei pressemelding der han også takker for motet til Ecuador som nasjon.

– Jeg er takknemlig og skylder det ecuadorianske folk, presidenten Rafael Correa og hans regjering. Det var ikke Storbritannia eller mitt hjemland, Australia, som stod opp for å beskytte meg mot politisk forfølgelse. Det var en modig og uavhengig latinamerikansk nasjon, uttaler Julian Assange i ei pressemelding.

Assange er mistenkt for seksualforbrytelser i Sverige etter et besøk der sommeren 2010. Helt siden desember det året har han kjempet mot utlevering fra Storbritannia. Etter å ha tapt ankesaker i alle rettsinstanser rømte Wikileaks-grunnleggeren 19. juni inn i Ecuadors ambassade i London – og søkte om politisk asyl.

Les også: Sverige kaller Ecuadors ambassadør inn på teppet

– De lar seg ikke true

Bare dager før avgjørelsen var ventet ble det avslørt at britiske myndigheter hadde truet Ecuador med å storme ambassadebygget i London. Noe ecuadorianske myndigheter reagerer sterkt på.

Akkurat det reagerer også Wikileaks-talsmann Hrafnsson kraftig på.

– Motet fra Ecuador er tydelig. Spesielt med tanke med de truslene som er gitt fra britiske myndigheter om å storme ambassaden, sier den islandske mannen som er den utover Assange selv som oftest uttaler seg på vegne av Wikileaks.

Den ecuadorianske utenriksministeren reagerte kraftig på under dagens pressekonferanse på truslene om storming av diplomatiske stasjoner.

– Angrep mot ambassaden i Storbritannia vil få alvorlige følger, sa Ricardo Patiño.

En reaksjon Hrafnsson ser som helt naturlig fra sin base på Island.

– Det er veldig seriøst med en slik taktikk, og da er det ikke rart at de reagerer sterkt, sier han til NRK.

Politi utenfor Ecuadors ambassade i London

BEVOKTET: Det er for tiden til en hver tid flere politifolk utenfor den ecuadorianske ambassaden. Britisk politi har uttalt at Assange blir pågrepet så fort han forlater ambassaden.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Wikileaks-talsmannen forteller at han er fornøyd med at Ecuador har behandlet asylsøknaden grundig, og har tatt hans situasjon alvorlig.

– Alt han gjør påvirker Wikileaks

Siden Julian Assange ble pågrepet og satt i husarrest i et stort herskapshus utenfor London i desember 2010 har medieoppmerksomheten rundt Wikileaks blitt mye preget av anklagene mot deres grunnlegger.

Hrafnsson som fortsatt jobber med lekkasjeorganisasjonen vedgår at alt oppstyret om Assanges kriminalsak påvirker Wikileaks.

– Alt som gjelder Julian Assange påvirker organisasjonen. Han er grunnlegger og leder av Wikileaks, men til tross for alt dette har vi fortsatt vår virksomhet, sier talsmannen.

Hrafnsson var tidligere journalist i den islandske allmennkringkasteren RUV. Etter å ha samarbeidet med Wikileaks en tid valgte han å vie all sin tid til organisasjonen.

Nå står han fast på at driften fortsetter uansett hva som skjer med grunnleggeren Julian Assange.

Wikileaks-supportere

STØTTESPILLERE: Mange støttespillere har over lengre tid vist hva de mener utenfor ambassaden i London.

Foto: Alastair Grant / Ap

– Han har vært i husarrest over lang tid, og vi klarer å fortsette arbeidet.

Starter med å i det hele tatt ha planer for en framtid

Organisasjonen har dog mange andre problemer også.

Hvilke planer har Wikileaks for framtiden?

– Vi starter med å ha planer for en fremtid. Vi kjemper for vår overlevelse, og vi kjemper nå retten mot en bankblokade, svarer Hrafnsson.

Etter at Wikileaks publiserte store mengder lekkede interne meldinger fra den amerikanske utenrikstjenesten valgte flere finansinstitusjoner å stoppe alle pengeoverføringer til organisasjonen.

Denne «bankblokaden» som Wikileaks selv kaller det har endt i retten i flere land.

– Vi har nå allerede en avgjørelse fra tingretten i Reykjavik som sier at bankblokaden er ulovlig, forteller Kristinn Hrafnsson som håper de kan vinne i også høyere rettsinstanser.

Hrafnsson forteller at de også har rettslige prosesser i flere andre land som blant annet inkluderer Danmark og Tyskland.

SISTE NYTT

Siste nytt