Hopp til innhold

Wikileaks: – Farlig, nasjonal sikkerhetsekstremisme

Wikileaks raser mot dommen mot Bradley Manning. Også familien er skuffet over dommen som i praksis kan bety at han tilbringer resten av livet i fengsel.

USA-WIKILEAKS/MANNING File photo of U.S. Army Private First Class Manning departing the courthouse at Fort Meade in Maryland

OMSTIRDT: Handlingene Bradley Manning er tiltalt for er både bejublet og forhatt.

Foto: JOSE LUIS MAGANA / Reuters

«Farlig, nasjonal sikkerhetsekstremisme», sier Wikileaks i en reaksjon til dommen, som ble offentliggjort tirsdag kveld, norsk tid.

Grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange, gikk ut og forsvarte Manning etter at dommen falt tirsdag. Under et intervju om dommen og spionasje oppfordret Assange andre medieorganisasjoner om å forsvare varslere som Manning, skriver nyhetsbyrået AP.

– Dommen mot Bradley Manning viser at journalister må kjempe for å verne om kildene sine, sa Assange.

Familien: – Brad elsker USA

Familien til varsleren lar seg ikke imponere av at Manning er frikjent for det mest alvorlige tiltalepunktet, nemlig å ha ytt bistand til fienden.

Manning ble nemlig dømt for fem brudd på spionasjeloven, fem tilfeller av tyveri, ett tilfelle av datasvindel og flere brudd på militære regler.

Dommen innebærer at Manning slipper livstidsstraff, men punktene han er dømt for vil likevel etter alt å dømme gi straffeutmåling på godt over 100 år – som i praksis gjør at varsleren må regne med å tilbringe resten av livet bak murene.

En veldig streng reaksjon mot en handling som etter Wikileaks' syn i praksis handler om å fóre pressen med informasjon, mener de.

– Manning-rettssaken var myndighetenes forsøk på å slå ned mot alle som kan tenkes å sitte på verdifull sensitiv informasjon i fremtiden. Den viser at USAs prioriteringer er snudd på hodet, heter det på deres Twitter-side.

En knapp time etter dommen gikk også Mannings familie ut med en uttalelse. De uttrykker skuffelse over dommen, men er glad for at Manning ikke ble dømt for å hjelpe fienden.

MANNING-PROTEST

«FRIGI HAM»: Tilhengere har i hele dag gjort klart hva de mener utfallet av dommen burde være.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

– Brad elsker ditt land og var stolt over å bruke sin uniform, heter det i uttalelsen.

Takker fansen

Videre takker familien Mannings forsvarerteam, og støttespillere som har engasjert seg på den tidligere soldatens vegne over hele verden.

– Mest av alt vil vi takke de tusener av mennesker som har kjemped Brads sak, og bidratt med finansiell og emosjonell støtte gjennom denne vanskelige tiden, sier familien.

Bakgrunnen for dommen er at Manning lekket rundt 700.000 graderte og hemmeligstemplede militære rapporter, diplomatmeldinger og videoopptak i til Wikileaks.

Disse ble offentliggjort og distribuert til presse over hele verden, og ga innsyn i svært sensitive opplysninger knyttet til forhold i amerikansk sikkerhetspolitikk.

Påtalemakten har i løpet av den flere måneder lange rettssaken blant annet argumentert med at Wikileaks-dokumenter ble funnet da al-Qaida-leder Osama bin Laden ble tatt i 2011. Dette viser hvordan sensitivt materiale havnet i feile hender, ifølge aktoratet.

Manning erklærte seg skyldig i ti av tiltalepunktene, men hans forsvarere sier det var for å «hjelpe mennesker som ble utsatt for USAs blodtørst og maktbruk».

Forræderi-tiltalte Bradley Manning ankom tirsdag rettslokalet hvor dommen mot ham skal leses opp klokka 19. Manning risikerer livstidsstraff.

Manning ankommer rettslokalet

SISTE NYTT

Siste nytt